Desteklenen projeler ve kullandırılan fonlar aracılığıyla, kurulacak işletmelerin AB müktesebatına uyumu ve bu uyum için gerekli olan idari kapasitenin oluşturulması hedeflenmektedir.
2007-2013 yıllarını kapsayan ve 2016 yılı sonu itibariyle sonlandırılacak olan IPARD I Programında olduğu gibi, 2014-2020 yıllarını kapsayan IPARD II Programı 'nda da gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik yatırımlara, kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimine, kırsal turizme, kültür balıkçılığı gibi yatırımlara %50-%70 arsında değişen oranlarda hibe desteği sunulacak.
Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olarak kurulan TKDK'nın IPARD II Programı dâhilinde 800 milyon Avro AB, 245 milyon Avro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere toplam 1 milyar Avro'nun üzerinde bir fon yatırımcılarımıza hibe şeklinde kullandırılacaktır. TKDK, bu fonu kullandırmak amacıyla 18 Aralık 2015 tarihinde IPARD II programının ilk proje çağrısına çıktı. Bu çağrı döneminde Erzurum İl Koordinatörlüğüne yaklaşık 109, 2 milyon TL tutarında 52'si et ve süt üretim tesisi olmak üzere toplam 114 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin desteklenmesi için seçime esas kriterlerden ve iş planlarından yüksek puan almaları gerekmektedir. Ancak bu şekilde hem fonun etkin bir şekilde kullanılması sağlanır hem de Erzurum ekonomisine sürdürülebilir işletmeler kazandırılır." dedi.
TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü hibe desteklerini sunmanın yanı sıra projelerin kaliteli ve doğru yapılabilmesi içinde eğitim çalışmaları düzenlemektedir. Bu kapsamda son olarak Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'nın bünyesinde yer alan teknik personellere yönelik "Proje Hazırlama ve Yürütülebilme Becerilerinin Geliştirilmesi" kapsamında, İl Koordinatörlüğü hizmet binasında eğitim gerçekleştirildi. Eğitimde; desteklenen başlıklar, proje süreci, proje başvuru paketinin içeriği, proje uygulama sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve ödeme işlemleri gibi konular anlatıldı.
Proje Başvuru Yönetim Birimi uzmanları tarafından; Başvuru paketinin içeriğinde yer alan resmi belgeler, fizibilite raporları, ihale süreçleri gibi evrak bazında dikkat edilmesi gereken hususlar dile getirildi. Yerinde Kontrol Birimi uzmanlarınca sözleşme öncesi ve sonrası dönemde yapılan teknik kontroller, arazi kontrolleri, işletme girdi ve çıktıları gibi pratik bilgiler aktarıldı. Eğitimin son bölümünde ise Ödeme Talep İşlemleri Birimi uzmanlarınca ödeme evrakları, faturalar, dekontlar, garanti belgeleri, AB Standartları belgeleri gibi resmi ödeme evraklarında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında bilgi verildi.
Toplantıya katılan katılımcılar eğitim verimli geçtiğini ve TKDK 'nın proje kültürünü daha yakından tanıdıklarını belirttiler.
27.10.2016 18:35:17