Yöneticiler bu fotoğrafa iyi bakın!

Kar yağışının ardından etkisini artıran soğuk havayla birlikte Erzurum’un hava kirliliği gerçeği de ortaya çıktı.

Erzuırumajans-Onur SAĞSÖZ-Kar yağışının ardından etkisini artıran soğuk havayla birlikte Erzurum’un hava kirliliği gerçeği de ortaya çıktı. İnversiyon tabakası olarak nitelendirilen ‘kara bulut’ kentin üzerine kabus gibi çökerken, yapılan ölçümlerde Partikül Madde (PM) oranları sınır değerlerini aştı. Bakanlık hava için “hassas” dedi. 

Erzurum’da hem ısınma hem de meteorolojik nedenlerle yaşanan hava kirliliği bu yıl kendini erken gösterdi. İnsan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden kirlilik bir kez daha objektiflere yansıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sonuçlarını www.havaizleme.gov.tr adresinden an be an yayınladığı hava kirliliği ölçümlerinde Partikül Madde oranı anlık sınır değerleri kat kat aştı. PM oranı 18 Kasım Pazar günü 122.9 olurken, 19 Kasım Pazartesi günü öğle saatlerinde bu oran 152.2’ye çıktı. 7/24 yapılan ölçüm sonuçlarının yer aldığı sitede hava kirliliği için “hassas” vurgusu yapılırken, “Herkes sağlık etkileri yaşamaya başlayabilir, hassa gruplar için ciddi sağlık tehlikeleri söz konusu olabilir” uyarısı yapıldı. 

İŞTE PAZAR GÜNÜ YAPILAN ÖLÇÜM SONUÇLARI



İŞTE PAZARTESİ GÜNÜ YAPILAN ÖLÇÜM SONUÇLARI



İŞTE PALANDÖKEN’DEN ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜNEN HAVA KİRLİLİĞİ

Kentin üzerine bur kabus gibi çöken İnversiyon tabakası Palandöken Dağı’ndan çıplak gözle görülebiliyor. Yıllardır aynı sorunla yüz yüze gelen Erzurumlular işte bu havayı soluyor. Ancak kentin yöneticileri sorunun kalıcı çözümü için hiç bir adım atmıyor. 





Partikül madde nedir?

Partiküler maddeler (PM), hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan, yaygın hava kirletici olarak biliniyor. Partiküler maddelere hem kısa, hem de uzun dönemde maruz kalmak, solunum, kalp damar hastalıkları, astım atakları, solunumla ilgili rahatsızlıklar ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, ‘PM10’ için yıllık sınır değeri 20 mikrogram/metreküp, 24 saatlik sınır değeri ise 50 mikrogram/metreküp olarak belirmiş durumda.

19.11.2018 12:15:00