Yetenekli gençler, göç ediyor

Her yıl üniversitenin müzik bölümünden mezun olan öğrenciler, istihdam noktasında şehirde tutunamıyor.�

ERZURUM AJANS - Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük şehri olan Erzurum'da yaklaşık 10 sene evvel gerçekleşen sanatsal ve kültürel faaliyetlerin neredeyse hepsi tarihe karıştı.


Erzurum, sanatsal ve kültürel etkinlikleri konusunda tezatlaşan bir çok uygulamaya imza atan bir kent haline geldi. Bir çok kentte özellikle müzik dalında belediyeler ve üniversiteler bünyesinde oluşturulan korolar, sadece kendi şehirlerinde değil çevre illere de kültürel ve sanatsal hizmetlerde bulunuyor. Atatürk Üniversitesi bünyesinde 3 tane bulunan müzik bölümü öğrencileri, istihdam konusunda sıkıntı yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda TRT Müzik kanalında canlı programların yapıldığı stüdyo, her türlü alt yapıya sahip olmasına rağmen değerlendirilemiyor.

 

Yetenekli gençler, göç ediyor

 

Sanatsal faaliyetleri sadece mehter takımından ibaret gören anlayışla, üniversitenin müzik bölümünden mezun olan gençler, iş bulamaz hale geldi. Çevre illerin çoğunda Kültür Bakanlığı'na bağlı korolar bölgelerinde de hizmet verirken, köklü bir kültüre sahip olan Erzurum'da öyle bir koronun olmaması tepkilere yol açıyor. Mezun olan yetenekli gençler, şehirde istihdam noktasında sıkıntı yaşayarak çareyi, Batı illerine gitmekte ya da ses yarışmalarına katılmakta görüyor. Kentte yetenekli öğrencilerin kendilerini gösterebilecekleri fiziki ortamlar da varken, yetkililerin ilgisizliği nedeniyle gençler göç etmeye mahkum oluyor.  


Aşık Reyhani Stüdyosu'na kilit 


Kentte bulunan dönemin tüm teknolojik alt yapısına sahip olan TRT stüdyoları da, yetenekli gençlerin göç etmesine engel olamadı. Geçtiğimiz yıllarda TRT Müzik kanalında canlı programların yapıldığı stüdyo, her türlü alt yapıya sahip olmasına rağmen değerlendirilemiyor. Milyonlarca lira harcanarak son teknoloji ile yapılan TRT Erzurum Müdürlüğü Aşık Reyhani Stüdyosu'nun kapısına kilit vuruldu. Alt yapısı ve modern ses, ışık ve kamera sistemi yerleştirilen ve 200’e yakın izleyici kapasitesine sahip stüdyo adeta atıl halde. Önceki yıllarda sevilen sanatçı Nurullah Akçayır'ın sunduğu programlarla faal olan kurumda, şimdi bir tek TRT sanatçısı bile yok. 

 

 

 

 

Palandöken halkına müzik ziyafeti
 

Son yıllarda kentteki sanatsal faaliyet adına Palandöken Belediyesi'nin kurduğu orkestra, Erzurum'un sanatsal hizmetlerine katkı sunuyor. Halkı sanatla buluşturan Palandöken Belediyesi, zaman zaman düzenlediği konserler ile vatandaşlara müzik keyfi yaşatıyor. Palandöken Belediyesi Müzik Korosu Şefi ve Kanun Sanatçısı Selçuk İşçioğlu, 30 koro elemanı ve 16 enstrümandan oluşan 46 kişilik ekibi ile Erzurumlu halkı tarafından büyük bir beğeniyle karşılanıyor. 


Öte yandan Palandöken Belediyesi'nin destekleri ile Selçuk İçoğlu yönetiminde ki 'Bize Her şey Sizi Hatırlatıyor' konseri, Palandöken halkına unutulmaz dakikalar yaşattı.  Koro şefi ve usta sanatçı Selçuk İçoğlu yönetiminde konserde birbirinden kıymetli eserler seslendirdi. Konser, Türk Sanat Müziği sevenleri tarafından tam not aldı.

 

 

 

 


15.01.2022 18:09:37