48 BİN İSTİHDAM YARATACAK
Elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen ihracattan elde edilen kazancın yüzde 50'si beyannamede belirtilen gelirden indirilecek. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş da, düzenlemeden yararlanacak yaklaşık 24 bin küçük ihracatçı bulunduğunu, en az 2 kişiyi kayıt altına almaları durumunda istihdamın 48 bin olacağını söyledi.
Kişi başına verilecek destekler işten çıkarma yasağı boyunca sürecek. Bu sürelerin sonunda da diğer istihdam teşvikleri devreye girecek.
ÇALIŞANA ÇİFTE KORUMA
Paketteki 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 tarihine kadar işsiz kalan kişileri işe alan işverene destek bugüne kadar işsizlik, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği alamayanların mahrumiyetini bitirecek. Sigortalı olsun ya da olmasın söz konusu tarihler arasında işsiz kalan kişiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde eski işyerlerine başvurarak işe alınmaları talebinde bulunacaklar. Eski işverenleri bu kişileri işe alırsa, işten çıkarma yasağı süresince günlük 44.15 lira destek verilecek. İşveren bu işçiyi işe başlattıktan sonra ücretsiz izne çıkarmak durumunda kalırsa da işçiye aylık bin 168 lira nakdi ücret desteği verilecek.
48 AYA KADAR ÇIKABİLİYOR
Pakette, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınları istihdam edenlere sağlanan teşvikin süresi de 2023 sonuna kadar uzatılıyor. Bu kapsamda olanları işe alan işletmelere, brüt ücret üzerinden hesaplanan işveren primi desteği sağlanıyor. Bu kapsamda 48 aya kadar çıkabilen, çalışan başına verilen destek aylık bu yıl 603 lira ile 4 bin 500 lira arasında değişiyor.
İŞE GERİ ALINMAYANA BİN 30 LİRA
Son çalıştığı işyerine dönme talebi kabul edilmeyenler, İŞKUR'a başvurarak işten çıkarma yasağı süresince aylık bin 30 lira yardım alacak. Bu destekten yararlanmak için hanede emekli aylığı, kısa çalışma ve işsizlik ödeneği alan, işçi, memur veya esnaf olarak sigortalı çalışan kimsenin bulunmaması ayrıca devletten düzenli yardım almıyor olması gerekiyor.
Sabah