Tarım Bakanlığı sorunları 'ortak akıl'la çözüyor

Tarım sektörünün sorunlarını yerinde tespit etmek ve paydaşların taleplerini dinlemek amacıyla birçok ilde Ortak Akıl Toplantıları düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sektörle ilgili gündeme gelen 257 sorunu çözüme kavuşturdu.

Erzurumajans-Tarım sektörünün sorunlarını yerinde tespit etmek ve paydaşların taleplerini dinlemek amacıyla birçok ilde Ortak Akıl Toplantıları düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sektörle ilgili gündeme gelen 257 sorunu çözüme kavuşturdu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım sektöründe yaşanan sorunları ve talepleri yerinde değerlendirmek ve yönetişim kültürüyle çözüme kavuşturmak amacıyla, 2007 yılından beri birçok ilde Ortak Akıl Toplantıları düzenledi. Birçoğuna Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in de katıldığı toplantılarda, sektörün sorunları ve çözüm önerileri tüm yönleriyle masaya yatırılırdı. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, çiftçiler, örnek çiftlik sahipleri, iş adamları, yerel idareciler, bakanlık ve ilgili kurum, kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantılarda bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi, desteklemeler, mevzuat, Ar-Ge, ithalat-ihracat, eğitim-yayın-tanıtım, tarımsal alt yapı ve kırsal kalkınma ile denetim ve değerlendirme konuları gündeme getirildi.

Kayseri, Çanakkale (Organik Tarım), Rize (Çay), Kars, Sivas, Karaman, Hatay, Kütahya, Batı Trakya Bölgesi (Gümülcine, Rodop, İskeçe, Kozlubekir), Yalova, Malatya, Elazığ, Siirt, Şırnak, Ağrı, Bingöl, Muş, Niğde, Nevşehir, Aydın (Modern Tarım Tesisleri), Antalya, Ardahan, Bitlis, Van, Yozgat, Artvin, Tokat,Bursa, Ankara (Arıcılık Çalıştayı), Bolu, Çanakkale, Erzurum, Bayburt, Çorum, Trakya Bölgesi (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale), Isparta illerinde toplantı düzenlendi. Alt sektörlerle ilgili birçok soruna çözüm bulunurken, bakanlık ortak akıl toplantıları kapsamında 17 alt sektör temsilcileriyle de ayrı ayrı bir araya gelindi. Yapılan toplantılarda arıcılık, baklagiller, çay, gıda takviyeleri, kanatlı ve kırmızı et ve yem, meşrubat sanayi, meyve suları, organik tarım, su ürünleri, süs bitkileri, süt ve süt ürünleri, şeker ve şekerli mamuller,tohumculuk, un ve unlu mamuller, yağlı tohumlar ve yaş sebze değerlendirildi.

YERLİ İLAÇ İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Söz konusu toplantılarda dile getirilen önerileri değerlendiren Bakanlık, sorunların çözümü için 368 eylem planı hazırladı. Bu eylem planlarının 257'si 2014 yıl sonu itibariyle çözüme kavuşturuldu. Buna göre, etçi ırklarla yapılan besiciliğe ilave destek sağlanması, kırsal kalkınma projeleri uygulamalarında bürokratik işlemlerin azaltılması, keçi yetiştiricilerinin ormanlık alanlardaki üretim sorunlarının çözülmesi, çerezlik kabak üretiminin destekleme kapsamına alınması, yerli ilaç üretimi için Ar-Ge çalışmalarının başlatılması, seralarda üretim yapan işletmelerin destekleme kapsamına alınması, aromatik bitkilerle ilgili araştırma başlatılması, halk elinde hayvan ıslahı ve küçükbaş hayvanların kayıt altına alınması gibi 257 soruna çözüm bulundu.

25.01.2015 13:12:51