Vali Öztürk: Konaklı’nın yıldızını parlatacağız

Çanak yapısıyla turizmcilerin hayranlığını kazanan Konaklı Kayak Merkezi’ne artık ağırlık vereceklerini açıklayan Vali Öztürk, “Konaklı dünya markası olacak”dedi.

Erzurumajans-Çanak yapısıyla turizmcilerin hayranlığını kazanan Konaklı Kayak Merkezi’ne artık ağırlık vereceklerini açıklayan Vali Öztürk, “Konaklı dünya markası olacak”dedi.

Palandöken’i ziyaret eden Vali Sebahattin Öztürk, gündeme ilişkin son derece çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Erzurum’un mutlak suretle yönünü kış turizmine çevirmesi gerektiğini savunan Vali Öztürk, Konaklı’nın önümüzdeki yıldan itibaren yıldızının parlatılması için gereken her şeyi yapacaklarının sözünü verdi. Turizmde en büyük eksikliğin “reklam ve tanıtım” olduğunu savunan Vali Öztürk, bu konuya da ağırlık verilmesini ‘olmazsa olmaz’ olarak yorumladı…

Ziyarette başyazarımız Mehmet Şener ve yazı işleri çalışanlarıyla sohbet eden Vali Sebahattin Öztürk’ün gelişi atlama kulelerinde yaşanan sorunlarının gündeme gelmesinin hemen ardından olunca, haliyle sohbet ‘kış sporları’ ve ‘turizm’ üzerine yoğunlaştı.

Turizme özellikle de kış turizmine büyük önem verdiği konuşmasındaki heyecanından anlaşılan Vali Öztürk’ün en öncelikli hedefi ise Konaklı Kayak Merkezi…

“İlk başlarda, ‘gereksiz bir yatırım oldu’ düşüncesindeydim” diyerek, Kış Oyunları döneminde Konaklı Kayak Merkezi’ne 100 milyon liralık yatırımı eleştirdiğini açıkça ifade eden Vali Öztürk, sonrasında da fikrinin değiştiğini söyledi. Vali Öztürk, bu değişimi de şu sözlerle anlattı:

Palandöken’in dışında ve oteller bölgesinin çok uzağında böylesine büyük kapsamlı bir yatırıma gerek olmadığını ilk günlerde düşünüyordum. Ancak sonrasında çok farklı gelişmeler oldu. Erzurum’a gelen dünya çapınca turizmcilerin tamamının ortak fikri, Konaklı’nın bir dünya markası olabileceği yönündeydi. Aynı turizmciler, “Palandöken belki Türkiye’nin en iyisi olabilir ama diğer kayak merkezlerinin kesinlikle açık ara önünde değil. Buna karşın Konaklı bir şaheser. Dünyada eşi, benzeri bulunmayan özelliklere sahip. Pistler çok geniş ve uzun. Dünya markası rahatlıkla olabilir” dediler. Hepsi de Konaklı’nın ‘çanak’ yapısıyla, dünyada ‘tek’ olduğunu ifade ediyordu. Açıkça söylemek gerekirse bu ifadeler beni çok ama çok fazla etkiledi. Konaklı’ya bakış açımı değiştirdi diyebilirim.

Konaklı’nın dünya markası olabileceğine olan inancının arttığını söyleyen Vali Öztürk, bundan böyle enerjilerinin büyük bir bölümünü de burayı geliştirmek için harcayacaklarını da ifade ediyor ve bunun için önümüzdeki yıl işaret ediyor.

Vali Öztürk’ün bununla ilgili düşünceleri de şöyle:

Kayak merkezlerinde ve kış sporları tesislerinde yetki devrinin ardından, bu yılı kazasız-belasız bir şekilde atlatmak istiyoruz. Sistemimizi, çalışma prensiplerimizi bu yıl oturtup, önümüzdeki yıl da yeniden çıtayı yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu sezon için bize yapılan eleştirilerden biri de Konaklı Kayak Merkezi’ndeki açık pist sayısının azlığıdır. Bu konuda insanlar haklı, ancak bizim de haklı olduğumuz bazı mazeretlerimiz var. Bunları bu yıl ortadan kaldırıp, önümüzdeki yıl tüm pistleri, tek bir dakika bile kapalı olmayacak şekilde açık tutacağız. Konaklı’nın dünya markası olabilmesi için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bu yatırımların karşılığını bulması gerekiyor ve bu da bizim görevimiz. Bizim derken, sadece Erzurum Valiliği’ni ya da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nü kastetmiyorum. Sözüm, tüm Erzurum’u kapsıyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın, ilgili federasyonların sorumluluk alıp, ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Bu sözümden ‘koymuyorlar’ anlamı çıkarmasınlar, ancak hepimizin bugünkünden daha çok sorumluluk almamız gerektiğini ifade ediyorum.

Bir diğer önemli eksikliğimiz de ‘reklam’ ve ‘tanıtım’ çalışmaları. Şahsen bu konuda ciddi noksanlığımız olduğunu kabul ediyorum. Daha çok reklam ve tanıtıma önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bir kere yurt içi ve yurt dışındaki tüm fuarlara mutlak suretle katılacağız. Ancak ‘katılmak için’ değil, tanıtımımızı yapabilmek için orada bulunacağız. Dersimize en iyi şekilde çalışarak oralara gideceğiz. Bununla birlikte yurt dışından tur operatörlerini, turizmcileri, gazetecileri, bürokratları, yani bizim reklam ve tanıtımımıza katkı sağlayacağına inandığımız aklınıza kim gelirse, herkesi buralara getirip, misafir edeceğiz. Etmek de zorundayız. Bakın, bu yıl Polonya’ya yönelik bir çalışmamız oldu ve bunun semeresini de aldık diye düşünüyorum. Her ne kadar bu yıl ücretler düşük oldu, otelcilerimiz biraz üzüldüyse de, yeni bir Pazar açtık kendimize. Bu pazarı genişleteceğiz. Otelcilerimiz de bize katkı yapacak. Aynı şekilde yurt içinden de ağırlamamız gerekenler var ise onları da ağırlayacağız. Yabancı ülkelerdeki medyaya reklam verilmesi gerekiyorsa, vereceğiz. Tanıtım kitapçıkları, broşürler, bilboard ilanları, aklınıza ne geliyorsa yapacağız, buna mecburuz.

Türkiye’de yaklaşık yüz bin civarında bir kış turizmi ve kış sporlarıyla ilgilenen insan var. Bunların tamamını Türkiye’deki kayak merkezlerine dağıtsak bile ihtiyacı karşılamıyor. Yani bize yabancı turist şart. Olmazsa olmaz. Onun için yönümüzü yurt dışına doğru çevireceğiz.

Elbetteki iç pazarımız da çok önemli ama yurt dışından gelecek her yeni turist, bizim bir başka yeni turiste ulaşmamıza vesile olacak. Bunun bilincindeyiz.

Orkun ÇİZMELİ/Palandöken 

15.02.2013 13:07:56