ErzurumHaber Girişi : 16 Temmuz 2014 01:17

Atlama kulelerinin 15 yıl garantisi varmış!

Atlama kulelerinin 15 yıl garantisi varmış!
Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, "Tamiratı yeni yapılmıştı. Bir sorun yoktu. Garanti kapsamında müteahhit firma göreve çağrıldı" dedi. Yarar, firmanın 15 yıl garanti süresi olduğunu da belirtti.
Erzurumajans-Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum'un merkez Palandöken İlçesi Kiremitliktepe'de 100 milyon lira harcanarak yaptırılan Türkiye'nin ilk kayakla atlama kulelerinde bugün sabah saatlerinden itibaren toprak kayması hissedildi. 95 ve 125 metre yükseklikteki iki kulenin önündeki pistlerde görülen açılmalar üzerine Gençlik Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü, AFAD ekiplerini bölgeye götürerek inceleme yaptırdı. Toprak kayması olduğu belirlenen pistler, bugün saat 15.00 sıralarında heyelanla birlikte tamemen dağıldı.

Kış sezonunda hiç kullanılmayan, geçen 6 Temmuz günü ise kampa giren Kayak Milli Takım sporcularının atlayış yaptığı pistlerde meydana gelen toprak kayması, çevrede deprem korkusu yarattı. Kimsenin burnunun kanamadığı olayda can kaybı ve yaralanma olmadığı bildirildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, toprak kaymasının 3 gün önce başladığını bu yüzden Milli Takım'ın kayakla atlama antrenmanı yapmasına izin vermediklerini bildirdi. Mühendisler ve uzmanlardan oluşan bir ekibin toprak kayması olan bölgede inceleme yaparak bir ropor hazırladığına dikkati çeken yetkililer, önlem açısından atlama kulelerinin de boşaltıldığını belirtti Yetkililer, "Bu bir doğal afet. İnşaatla ilgili bir sorun yok. Otel ve atlama kulelelerini önlem olarak boşalttık. Birkaç gün içinde raporlar açıklanacak. Kayak Milli takım atlama yaptığı sırada göçük olmaması büyük bir şans" dedi.

ERZURUM'UN HAYALİYDİ

Türkiye'yi yeni bir heyecanla tanıştıracak, 2 Mayıs 2010'da yapımına başlanan ve dünyanın en yüksek rakımda olma özelliği taşıyan tesislerde 20, 40, 60, 95 ve 125 metre yükseklikte Kayakla Atlama Kuleri yaptırıldı. 1940'larda tahtadan yaptırılan tramplene benzetilen atlama kulelerini Başbakan Tayyip Erdoğan 7 Ocak 2011'de hizmete açmıştı. Yapım sırasında toprak kayması olan bir bölgede, 20- 30 yaşlarındaki çam ağaçları kesilerek yaptırılan yere, Palandöken Dağının Ejder Tepesinin sağında kalan Sultan Sekisi alternatif olarak gösterildi. 2011 sonrası 125 metre yüksekliğindeki kulenin tepesinde bulunan kafetarya, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından işletiliyordu. Kulelerde bulunan dürbünlerle ziyaretçiler, çevreyi kuş bakışı olarak izliyor. Her gün ortalama yaklaşık 200 kişinin gezdiği kuleleri aydınlatmak için ayda 30 bin lira harcanıyordu.

15 YIL GARANTİSİ VARDI

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar,  çökmeye ilişkin,  "Tamiratı yeni yapılmıştı pistin. Bir sorun yoktu, hatta törenle atlama  yapılmıştı orada. Son dönemde yoğun yağmur yağdığını ve bundan dolayı bazı  hareketler olduğu söyleniyordu ama bu boyuta geleceği düşünülememişti. Atlamalar  güvenlik sebebinden dolayı durduruldu" dedi.

