Vali Memiş: Gerekirse şantiye şefliği yapacağım

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle Erzurum’da başlatılan ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında 18 milyon liralık üç ayrı yatırımın imzaları atıldı.

Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle Erzurum’da başlatılan ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında 18 milyon liralık üç ayrı yatırımın imzaları atıldı. Vali Okay Memiş, “Gerekirse şantiye şefliği yapacağım. Bu yatırımlar bir an önce bitirilecek” dedi. 

Erzurum Valisi Okay Memiş’in girişimleriyle Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ortaklığıyla ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında kentte yapılacak üç ayrı proje için ilk somut adım atıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle yapılması planlanan ‘Erzurum Tekstilkent Projesi’, ‘Erzurum Mobilya Sektörü İnovasyon ve Teknoloji Merkezi-MİNOTEK’ ile ‘İkinci OSB Doğalgaz altyapısının kurulması’ projeleri için KUDAKA’da imza töreni düzenlendi. Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen ve yerel ortakların katıldığı törende Vali Memiş, kente değer katmak amacında olduklarını belirtti. 



NEREYE GİTSEM İŞ İSTİYORLAR

Yaklaşık 2,5 aydır görev yaptığı Erzurum’da halkla iç içe olduğunu anımsatan Vali Memiş, “Nereye gitsem insanların iş talebiyle karşılaşıyorum. Bu da bizi rutinin dışına çıkmaya zorluyor. Kentimize değer katmak ve laf değil iş üretmek istiyoruz. Elimizi taşın altına koyacağız. Tek bir amacımız var o da insanlarımıza helal yoldan kazanç sağlamaları adına böylesine adımlar atmak. Bu nedenle herkesin heyecanımıza ortak olmasını istiyoruz” dedi.

EFSANE VALİ YAZICIOĞLU’NU HATIRLATTI

Türkiye’nin tekstil devleriyle görüşmeler yaptıklarını ve onların ciddi taahhütlerde bulunduğunu anlatan Vali Memiş, şunları söyledi. “Tekstilkent projesi gündeme geldiğinde bu büyük firmalarla hem ben hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen Bey görüşmeler yaptık. ‘Siz bize bu mekânları yaparsanız biz de size şu kadar iş yapacağız’ sözünü verdiler. Hemen harekete geçtik ve Bakanlıktan gelen onayla birlikte bugün bu imzaları atıyoruz. Tabi geldiğimden beri dikkati çeken bir konu var. Biraz fazla eleştiri yapılıyor burada. Hayata geçirmeyi planladığımız bu çalışmalarla ilgili de bir takım eleştiriler alacağız. Tabi bunun belli bir dozu olmalı. Hep aklımdadır. Efsane Vali Recep Yazıcıoğlu, bize söylerdi: ‘İhmali sorumluluk yoktur, icrai sorumluluk vardır’ O zamanlar bu sözü çok anlamazdık ancak 30 yıllık devlet tecrübemden sonra bugün bu sözü daha iyi anlıyorum.

Her şeyden öte bizim niyetimiz halis. Herkesin şunu bilmesini istiyorum ki kamu kaynağını kimselere peşkeş çekmeyeceğiz ve çarçur etmeyeceğiz. Eksiğimiz, hatamız olabilir ama tek bir derdimiz var o da kısa ve orta vadede yaklaşık 4 bin kişiye istihdam kapısı açmak. Bu nedenle gerekirse şantiye şefliği yapacağım. Sürekli takip edeceğim. Bir an önce bu yatırımlar bitecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen ve projenin yerel ortakları sözleşmelere imza attılar.



İŞTE O PROJELER VE DETAYLARI... ERZURUM TEKSTİLKENT PROJESİ: 

Proje uygulayıcısı, Erzurum Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) olup proje ortakları ise Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Erzurum 2.OSB Müdürlüğü şeklindedir. Toplam bütçesi 8.555.400,00 TL olan projeye sağlanacak CMDP katkısı ise 8 milyon TL şeklindedir.

