Yargıtay ve Danıştay Başkanlarından Vali Altıparmak'a ziyaret

Erzurum'a gelen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Vali Dr. Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret ettiler.

Erzurumajans-Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Yargıda Zaman Yönetimi Sempozyumu'na katılmak üzere Erzurum'a gelen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Vali Dr. Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret ettiler. 

Valilikte protokol defterini imzalayan Cirit ve Güngör, daha sonra makamda gazetecilere açıklamalarda bulundular.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, geciken adaletin adalet olmadığını belirterek, "Bugün düzenlenen 'Yargıda Zaman Yönetimi Sempozyumu'nda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de en eski davanın 1932 yılından kalma 84 yıllık bir davanın hala görüldüğünü söyledi. Yargıtay'ımızda 3 ayda karar veren Hukuk Dairelerimiz var. 8 ayda karar veren Ceza Dairelerimiz var. En çok zaman alan Uyuşturucu Daireleri ki bunlar 2 yıldır, bu kadar kısa süre içinde halkımızın, tarafların ve müracaat edenlerin başvurularına cevap verilmektedir. Bizler ham makul sürede yargılama, hem de adil karar verme noktasındayız. Önemli olan adaletin gerçekleştirilmesi. Bu noktada özverili bir şekilde Yargıtay ve üyelerimiz çalışmakta, ancak yapısal bazı değişiklikler bu günler de gündemde. Bu yapısal değişiklikler istinaf mahkemelerine geçmesinden sonra daha da istenilen düzeyde, kaliteli adalet ve kısa zamanda makul sürede adalet sağlanacaktır. Erzurum'da olmaktan mutluluk duyuyorum." dedi.
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'de, "Tıkanan sistemi gecikmeden aktif hale getirelim" diyerek şöyle konuştu:

"Öncelikle şunu belirteyim Erzurum'a ilk kez geliyorum. Neden bu kadar geciktiğimi de kendi kendime de sorguladım. Sanırım iş programlarımızın ve sorumluluklarımızın ağırlığı buna fırsat vermedi. Bakanlığımızın sürdürdüğü bu proje gerçekten çok önemli. Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk Devleti ilkesi gereği yargılamanın adil ve makul sürede tamamlanmış olması gerekiyor. Bütün bu sempozyumun amacı, ön çalışmaların sonunda beklenen farklı yargılama ve de adaletin gecikmeden teslimi. Bunun için tabi aktif hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Özellikle konuşmamda ifade ettiğim gibi alternatif uyuşmazlık çözüm önerilerinin bir an evvel hayata geçirilmesi, uygulanabilir olması çok önemli. Bunun yanında istinaf sistemi ile yargılamayı bir an evvel başarıyla gerçekleştirmek zorundayız. Bunu gerçekleştirebilirsek hem vatandaş, hem devlet, huzurlu ve mutlu olacak diye inanıyorum. Adalete güvenen vatandaş sonucunu kısa sürede alan vatandaş yani devletine de güvenir. Devletine sadakatini bir sorun olarak görmez. Güçlü devlet adalet içerisinde kalan, adalete öncelik veren devlettir. Toplumun devletten beklediği de zaten budur. İnşallah biz bu amaca hizmet etmek için çalışıyoruz. Danıştay olarak ta daima bunun bilincindeyiz. Dosyalarımız çok olabilir ama, bu dosyaları çözebilecek yetenekli, gayretli, özverili çalışanlarımız da var. Hakim, Savcı personel hepsini kastediyorum. Yeter ki tıkanan sistemi işler hale getirecek yasal tedbirleri daha fazla gecikmeden alalım."

21.03.2016 16:23:04