ErzurumHaber Girişi : 24 Nisan 2016 09:30

Atatürk Üniversitesi, Erzurum'da elma yetiştirecek

Atatürk Üniversitesi, Erzurum'da elma yetiştirecek
Erzurum, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme Müdürlüğü'ne ait sahada uygulamalı eğitimle öğrenciler ve öğretim üyeleri 1250 elma fidanını toprakla buluşturdu.
Erzurumajans-Erzurum, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme Müdürlüğü'ne ait sahada uygulamalı eğitimle öğrenciler ve öğretim üyeleri 1250 elma fidanını toprakla buluşturdu.

Yaptıkları denemelerle yöreye uygun olduğunu tespit ettikleri 9 çeşit elma fidanını Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Rafet Aslantaş, Ziraat İşletme Müdürlüğü'ndeki bahçeye diktilerini söyledi. Fidan dikimine lisans ve yüksek lisans olmak üzere 45 öğrencinin katıldığını belirten Prof.Dr. Aslantaş, elma fidanlarının toprakla buluşması sırasında öğrencilere nasıl dikim ve budama yapıldığını da öğrettiklerini bildirdi. Prof.Dr. Aslantaş şunları söyledi: 

"Meyve yetiştiriciliği dersi kapsamında öğrencilere modern usullerle fidan dikip bahçe tesisi yapıyoruz. Erzurum'da yetişebilecek meyvesini dalından koparabileceğimiz çeşitlerle modern usulleri de düşünerek bahçe planladık. Teorik eğitimlerini verdik şimdi uygulamalarını bizzat fidanı dikerek, fidana terbiye şeklini vererek derslerini tamamlamış olacaklar. Bu parselde elmayla başladık ama önümüzdeki sene vişne, armut ve erik de olacak. Fidan dikerken öğrencilere özellikle fidan hangi pozisyonda sökülmüş ise o pozisyona yakın dikmemiz gerektiğini söylüyoruz. Sökerken kök kayıplarını daldaki kayıplar şeklinde tolere etmemiz fizyolojik dengeye kavuşturmasını sağlamamız lazım. Birde bahçeye girdiğiniz zaman baktığınızda ip çekilmiş gibi aynı hizada olmalı. 3- 5 sene sonra geldiğiniz zaman bu iş birazda sanat eserine benzemeli. Fidan dikerken mutlaka aşı noktasının toprak hizasının üzerinde olmasına, aşı noktasının hakim rüzgara sırt germesine, kök de ne kadar kayıp varsa dalda da ana iskeleti omurgayı oluşturacak şekilde terbiyenin yapılmasına dikkat edilmeli."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.