Yargıtay'ın usulden bozma kararının ardından yeniden görülen 'Futbolda şike' davası karara bağlandı. Mahkeme heyeti, iki ayrı dosya şeklinde görülen davada 23 sanığın beraatına, 2 sanığın ise cezalandırılmasına hükmetti.
Erzurumajans-Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, ‘Futbolda şike' davasında aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım'ın da olduğu sanıklar hakkında verilen beraat kararını usul eksikliği nedeniyle bozmuştu. Yargıtay'ın bozma ilamının ardından yeniden görülen davada mahkeme, Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın dosyasının ayrılmasına karar vermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince iki ayrı dosya şeklinde görülen ‘futbolda şike' davası karara bağlandı.
Fenerbahçe Spor Kulübü eski yöneticilerinden Şekip Mosturoğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ve eski futbolcu Ümit Karan'ın da arasında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı duruşmada 3 sanık ve tarafların avukatları hazır bulunurken, 1 sanık ile avukatı SEGBİS ile bağlandı. Duruşmada Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç ile kulüp yöneticileri izleyici olarak yer aldı. Mahkeme heyeti, davaya katılma talebinde bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatının zarar görme ihtimali olmaması nedeniyle talebini reddetti.
Duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, Ümit Karan'ın da aralarında bulunduğu 19 sanığın üzerlerine atılı tüm suçlardan beraatını, sanık Hakan Karaahmet'in ise ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlale azmettirme' suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Mütalaaya ilişkin savunma yapan sanıklar ve avukatları beraata ilişkin taleplerini dile getirdi.
19 sanığa beraat, 1 sanığa ceza
Mahkeme heyeti, eski futbolcu Ümit Karan'ın da aralarında bulunduğu 19 sanığın delil yetersizliği nedeniyle beraatına, sanık Hakan Karaahmet'in ise ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlale azmettirme' suçundan 6 bin lira adli para cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.
Aziz Yıldırım ve 4 sanığın davası görüldü
Davada dosyaları ayrılan Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın yargılandığı dava da karara bağlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanıklar Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi ile avukatları hazır bulundu. Bu dosya üzerinde de Hazine ve Maliye Bakanlığının davaya katılma talebini değerlendiren mahkeme heyeti, suçtan zarar görme ihtimali bulunmadığı gerekçesiyle katılma talebinin reddine karar verdi. Duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın beraatını, Semih Kımıl'ın ise cezalandırılmasını talep etti.
Trabzonspor Kulübü avukatları cezalandırılmalarını istedi
Sanıklar ile avukatları, mütalaaya karşı yaptıkları savunmalarında mütalaaya katıldıklarını kaydederek, beraata ilişkin taleplerini ifade etti. Trabzonspor Kulübü avukatları ise sanıkların cezalandırılmasını istedi. Davanın karara bağlanmasının öncesinde son sözü sorulan sanık Aziz Yıldırım, 9 yıldır yargılandığını kaydederek, beraatını istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklar Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi'nin beraatına hükmetti. Heyet, sanık Selim Kımıl'ın ise ‘tehdit' suçundan 1 yıl 8 ay hapis ile cezalandırılmasına, ‘iş yeri dokunulmazlığı' suçundan ise dosyasının ayrılmasına hükmetti.
Davanın geçmişi
Özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından FETÖ firarisi Zekeriya Öz'ün talimatı ile Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye ilişkin 3 Temmuz 2011'de ‘futbolda şike' soruşturması başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Bank Asya ve Süper Lig'de 2010-2011 sezonundaki maçlarda şike faaliyetlerinin gerçekleştirildiği iddia edilmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Aziz Yıldırım, 2 Temmuz 2012'de mahkemece ‘spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği' gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, İstanbul 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin 85 sanık ile ilgili verdiği kararın temyiz incelemesini tamamlayarak 17 Ocak 2014'te Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkındaki cezaları onamıştı. Özel yetkili savcılık ve mahkemelerin kaldırılması, ‘futbolda şike' soruşturma ve kovuşturmasını yürüten hakimler, savcılar ve polis görevlilerine FETÖ nedeniyle soruşturmalar açılması nedeniyle Aziz Yıldırım, kendisine ve kulübüne kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne 21 Nisan 2014'te başvurmuş, yeniden yargılanma yapılması ve infazın ertelenmesini talep etmişti.
İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yapılan yargılamada Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında beraat kararı vermişti. Yargıtay 5'nci Ağır Ceza Dairesi, 2 Ocak 2020 tarihinde Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıkların beraat kararını usul eksikliği sebebiyle bozmuştu.