Tarihe çiviyi yıllar önce çakmışlar!..

Çifte Minareli Medrese'nin duvarlarına çakılan çivilere yönelik tepkilere Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Açıklamada, çivilerin yıllar önce Medrese’nin duvarlarına çakıldığı belirtildi...

Erzurum Ajans-Erzurum’un en önemli simgelerinden tarihi Çifte Minareli Medrese’nin duvarlarına çakılan çiviler ve  çerkien kablolarla ilgili tepkilere Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Açıklamada, çivilerin yıllar önce Medrese’nin duvarlarına çakıldığı, kabloların ise çatlakların durumunu izleyen cihazlara ait olduğu bilgisine yer verildi.

Çifte Minareli Medrese’nin duvarlarındaki çivi ve kablolarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kentin en önemli vakıf eserlerinden Çifte Minareli Medrese’nin restorasyonunun gerçekleştirilerek ayağa kaldırılması için 2008’de başlanan çalışmanın 2010’da Koruma Kurulu tarafından onaylandığı, restorasyona bu yıl başlanacağını bildirdi.

Yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip Medrese’nin bu güne kadar bölüm bölüm restore edildiği, kapsamlı bir restorasyonun ise bu güne kadar yapılmadığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlara yer verildi:

“Eserin hızla restorasyona alınması için ön çalışmaların tamamlanmasının akabinde restorasyon ihalesine Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzce geçtiğimiz 4 Nisan’da çıkılan ön yeterlilik ihale süreci devam etmektedir. Restorasyon ihalesinin sonuçlanmasını takiben hızla restorasyon çalışmalarına başlanılması planlanmaktadır. Bölge Müdürlüğümüzce eserde görülen eksiklikler ve tahribatların tespit edilmesi sonucunda restorasyon çalışmalarının başlatıldığı kamuoyunca bilinmelidir. Bu eksikliklerin ve zamanla eserde meydana gelmiş hasarın giderilebilmesi amacıyla başlanan restorasyon çalışmalarında amaç, Çifte Minareli Medrese’nin aslına uygun şekilde restorasyonunun gerçekleştirilmesidir. Çifte Minareli Medrese’nin duvarlarına yıllar önce çakılmış çivilerin restorasyon sırasında esere zarar vermeden sökülmesi sağlanacaktır. Öte yandan Medrese’de yer alan kablolar, restorasyon projesinin hazırlanabilmesi için kurulmuş ve medresedeki çatlakların durumunu izleyen cihazlara ait kablolardır. Yer hareketlerinin medresede mevcut çatlaklara etkisinin incelenmesi amacıyla kurulmuş olan cihazlara ait bu kablolar, restorasyondan sonra kaldırılacaktır. Yıllar önce eserin aydınlatılması için çekilen elektrik kabloları ise restorasyon aşamasında onaylı projeye göre çekilecektir.”


27.04.2011 01:10:00