Türkiye?de son yıllarda evlenme oranı düşerken boşanmalar hızla artıyor. Erzurum?da 2022 yılında 1168 boşanma davası açılırken 886 çift boşandı. Sebep ise çoğunlukla aldatmak.
TÜİK verilerine göre ‘kaba evlenme hızı’ (bin nüfus başına düşen evlenme sayısı), 2001’de binde 8,35 iken, 2021’de binde 6,68’e düşerek, yüzde 20’lik bir azalma gözlemlendi. Boşanmalar ise, evliliklere oranla çoğalıyor. Buna göre, son 20 yılda boşanmalarda yüzde 90 oranında artış kaydedildi.
Erzurum’da ise aile mahkemelerinde 2022 yılında 1168 boşanma davası açıldı. Evliliklerini bitirme kararı alan çiftlerden 868’i boşandı. Çiftlerin en çok boşanma gerekçesi ise evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni oldu. Bu gerekçeyle anlaşmalı ve çekişmeli olarak toplam 1144 boşanma davası açıldı. Bunu 7 boşanma davasıyla hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış nedeni izlerken, 5 dava ise zina suçlamasından açıldı. Açılan davalar arasında suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme gerekçesi ve terk nedenleri de yer aldı.
Aldatma ilk sıralarda
Çiftlerin boşanma nedenleri arasında en sık aldatma gerekçesi gösterildiğini söyleyen Avukat Onur Demirceylan, “Son dönemlerde çiftler daha çok aldatma gerekçesi ile boşanma avukatlarının kapısını çalıyor. Ancak aldatmayı kanıtlamak hukuken kolay olmayabiliyor. Aldatılan taraf fotoğraf ya da ses kayıtları ile bunu kanıtlayamıyor, çünkü özel hayatın gizliliğini ihlal gerekçesi ile mahkemece delil olarak kabul edilmiyor. Özel boşanma sebepleri arasında ispatı zor olduğundan aldatma bu nedenle gerekçe gösterilemeyebiliyor. Boşanmanın daha çabuk gerçekleşmesi istenildiğinden hukuken evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni gösteriliyor” dedi.
Sosyal medya tehlikesi!
Sosyal medyanın aldatmayı kolaylaştırdığını kaydeden Demirceylan, “Son zamanlarda aldatmalar en çok sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşiyor. Çiftlerden aldatan taraf, başka şahıslarla tanışma, görüşme amacıyla sosyal medyayı tercih ediyor. Sosyal medyada çok fazla vakit geçirmek de evlilik birliğinin sarsılmasına, çiftler arasında uzaklaşmalara neden olabiliyor. Aldatma gerekçesi dışında en çok tehdit ve darp nedeniyle boşanmak isteyenleri sıralayabiliriz” diye konuştu.
Faili erkekler
Aile içi işlenen suçlarda da artış yaşandı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı Aile Suçları Soruşturma Bürosu’na 2021 yılında gelen 1727 dosya sayısı 2022 yılında 2150 oldu. Buna göre aile içi işlenen suçlarda yüzde 24 artış yaşandı. Yıl boyunca işlenen suçların başında ise kadına karşı tehdit geldi. 132 kadına karşı tehdit suçu işlenirken, bunu rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürtme suçu izledi. Bu suçları çocuğa, kendini savunamayacak kişiye veya gebe kadına işkence yapma, eşi kasten öldürme ile boşandığı eşi kasten öldürme suçları takip etti. Aile suçlarında ise fail, ezici çoğunlukla erkekler oldu. Kaynak: Pusula
Nie evleniyorsunuz ki o zaman... Kadinda erkekte özgür yaşasın...Istismar tecavüz tehdit santaj darp cinayetlerin önüne geçilsin