Erzurumajans-Son yıllarda ortak birçok büyük projeye imza atan Türkiye, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum petrol ve doğalgaz boru hattından sonra Azerbaycan işbirliğiyle TANAPı da hayata geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da katıldığı törenle açılışı yapılan TANAP, Hazar Denizi kaynaklarının güvenli ve ekonomik güzergâhlardan dünya pazarlarına taşınması konusunda önemli bir rol üstlendi. Doğalgaz ve petrol geçiş hatları Türkiyeyi dünyanın en stratejik noktalarından biri haline getirdi. 845 kilometre uzunluğundaki Rusya Türkiye doğal gaz boru hattı, Mavi Akım Gaz Boru hattı, İran Anadolu doğal gaz ana iletim hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı ve Türkiye-Yunanistan doğal gaz hattından sonra TANAP Doğal Gaz Boru Hattı da devreye girdi.
Erzurumun rolü büyük
Türkiyenin ve haliyle Doğu Anadolu Bölgesinin yükselecek refahı olarak nitelendirilen tüm bu hatların vazgeçilmez güzergâhı Erzurum oldu. Enerji İpek Yolunun en önemli noktası olan kent, özellikle TANAP projesinden sonra milyarca metreküplük doğalgaz akışına yön verecek en önemli merkez haline geliyor. Bunun da orta vadede Erzuruma büyük bir katma değer sağlaması bekleniyor.
Nerelerden geçiyor?
TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçiyor ve Yunanistan sınırında Edirnenin İpsala ilçesinde son buluyor.
Avrupaya ulaşacak
TANAPtan 2018de 16 milyar metreküp doğalgaz gönderilmesi planlanıyor. Bu miktarın 6 milyarı Türkiyeye, 10 milyar metreküpü de TAP vasıtasıyla Avrupaya sevk edilecek. Söz konusu boru hattı Yunanistanın kuzeyi, Arnavutluk ve Adriyatik Denizinden geçerek doğalgazı İtalyaya ulaştıracak. Mevcut uzunluğu 878 kilometre olacak boru hattının, 2020 yılında faaliyeti geçmesi planlanıyor.
Uluslararası 5 hat var
Öte yandan Türkiyenin şu an uluslararası alanda 5 doğalgaz boru hattı bulunuyor. Türkiye, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Mavi Akım ve Türkiye-Rusya Doğalgaz Boru Hattı ile Türkiye-İran Doğalgaz Boru Hattından gaz tedarik ederken, Avrupa ile bağlantıyı sağlayan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı üzerinden de Yunanistana gaz gönderiyor.
Milyarlarca metreküp akıyor
Türkiye 2007de faaliyete giren Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı üzerinden yıllık 6,6 milyar metreküp, Mavi Akımdan 16 milyar metreküp ve Türkiye-Rusya Doğalgaz Boru Hattından da 14 milyar metreküp gaz ithal ediyor. İran üzerinden ise boru hattıyla Türkiyeye yıllık yaklaşık 10 milyar metreküp gaz girişi sağlanıyor.
Türkiyenin çıkarları önemli
Bu ara TANAP projesinin Türkiye ve Azerbaycan Enerji Politikalarındaki yeri ve önemi konulu bir makale kaleme alan Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyelerinden Nuray Erdoğan, Güney Gaz Koridorunun Avrupa ülkelerinin olduğu kadar Türkiyenin çıkarları açısından da önemli olduğunu vurguladı.
Değer zincirinin her halkasındayız
Erdoğan makelesinde şu ifadelere yer verdi: Bu gaz koridorundan önce Türkiyenin Azerbaycanla birlikte gerçekleştirdiği; BTC, BTE (Bakü-Tiflis Erzurum gaz boru hattı) projelerinde Türkiye sadece transit ülke konumundayken, GGKda Türkiye değer zincirinin hemen hemen her halkasında yer almaktadır. TPAO aracılığı ile GGKnin üretim ayağı olan yüzde 19luk hisseye sahiptir. Yine GGKnun taşıma ayağının ilk halkasını oluşturan güney Kafkasya Boru Hattında TPAO %19luk paya sahiptir. GGKnun en önemli halkasını oluşturan TANAP projesinde ise BOTAŞ %30luk paya sahiptir. Bu durum Türkiyenin hem bizzat doğalgaz üreteceği hem de ürettiği doğal gazı kendi boru hatları vasıtasıyla taşıyabileceği anlamına gelir. Bu durumda Türkiye Şah Deniz sahasından 2044e kadar 28 milyar dolarlık gelir elde edecektir. Türkiyenin 2045e kadar boru hattı işletmesinden 17 milyar dolarlık gelir sağlaması beklenmektedir.
TANAP Projesinin Özellikleri
TANAP boru hattının Türkiyeye giriş noktası Gürcistan sınırında yer alan Ardahan ilinin Posof ilçesi, Türk gözü Köyünden başladığını anımsatan Nuray Erdoğan, Türkiye toprakları üzerinden 20 il, 27 ilçe ve 600 köyden geçip uzun bir mesafe kat ettikten sonra, Yunanistan sınırında Edirnenin İpsala ilçesinden itibaren TAP boru hattı ile birleşiyor. 1850 km uzunluğunda olan TANAP boru hattının 20 kilometresi Marmara Denizinin altından geçiyor. TANAP projesinde Azerbaycan kaynak ülke Türkiye ve Gürcistan ise hem tüketici hem transit ülke konumundadır dedi.
Dünya Bankası kredi verdi
TANAP projesinin maliyetinin 10 milyar dolar olduğunu da belirten Erdoğan, şöyle devam etti. Dünya Bankası projeye 800 milyon dolar kredi vermiştir. Bu kredinin 400 milyon doları TANAP için BOTAŞa, 400 milyon doları da Azerbaycanın GGK A.Ş (SGC) şirketine verilmiştir. 27 Haziran 2012de Türkiye ve Azerbaycan arasında TANAPla ilgili imzalanan anlaşma çerçevesinde Şahdeniz alanında üretilen gazın 16 milyar m3 Türkiyeye girecektir. Bu gazın 6 milyar m3 Türkiyenin iç pazarında kullanılacak, 10 milyar m3 ise Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına aktarılacaktır. TANAP boru hattının taşıma kapasitesini 2023 yılında 23 milyar m3, 2026 yılında 31 milyar m3 çıkarılması planlanmıştır. TANAPtan Türkiyeye ilk gaz 2018de ulaşacak ve TANAP 2020 yılı başından itibaren TAP boru hattına bağlanarak Avrupaya gaz taşıyacaktır TANAPın kullanım da kalma süresi 49 yıldır.
Onur SAĞSÖZ/Pusula
13.06.2018 17:14:00