TEDAŞ davası başladı

Erzurum'un Aşkale ilçesinde görevli 5 elektrik işçisinin bir arızayı gidermek amacıyla girdikleri Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti'nde bindikleri botun devrilmesi sonucu ölmeleriyle ilgili dava bugün görülmeye başlandı.

Erzurumajans-Cem BAKIRCI'nın haberi-Erzurum'un Aşkale ilçesinde görevli 5 TEDAŞ işçisinin Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti'ndeki elektrik direğindeki arızayı gidermek isterken buzlu suya düşüp, herkesin gözleri önünce boğularak can vermesiyle ilgili 6 kamu görevlisinin bu gün Erzurum Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına başlandı. Duruşmada ifade veren ARAS Elektrik Dağıtım İl Müdürü Ziya Özpeker,"O suyun tutulmasına izin verenler ortada yok." Suçlamasında bulunurken, olayın tek görgü tanığı işçi Kürşat Çakıcı'nın ,"Çırpına çırpına öldüler. Olay yerine görevliler çok geç geldi" şeklindeki ifadesi duruşma salonunda bulunan ölen işçilerin yakınlarını gözyaşına boğdu.

DURUŞMAYA ÜÇ SANIK KATILDI

Bu gün yapılan duruşmaya yaşamlarını yitiren Temel Elektrik A.Ş. çalışanlarından Feridun Öztürk,  Şahin Baykal, Rıdvan Takım ve Ahmet Sait Turan ve Mustafa Arifoğulları'nın ailesi ve yakınları ile tutuksuz sanıklar ARAS Elektrik Dağıtım İl Müdürü Ziya Özpeker, Temel Elektrik Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Temel DETAŞ'ta memur olarak görev yapan Şahin Torun katıldı. Duruşmaya Sakarya'ya tayini çıkan ARAS Elektrik İşletme Şefi Tuncer Yeşilyurt ile Ahmet Duran Kürkçü ile Nurullah Gülmüş katılmadı.

GÖZYAŞI DÖKTÜLER


Duruşmada ihmale bulun görevliler hakkında şikâyetçi olan aileler ve ölen işçilerin çocukları duruşma salonunda gözyaşlarını tutamadı.

"O SUYUN TUTULMASINA İZİN VERENLER ORTADA YOK"

ARAS Elektrik Dağıtım Erzurum İl Müdürü Ziya Özpeker ise, duruşmada kusurlu olmadığı yönünde ifade vererek şunları söyledi:

"Ben olay günü İl Müdürü olarak görev yapmaktayım. Erzurum ili gibi geniş bir coğrafyada koordine etmek gibi bir uygulama yapmam söz konusu değildir. Gölette meydana gelen kazayla ilgili tarafıma bilgi verilmedi. Benim arızanın yapımında kesinlikle bir talimatım olmamıştır. Göletteki hatlarımızın 'deplase' edilmeden su tutulması büyük bir ihmaldir. Bu konuda TEDAŞ mağdur olmuştur. Hem personelimizi kaybettik hem de hatlarımız yıkıldı. O suyun tutulmasına müsaade eden, olur veren heyet hiç ortada yok. Bizim ihmal ve kusurumuz yoktur. Arızaya hiçbir şekilde müdahale etme imkânımız yoktu. Çünkü başka hattan enerji besleniyordu."

TORUN,"MEMURUM, BENİM YETKİM YOK"

Tutuksuz sanıklardan TEDAŞ'ta memur olarak görev yapan Şahin Torun,"Ben memur olarak görev yapmaktayım. Personel ve İdare İşler Şefliğine vekâlet ediyorum. Görevlendirme yapmamakla suçlanmaktayım. Ancak, görevlendirme yapılabilmesi için yazılı talep gerekmektedir. Gerek görevlendirilen gerekse yerine bakan görevliler yazılı bildirilir. İşletme şefleri bizim bilgimiz olmadan çağrılmışlar. Yazı teknik birimlerden imzadan geçmiş bizim görevlendirme yapabilmemiz için bildirim yapılması gerekmektedir. Bu görevlendirme tamamen Personel ve İdare İşler Müdürlüğü'ne bağlı birimlerin bilgisi dışında olmuştur. Yazı talimatı benim bilgim dâhilinde olduğu iddia edilmiştir. Ancak, yazı Bakım İşletme Müdürlüğü'nün doğrudan yazılmış ilgili birimlere gönderilmiştir. Benim bu yazıdan haberim olmamıştır." Dedi.

