Tescilli pistin ortasına tesis kurdular

Uluslararası Kayak Federasyonu’nun (FIS) 2011 yılında tescil ettiği deniz seviyesinden 3 bin 140 metre yükseklikteki Ejder pisti, telesiyejin yanlış konumlandırılması nedeniyle adeta katledildi.

Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Uluslararası Kayak Federasyonu’nun (FIS) 2011 yılında tescil ettiği deniz seviyesinden 3 bin 140 metre yükseklikteki Ejder pisti, telesiyejin yanlış konumlandırılması nedeniyle adeta katledildi. 

Erzurum’un ev sahipliğindeki 2011 Universiade Kış Oyunları için Konaklı Kayak Merkezine kurulan ancak meteorolojik şartlar nedeniyle kullanılamayan iki mekanik tesisin Palandöken’e taşınması için iki yıl önce çalışma başlatılmıştı. Erzurum Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihalesi gerçekleştirilen tesislerden biri Palandöken’in Ejder, diğeri de güney pistinde yer alan vadiye kurulacaktı.

Çeşitli sebeplerle iki kez iptal edilen ihale sürecinin nihayet tamamlanmasıyla bundan bir kaç ay önce tesisler Konaklı bölgesinden sökülmüştü. Deniz seviyesinden 3 bin 140 metre yükseklikteki Ejder pistinde bu yaz başlayan direk dikim çalışmaları başta kayakçılar olmak üzere bir çok kesimin dikkatini çekti.

Palandöken’in doğallığıyla öne çıkan en önemli pisti Ejder’de direkleri taşımak için açılan yol ilk olarak pistin dokusunu bozdu. Bununla birlikte dikey olarak konumlandırılması beklenen tesis için kurulan direkler adeta çaprazlamasına yerleştirildi. Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli olan Ejder pisti bu özelliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, uzmanlar önemli bir tehlikeye de dikkat çekti.



İŞTE O BÜYÜK TEHLİKE

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ejder 3200 AŞ tarafından yönetilen Palandöken Kayak Merkezi’nde çığ tehlikesine karşı ‘Gazex’ sistemi kullanılıyor. Yıllardır oksijen ve propan gazı birleşimiyle çığ tehlikesinin bulunduğu noktalarda kontrollü patlatmalar yapılarak çığ oluşumu bertaraf edilirken, tehlikenin bulunduğu en önemli noktalardan biri de Ejder zirvesi olarak gösteriliyor. 

Uzmanlar adeta çaprazlamasına kurulacak olan tesisten inen özellikle adrenalin tutkunu snowboardcuların basılmamış karlı olan bu bölgeyi tercih edeceğini ve büyük tehlike oluşturacağını belirtirken, yapılacak olan torlama ya da uyarı tabelalarının işe yaramayacağını öne sürdüler.

Avrupa’nın en güvenli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken’de böylesine bir riskin alınmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Her kayak merkezinde çığ tehlikesi vardır ancak alınacak önlemlerle bunun önüne geçilebilir. Yıllardır kayak yapılmayan Ejder pistinde yanlış kurulan mekanik tesis yüzünden artık bir böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalınacaktır. Tesisin piste paralel ve dikey olarak konumlandırılması halinde çığ tehlikesinin bulunduğu bölgeye yaklaşmak daha zor olacaktı. Bir an önce bu hatadan dönülmesi en büyük arzumuzdur” diye konuştular.

19.11.2018 15:30:00