Vekiller başlarına talih kuşu kondurdu

İlaçta katılım payını düzenlemek için toplanan Meclis, emekli milletvekillerinin maaşlarına yüzde 100 zam yaptı.

Erzurum Ajans-Milletvekili danışmanlarına yüzde 170 zammın ardından, bu kez de emekli vekillere zam piyangosu vurdu. Fransa`ya soykırımı inkar yazasına ortak tepki konusunda anlaşamayan Meclis`teki 4 siyasi parti, emekli milletvekillerinin maaşlarına yüzde 100 zam yapılması konusunda mutabık kaldı.

4 PARTİ DE ONAYLADI

İlaçta katılım payı getiren düzenlemede dün gece yapılan son dakika değişikliğiyle dışarıdan bu göreve atananlar da dahil bakan ve milletvekillerinin emekli maaşları arttırıldı.

Emekli oldukları kuruma göre 3 ile 5 bin lira arasında maaş alan bakan ve milletvekillerinin emekli maaşları dört partinin ortak önergesiyle önce 5 bin 600 TL`ye sonra da ikinci bir önergeyle 7 bin 750 TL`ye çıkarıldı. Meclis`ten hızla geçen bu düzenlemeyle daha önce farklı oranlardaki maaşlar da eşitlenmiş oldu.

EMEKLİ MAAŞLARI BİR ANDA 7 BİN 750 TL`YE ÇIKTI

Fransız parlamentosunda kabul edilen sözde soykırım inkarını suç sayan yasaya yönelik tepkilerin sürdüğü saatlerde gerçekleşen değişiklikle, bugüne kadar TÜFE oranında artan bakan ve milletvekili emekli maaşları Cumhurbaşkanının aylık ödeneğine endekslendi. Bu oran önce emeklilik yaşı ile prim gün sayısı koşullarının sağlanmaları kaydıyla Cumhurbaşkanı`na ödenmekte olan aylık ödemenin yüzde 40`ı esas alınarak Cumhurbaşkanı`na bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42`si olarak belirlendi. Bu değişiklik maaşları yaklaşık 5 bin 600 TL`ye yükseltirken gece yarısı ikinci bir önerge daha verildi. Hesaplama yöntemindeki yüzde 42`lik oranın 31 Aralık 2020`ye kadar yüzde 60 olarak uygulanmasını öngören değişiklikle emekli maaşları bir anda 7 bin 750 TL`ye çıktı.

PRİM DESTEĞİ DE SAĞLANDI

Emeklilik hakkını elde edememiş eski vekillere de bu koşulları yerine getirmek kaydıyla yüksek rakamlı milletvekili emekliliği yolunu açan düzenlemeyle, bu vekillere prim desteği de sağlandı. Herhangi bir işte çalışmayanların milletvekili emeklisi olabilmek için ödemeleri gereken primin tamamı, çalışanların da ödedikleri prim ile ödemeleri gereken arasındaki fark bir yasama dönemi olan dört yıl süreyle TBMM bütçesinden karşılanacak.

DÖRT PARTİ UZLAŞTI, JET HIZIYLA ÇIKTI

Bu değişiklik için TBMM Başkanı Cemil Çiçek de devreye girdi. Çiçek, ilaçta katılım payı yasasının görüşüldüğü sırada dört partinin grup yöneticileriyle bir araya geldi, ardından da dört partinin Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin imzalarını taşıyan önerge ile yasada değişikliğe gidildi. Dört partinin grup yöneticileri de, Meclis`ten jet hızıyla geçen değişikliğe desteklerini Genel Kurul`da söz alarak dile getirdiler.

Düzenlemede, 3 kaleme kadar ilaca 3, ilave her kutuya 1 lira katkı payı geldi. Meclis Genel Kurulu`ndan dün gece geçen yasayla, SGK, aile hekimlerinin yazdıkları da dahil olmak üzere reçetelerden 3 kaleme kadar ilaç için 3 lira ilave her geçen kutu için 1 lira katılım payı almaya yetkili kılındı.

ÇİÇEK O SORUYA ÇOK KIZDI

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bir gazetecinin sorusuna üzerine yaptığı açıklamada milletvekilli maaşlarına yapılan zamlara ilişkin şunları söyledi: “Milletvekili kendi bölgesine gidince her harcamayı kendi cebinden yapar. Biraz gerçekçi olmak gerekir. Bu bir ihtiyaçtı. Bir intibak durumu söz konusuydu. Yapılan bundan ibaretti.”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerinin emekliliğine ilişkin düzenlemenin "ihtiyaç" olduğunu belirterek, dünya parlamentolardaki durumlar dikkate alınarak bir değerlendirme yapıldığını söyledi.

23.12.2011 17:19:18