ŞİRKET SAHİBİ,"PERSONELİMİZE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VERMEDİK"

Tutuksuz sanık Temel Elektrik Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Temel,"Olay günü kazanın olmasının ardından elektrik mühendisi kontrolör Nurullah Gümüş ile görüşerek olayla ilgili bilgi aldım. Nurullah Gümüş'ü arayan personelin kaza yerine gitmemeleri konusunda ısrar ettiğini ve Gümüş'ün müdahale için kendisini arayan ve müdahale etmek isteyen personele 'kesinlikle arıza bölgesine gitmeyeceksiniz' şeklinde beyanları olmuştur. Görevli personelimize ARAS TEDAŞ tarafından bir eğitim verilmediği gibi biz de personelimize bu yönde bir iş güvenliği eğitimi vermedik. Sözleşmede ifade edildiği gibi su ile ilgili eğitim çalışması yönünde bir görevimiz yoktur. Böyle bir eğitimi almadığımız gibi personelimizi de bunun eğitimi vermedik. İdeal Enerji tarafından Göl alanında bulunan direkler deplase edilmeden su verilmemeliydi. Suyun içinde işçilerimize ne bir iş güvenliği ne de buna ilişkin bot gibi kurtarma tesisatı yoktur. Sözleşmede bu hususta açıktır." Dedi.

GÖRGÜ TANIĞI ÇAKICI,"ÇIRPINA, ÇIRPINA ÖLDÜLER"


Duruşmada tanık olarak dinlenilen Elektrik teknisyeni Kürşat Çakıcı ise,"Ben TEMEL Elektrikte çalışıyorum. Olay günü saat 15.00 sıralarında işyerine geldiğimizde Mustafa Arifoğulları ben ve başka bir arkadaşı 3 adet şişme botu lastikçiye hava vurdurmaya yolladı. Bu botlar daha sonra patlak çıktı. Bu bölgeye keşif için gittiğimizde Mustafa Arifoğulları'na telefon geldi. Telefon sonrası bizi Belediye'ye gönderdi. Belediye'ye de Şahin Baykal'a gelen telefon üzerine, daha sonra Mustafa Arioğulları ile birlikte deniz bisikletine bindiler. Bir süre ilerledikten sonra bisiklet alabora olarak gözden kaybolurken, işçilerin hepsi suyun içine düştü. Önce trafik polisine, sonra da jandarmaya haber verdik. Ancak çok geç geldiler. Bu sırada yaşamını yitiren Mustafa Arifoğulları, çırpındı, fakat su yüzüne çıkamadı. Arkadaşların suya düşmesi 17.30 sıralarıydı. Ekipler çok geç geldi" dedi.

MAHKEME BAŞKANI'NDAN BAŞSAĞLIĞI


Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hâkim Hüseyin Öztürk, duruşmaya başlamadan önce, yaşamlarını yitiren 5 işçinin duruşma salonundaki ailelerine, "Öncelikle başınız sağ olsun." Mesajının ardından, müştekilerin şikâyet beyanları alındı.

"TUTUKLANMALARINI TALEP EDİYORUZ"

Duruşmada söz hakkı isteyen Avukat Emine Arslan, Meydana gelen kazada taksir hükümlerinin uygulanması gerektiği kanaatindeyiz. Zira deplase için 1.5 yıl beklenmesi nedeniyle bilinçli taksir olduğu kanaatindeyiz. Bu bakımdan kamu vicdanının rahatlatılması için tutuksuz sanıkların tutuklanmasını talep ediyorum" dedi.

SANIKLARIN TUTUKLAMA TALEBİNE RED

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, Avukat Emine Arslan'ın tutuklama talebinin reddi yönünde talepte bulundu. Mahkeme heyeti tutuklama talebinin reddine karar verdi.

MÜHENDİS HAKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI


Mahkeme duruşmaya katılmayan Şirketin Koordinatör Mühendisi tutuksuz sanık Nurullah Gülmüş'ün ise önümüzdeki yapılacak ikinci çelse duruşmasına polis zoruyla getirilmesine karar verirken, Ahmet Duran Kürkçü'nün ise Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan talimat cevabının beklenmesine karar vererek duruşmayı 06 Kasım 2013 gününe erteledi.

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLMÜŞLERDİ...


Erzurum'un Aşkale ilçesinde 3 Nisan 2012 günü Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti'nde bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek isteyen 5 TEDAŞ işçisi, bot olmadığı için deniz bisikletiyle girdikleri gölette, buzla kaplı gölete düşmüştü. Dakikalarca yardım bekleyen 5 TEDAŞ işçisi, "yardım edin" çığlıkları ardında boğularak can vermişti. Olayın ardından Aşkale Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştı.

2 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR

Olayları ve kusurları iddianamede detaylıca anlatan Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak, sonuç olarak 5 işçinin "taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri" iddiasıyla Ahmet Duran Kürkçü, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Nurullah Gülmüş, Ziya Özpeker ve Şahin Torun hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

18.09.2013 15:36:36