Yapan firmanın 15 yıl garanti süresi olduğunun altını çizen Yarar,  "Garanti kapsamında yapan müteahhit firma çağrılmıştır göreve. Tabii  vilayetimizin sorumluluğunda olduğu için vilayetin bunu çok yakından takip  ettiğini biliyorum. Sayın valimiz de konuya çok ilgili ve birinci derecede  müdahil durumda. Konunun uzmanları tarafından daha etraflı bir inceleme yapılacak  ve bu inceleme neticesinde tekrardan bunu yapan firmanın tamiratı yapma da temin  edilecek" ifadelerini kullandı.

SEYİRCİ BÖLÜMÜNDE ÇATLAK VAR


Yarar, "Seyirci bölümünde de bir çatlak var ama esas atlama  pistlerinin enine bir çatlak gözüküyor ve büyük bir kayma gözüküyor. Netice  itibarıyla dört sene önce yapılmış olduğundan dolayı böyle bir şey olmaması  beklenir. 'İmalat aşamasındaki bir hatadan mı kaynaklandığı, yoksa bir  öngörülemeyen zemin etüt neticesinde yanlış malzeme kullanımı mı, yoksa  öngörülemeyen tepedeki hareketten mi kaynaklandı', bunlar inceleme sonunda  sizlere aktarılacak" dedi.

Kulelerde hiçbir sorun gözükmediğini ancak kulelerden atlanılan değil  de inilen yerin bir bölümünde çatlak olduğunu vurgulayan Yarar, Kayakla Atlama  Milli Takımı'nın kampına ilişkin, şöyle konuştu: "Ağustos ayında bir yurt dışı kampımız olacaktı. Bizim çalışma  programımızı şu aşamada aksatmıyor. Zaten üç hafta burada çalışıp, daha sonra  yurt dışında bir kamp yapacaktık. O kampı belki bir hafta erkene çekeceğiz ama şu  aşamada atlanabilir halde değil. Tahmin ediyorum etraflı bir rapordan sonra bir, bir buçuk aylık bir tamirat süresi olacaktır, diye düşünüyorum."

MİLLİ TAKIMI ÇIKARTTIK

Türkiye Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Cafer  Nuroğlu, Erzurum'daki atlama kulelerinin pistlerinde meydana gelen çökmeye  ilişkin, "Yapmış olduğumuz kontrollerde zeminde şişmelerin olduğunu görmüştük. Bu  nedenle atlama kulelerinde olan milli takımı herhangi bir sorun yaşamadan buradan  çıkardık" dedi.

      
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Zekiye 01 Ocak 1970 02:00

    Bu muhteşem eserin bugün yıkılması, seçilen bölgenin ne kadar uygun olmadığını gösterir. Erzurum Palandöken`in en sağlam zeminli bölgesi Maksutefendi yani Sütevler olarak bilinen eski yerleşim bölgesidir. Fakat böyle tesisleri oraya yaparlar mı, ne mümkün.

  • vt 01 Ocak 1970 02:00

    okadar güldümki anlatamam ahmet küçüklerin haberi oldumu acaba::):):)

  • Yunus Onurlu 01 Ocak 1970 02:00

    Kulelerin inşa edildiği bölgenin zemin etüdü yapıldı mı acaba? Hiç sanmıyorum zira o bölgenin heyelan mıntıkası olduğunu bırakın jeoloğu o bölgede yaşayan bütün dadaşlar bilir.şimdi tamirat adı altında kamyonla taş dökülüp göz boyama kabilinden eski haline getirilirse korkarım birkaç sene sonra daha büyük bir kayma olur ve bu kez kuleler de yıkılabilir. Onun için lütfen zemin etüdü iyi yapılsın ve eğer heyelan riski sona ermiyecekse burası ağaçlandırılarak ve yürüyüş yolları yapılarak güzel bir mesire alanı haline getirilsin. kuleler ise heyelan riski yok ise etrafı sağlamlaştırılarak otel olarak faaliyetine devam edebilir. Atlama pistleri ise Palandöken Dağının heyelan riski olmayan kayalık zemine sahip bir bölgesine yeniden inşa edilmelidir...