Erzurum Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi'nde filografi eğitimi alan kursiyerler, Atatürk Anıtı'nın bulunduğu Havuzbaşı'nda sergi açtılar.
Erzurum Ajans-Erzurum Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde filografi eğitimi alan kursiyerler, Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Havuzbaşı’nda sergi açtılar. Filografi sanatçısı Aysun Gemalmaz’dan eğitim alan kursiyerlerin çalışmaları büyük ilgi görürken, serginin açılışını ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler yaptı.
İstanbul’da yaşayan Filografi sanatçısı Aysun Gemalmaz, öğrencileriyle birlikte Erzurum’da sergi açtı. Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı önünde açılan sergide, Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde filografi eğitimi alan kursiyerlerin çalışmaları yer aldı. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’un da katıldığı sergi açılışında kurdeleyi Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler keserken, çivi ve bakır tel kullanılarak yapılan çalışmalar büyük beğeni topladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Filografi sanatının Türkiye’de pek bilinmiyor olmasına rağmen Erzurum’da önemli bir çalışmaya imza atıldığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde filografi eğitimi alan kursiyerlerin büyük bir özveriyle çalışarak bu sergiyi açtıklarını kaydeden Başkanı Küçükler, halkın ilgisine sunulan her bir çalışmanın, kendine has özellikler taşıdığını ifade etti.
Filografi sanatçısı Aysun Gemalmaz da, sergide yer alan çalışmaların normal şartlarda 6 ay içerisinde hazırlanabilecek işler olduğuna dikkati çekerek, “Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde yaklaşık 50 kişilik bir gruba filografi eğitimi verdik. Kursiyerlerimiz bir ay gibi kısa bir süreye bu performansı sığdırdılar. Bu başlı başına büyük bir başarıdır.” diye konuştu.
FİLOGRAFİ SANATI, NEDİR
Filografi,ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirme sanatıdır. Türkiye'de pek tanınmayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeniyle az uygulandığı için dünyada unutulmak üzere.
Filografi sanatçısı, önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra,çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor.