Erzurumajans-Asgari ücret görüşmeleri devam ederken bir tavsiye de ihracatçılardan geldi. İhracatçı asgari ücret artışının kurdaki dalgalanma oranında yapılmasını bekliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle Kurdaki dalgalanma suni ama bunun başladığı yer dikkate alınarak, bugünkü geldiği seviyeye göre asgari ücret artışı yapmak makul olur dedi. 1 Mayısta 4,10 seviyesinde olan doların bugün 5,37ye geldiği göz önüne alındığında İhracatçı 2.100 TLlik asgari ücreti makul buluyor.
Transit ihracat görülmeli
Gülle, Türkiyenin transit ticaret gibi bir ihracat kaleminin kaydını dahi tutmadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: Bunun öncelikle kayıt altına alınması ve ihracat olması lazım. Şu andaki kayıtlara göre 43,5 milyar dolarlık hizmet ihracatı, 10 milyar dolar da transit ticaret ihracatı var. Gemilerle gelen yük Türkiyede paketleniyor. Burada bir ticaret var, yüzde 1 de alınsa bu rakam kâr.
Ayrıca Gülle, Türkiyede eğitim gören yabancı öğrencilerin Türkiyenin fahri elçileri gibi olduğunu ifade etti. Atatürk Havalimanındaki kapalı alanların fuar merkezi olarak değerlendirilmesine ilişkin de konuşan Gülle İstanbul daha büyük fuar merkezini hak ediyor dedi.
BANKALAR YOKUŞA SÜRÜYOR
İhracatçı teminat mektubu konusunda sıkıntı yaşıyor. Bankaların teminat mektubu konusunda istedikleri noktaya gelmediğini ifade eden ihracatçılar, buradaki yüksek oranın devam ettiğini vurguluyorlar.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2018 yılını değerlendirdi. Toplantıda, TL ile ticarete önem verdiklerini, kurun oynaklığının arttığı dönemlerde TL ile ihracat yapmanın önemli olduğunu dile getiren Gülle 158 ülkede ihracatımızın yaklaşık yüzde 10unu TL karşılığında yaptık dedi. Gülle, o dönemde ihracatçıların finansal sıkıntılarını çözmeye yönelik yaptıkları faaliyetlerden bahsederek, ihracatçının en az kayıpla sıkıntıları atlatması yönünde bankalarla toplantı yaptıklarını anlattı. Gerek kur, gerek faiz, gerekse enflasyonun geri gelmesiyle finansal sıkıntıların aşılması yönünde kısmen rahatlama yaşadıklarını dile getiren Gülle, ancak teminat mektuplarında istedikleri aşamaya gelemediklerini, teminat mektuplarındaki yüksek oranın hâlâ devam ettiğini bildirdi. Gülle, teminat mektuplarındaki sıkıntının bankalardan mı yoksa BDDK mevzuatından mı kaynaklandığına dair soruya karşılık, şu bilgileri verdi: BDDK mevzuatından olduğunu zannetmiyorum. O günkü görüştüğümüzde bankaların sendikasyonlarını yenileme dönemiydi. Doğal olarak arka arkaya bankalarla ilgili bir not düşürme gelmişti. Tabii olarak da onlar kendileri açısından farklı bir pencereden bakıyordu. Her bankanın yaklaşımı farklıydı. Bugün de baktığınızda 2den 4e, 5e hatta 6yı bile isteyen bankalar olduğunu duymuştuk teminat oranlarında. Ama daha sonra bunun aşağı geldiğini biliyoruz. Hâlâ yüzde 1in üzerinde. Eskiden biz bunu binde 25ler, 30lar seviyesinde alıyorduk. Şu anda teminat mektubunu yüzde 1le de alan var ama bu çok düşük.
12.12.2018 12:15:00