Türkiye'de ihracat: 2012 değerlendirmesi

SETA Ekonomi Direktörü Prof . Dr. Erdal Tanas Karagöl tarafından hazırlanan "Türkiye’de İhracat: 2012 Yılı Değerlendirmesi '' yayımlandı.

Erzurumajans-SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl tarafından hazırlanan "Türkiye’de İhracat: 2012 Yılı Değerlendirmesi" ne göre ihracat 2012 yılında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 oranında artarak 152,6 milyar dolar ulaşmış ve ithalatta gerçekleşen azalış nedeniyle 2011 yılında yüzde 56 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2012 yılında yüzde 64,5’e yükselerek son üç yılın en yüksek değerine ulaşmıştır.

SETA Ekonomi Direktörü Prof . Dr. Erdal Tanas Karagöl tarafından hazırlanan "Türkiye’de İhracat: 2012 Yılı Değerlendirmesi '' yayımlandı.

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl tarafından hazırlanan "Türkiye’de İhracat: 2012 Yılı Değerlendirmesi" ne göre 2012 yılında da,Avrupa Birliği bölgesine gerçekleşen ihracatta düşüş gerçekleşmesine rağmen, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 oranında artmıştır. 2012 yılında gerçekleşen 152,6 milyar dolar ile yeni bir rekor kıran ihracat, ekonomik büyümenin de lokomotifi olmuştur. Ayrıca, ihracatta meydan gelen artış ve iç talep daralması nedeniyle ithalatta gerçekleşen azalış nedeniyle 2011 yılında yüzde 56 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2012 yılında yüzde 64,5’e yükselerek son üç yılın en yüksek değerine ulaşmıştır.

Sanayi Sektöründe Yüzde 12,55’lik Pay İle En Yüksek İhracat Otomotiv Endüstrisinde Gerçekleşmiştir

2012 yılında ihracatın sektörel dağılımında en önemli paya sanayi sektörünün sahip olduğu görülmüştür. Sanayi sektörü detaylı incelendiğinde yüzde 12,55’lik pay ile en yüksek ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşmiştir. Otomotiv sektörü, ihracatın lokomotif sektörü olma konumunu 2012 yılında da sürdürmüştür. Otomotiv sektöründen sonra sanayi içinde en yüksek ihracat oranına sahip olan ikinci sektör yüzde 10,59 ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olmuştur. İhracat içinde en yüksek paya sahip üçüncü sektör ise yüzde 10,24 ile çelik sektörü olmuştur.

İl Sayısı Artıyor

SETA’nın değerlendirmesinde il bazında ihracat rakamları göstermektedir ki 17 il 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmiştir. 2011’de 16 olan bu illere Şırnak’ta eklenmiş ve bu iller toplam ihracatın yüzde 84’ünü gerçekleştirmiştir. En çok ihracat yapan il ise 61 milyar dolar ile İstanbul olmuştur.

Eksen Genişlemesi İhracatı Artırmıştır


SETA’ya göre 2012 yılında en çok ihracat yapılan ülke 13 milyar dolar ile Almanya, ikinci en çok ihracat yapılan ülke 10,7 milyar dolar ile Irak ve üçüncü ülke ise 8 milyar dolar ile Birleşik Krallık olmuştur. 2012 yılında devam eden Avrupa borç krizine rağmen ihracatının yüzde 38,6’ini AB ülkelerine gerçekleştirmiştir ve en çok ihracat yapılan ülkelerin çoğunluğu Avrupa Birliği ülkelerinden oluşmaktadır. SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Karagöl’ göre değişen dengeler sonrasında, Türkiye’de dış politika kararları ekonomi ile uyumlu biçimde uygulanmaya başlamıştır. Hükümetin Ortadoğu ve Afrika’ya yönelik açılımlar Türkiye’nin bu ülkelerle olan ticari ilişkilerinin gelişmesini de sağlamıştır. Bu açılımlar dış ticarette eksen kayması olarak tartışılsa da esasen bu açılımlar dış ticarette ülke çeşitliliğini arttırdığı görülmüştür. Ayrıca, bu çeşitliliği artırmaya yönelik yapılan serbest ticaret anlaşmaları ve vize muafiyetleri gibi uygulamalar Türkiye ekonomisinin dış ticaretteki eksen genişlemesine katkı sağladığı belirtilmektedir.

Dış ticaretteki eksen genişlemesi ile Irak, Suudi Arabistan ve Mısır yani Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri en çok ihracat yapılan 10 ülke arasında yer almıştır. Ayrıca, Yakın ve Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 52,10 ve Afrika ülkelerine ise yüzde 29,3 oranında artış gerçekleşmiştir (Grafik 5). Yalnız, Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta artış oranı ise yüzde 11 oranında olmuştur.

243 Ülke ve Gümrük Bölgesine İhracat Gerçekleşmiştir

SETA tarafından yapılan değerlendirmeye göre ihracatın çeşitlendirilmesine yönelik çabalar sonucu Türkiye 2012 yılında 243 Ülke ve Gümrük Bölgesine ihracat gerçekleşmiştir. Bu durum, tek pazara odaklı ihracat anlayışının artık geride kaldığının da açık göstergesi olmuştur. İhracatta artışın devamı için başta Orta Doğu ve Afrika’nın jeopolitik konumları, sahip olduğu kaynaklar ve stratejik geleceğinden dolayı, bu bölgelere en yakın büyük ekonomilerden biri olan Türkiye bu bölgeleri göz ardı etmemeli ve ihmal etmemelidir. Hatta bölgeyle olan ticari ilişkilerini daha da geliştirme stratejilerine odaklanmalıdır.

Beklentiler Olumlu


SETA tarafından yapılan değerlendirmeye göre, yeni yılda küresel ekonominin daha ılımlı bir seyir izleyeceği ve AB bölgesinde kısmi bir toparlanmanın olacağı beklenmektedir. İhracatın gerçekleştiği ülkelerin ekonomik büyüme oranları ılımlı seyredeceği, ihracatta pazar ve ürün çeşitlenmesinin artacağı şeklindedir. Ayrıca, küresel ekonomide meydana gelecek iyileşme ile kaybedilen pazarların tekrar geri kazanılması ve başta Ortadoğu, Yakındoğu ve Afrika ülkelerine yeni açılımlar ile Orta Vadeli Program'da 2013 yılı ihracat hedefi olan 158 milyar dolara ulaşmak mümkün gözükmektedir 

17.02.2013 22:28:37