2017 yılında Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da yapılan değişiklikle Erzurum’da OSB içerisinde yapılacak imalat yatırımları açısından 6ncı bölge teşvikleri sağlanmaktadır. İstihdama cazip teşvikler sağlanan 6ncı bölge destekleri sonrasında ilimize emek yoğun tekstil sektörü konusunda birçok yatırımcı İlimize ilgi duymaya başlamıştır. Erzurum Teksilkent Projesi ile 2.OSB’de 50 dönümlük bir alanda herbiri ortalama 3 bin metrekare kapalı alana sahip 5 adet tekstil fabrikası yapılarak tekstil yatırımcılarına tahsis edilecektir. Tekstilkent projesiyle kısa vadede 1.000-4.000 arası istihdam sağlanacağı ayrıca ilin üretim ve ihracat kapasitesinde ciddi artışlar sağlanacağı öngörülmektedir. 

ERZURUM MOBİLYA SEKTÖRÜ İNOVASYON VE TEKNOLOJİ MERKEZİ (MİNOTEK)

Proje uygulayıcısı, Erzurum Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) olup proje ortakları ise Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Erzurum Marangozlar, Duvarcılar ve Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası, S.S. Erzurum Mobilyacılar ve Ağaç İşleri Yapı Kooperatifi’dir. Toplam bütçesi 5.094.500,00 TL olan projeye CMDP kapsamında 5 milyon TL destek sağlanacaktır.

Mobilya sektörü Erzurum imalat sanayinde gıda imalatından (et ve süt işleme, un/yem sanayi) sonra başat sektörlerden bir tanesidir. Hâlihazırda Erzurum Mobilyacılar Odası’na ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 350’nin üzerinde mobilya imalatçısından önemli bir kısmı sermaye ve işgücü yetersizliği nedeniyle apartmanların bodrum katlarında dağınık olarak ve geleneksel metotlarla (torna-tezgâh) üretim yapmaktadır. Kurulması planlanan tasarım, ortak kullanım ve mesleki eğitim kompleksi ile İlimizde ve çevre illerde mobilya imalatı ile uğraşan tüm işletmelerin ortak kullanımına açık bir teknoloji merkezi oluşturularak mobilya işletmelerinin ihtiyaç duyduğu ara ürünlerin (kesme, işleme, ebatlama, kapı üretimi ve boyama) cüzi bedellerle mobilya işletmelerine tedarik edilmesi sağlanacaktır.



Ayrıca yeni trendlere uygun mobilya tasarımı konusunda da işletmelere destek sağlanacak ve yıllık periyodik olarak düzenlenecek MEB onaylı mobilyacılık mesleki eğitimleriyle de sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanların yetiştirilmesi sağlanacaktır. MİnoTek ilimizde istihdam ve işyeri sayısı açısından kümelenme potansiyeli taşıyan mobilyacılık sektörünün ilimizin ve bölgemizin başat sektörlerinden biri olmasına yol açarak yakın coğrafyamızda mobilyacılık açısından önemli bir pazar olan Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Suudi Arabistan, İran gibi ülkelere mobilya ihracatının da artmasına vesile olacaktır.

İKİNCİ OSB DOĞALGAZ ALTYAPISININ KURULMASI

Proje uygulayıcısı Erzurum Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı), proje ortağı ise Erzurum 2.OSB Müdürlüğü’dür. Toplam 4,5 milyon TL bütçeye sahip projenin 2,5 milyon TL’lik bölümü CMDP’den karşılanacaktır.

Toplam 216 hektar alana sahip Erzurum 2.Organize Sanayi Bölgesi’nin 50 hektarlık birinci etabının altyapısı tamamlanarak 37 parsel halinde yatırımcılara tahsisi sağlanmıştır. 166 hektarlık ikinci etabının ise altyapı ihalesi yapılarak yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştır.

Hâlihazırda OSB’nin 1.etabının elektrik, su, kanalizasyon, yol ve aydınlatma altyapıları hazır olup 2.etapta ise söz konusu altyapı çalışmaları 2019 yılı itibariyle başlanacaktır. Ancak gerek birinci ve gerekse ikinci etabın doğalgaz altyapısı bulunmamaktadır. Ayrıca 2.OSB Müdürlüğü yatırımcılara ucuz su temin etmek üzere kendi imkânları ile bölgede 2 adet su kuyusu açarak 300 metrede suya ulaşmıştır.

CMDP Programı kapsamında yürütülmesi planlanan proje ile 2.OSB’ye 4,5 km uzunluğunda doğalgaz altyapısı kurulması ve 6 adet ilave su kuyusu açılması planlanmaktadır. Projenin tamamlanması sonrasında yatırımcılara ucuz su ve doğalgaz ile ısınma altyapısı temin edilerek OSB’nin mevcut ve potansiyel yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi sağlanacaktır.



17.01.2019 12:00:00