Suya ve kara dayanıklı asfalt

Ka­ra­be­kir Eği­tim Fa­kül­te­si Or­ta öğ­re­tim Fen ve Ma­te­ma­tik Alan­la­rı Eği­ti­mi Bö­lüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Ah­met Gür­ses ve öğ­ren­ci­le­ri üret­tik­le­ri 'Kil Mas­tik' as­falt­la bü­yük bir bu­lu­şa im­za at­tı­lar.

Erzurumajans-Levent AKPINAR’ın haberi-Ka­ra­be­kir Eği­tim Fa­kül­te­si Orta öğ­re­tim Fen ve Ma­te­ma­tik Alan­la­rı Eği­ti­mi Bö­lüm Baş­ka­nı Prof. Dr. Ahmet Gür­ses ve öğ­ren­ci­le­ri üret­tik­le­ri 'Kil Mas­tik' as­falt­la bü­yük bir bu­lu­şa imza at­tı­lar. Su­yu sev­me­yen kil malzemey­le bu as­fal­tı yap­tık­la­rı­nı be­lir­ten Gür­ses, ağır to­naj­lı araç­lar bi­le ar­tık bu as­fal­tı bozama­ya­cak" de­di.

4 yıl­lık bir ça­lış­ma­nın so­nun­da böy­le bir bu­lu­şa im­za at­tık­la­rı­nı ifa­de eden Prof. Dr. Gürses, "Kil üze­rin­de ça­lı­şan bir gu­ru­buz. Ön­ce ki­lin ya­pı­sı­nı değiş­tir­dik. Kil çok bulunan do­ğal bir mad­de. Ön­ce su­yu se­ven bu mad­de­yi suyu sev­me­yen bir mad­de hali­ne ge­tir­dik. Ilk dü­şün­ce­miz ka­tı atık havzalarında kul­lan­mak­tan ya­nay­dı. Bak­tık ki as­falt­ta su­dan et­ki­le­ni­yor. Su nedeniy­le as­falt­lar­da göç­me­ler olu­yor. Ka­ra­yol­la­rı 12. Böl­ge Müdürlüğü'nden de destek aldık ve bel­li bir ye­re üret­ti­ği­miz bu mad­de­yi ser­dik. 4 ay­lık bir zaman­da as­falt­ta hiç­bir bo­zul­ma mey­da­na gel­me­di" de­di.

 TE­KER İZİ­NE DA­Hİ RAST­LAN­MA­DI

Üre­ti­len mad­de­yi Ata­türk Üni­ver­si­te­si kampusunun gi­ri­şin­de mev­cut as­fal­tı ke­se­rek 1 met­re­ka­re­lik ala­na uy­gu­la­dık­la­rı­nı da be­lir­ten Gürsek şun­la­rı söyle­di; Yap­tı­ğı­mız gözlem­ler ve öl­çüm­ler so­nu­cun­da uygulamada he­men hemen hiç­bir de­ği­şi­min ol­ma­dı­ğı gi­bi her­han­gi bir te­ker­lek izi­ne de rastlanma­dı. Nor­mal as­falt kap­la­ma­ya gö­re yüz­de 30 da­ha pa­ha­lı. Ama en az 10 yıl sü­re ile bo­zul­ma­ya­ca­ğı­nı he­sap eder­sek çok da­ha ucuz ol­du­ğu­nu söyleyebi­li­riz."

HER YIL AS­FALT YE­Nİ­LEN­ME­YE­CEK

'Kil Mas­tik'in mev­cut as­falt plen­ti­ne ila­ve bir si­lo ek­len­me­si ile uy­gu­la­na­bil­me po­tan­si­yeli­ne sa­hip ol­du­ğunu ifa­de eden Gür­ses, "Pi­lot uy­gu­la­ma­yı yap­tık. Ar­tık her yıl as­falt yeni­le­mek­ten kur­tu­la­ca­ğız. As­falt­ta olu­şan bo­zul­ma­la­rın or­ta­ya çı­kar­dı­ğı tra­fik ka­za­lar, ölüm­ler, ya­ra­lan­ma­lar ve mal ka­yıp­la­rı da en aza in­diri­le­cek" Prof Dr. Gür­ses, ürett­tik­le­ri yol kap­la­ma mal­ze­me­si için Tür­ki­ye Pa­tent Ens­ti­tü­sü'ne baş­vur­duk­la­rı­nı be­lirt­ti.

OR­TA ÖL­ÇEK­Lİ TE­Sİ­SE İH­Tİ­YAÇ VAR

As­fal­tın üre­til­me­si için or­ta öl­çek­li bir te­si­se ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu vur­gu­la­ya­yan Prof. Dr. Gür­ses, “Biz üret­ti­ği­miz mad­de­yi dek­la­re et­tik. Üre­ti­mi ya­pıl­dı­ğı tak­dir­de önem­li ket­kı­lar sağ­la­ya­cak­tır. Biz kü­çük öl­çek­li bir yer­de yap­tık. Bunun üre­ti­mi için or­ta öl­çek­li bir te­si­se ih­ti­yaç var. In­şal­lah ya­pı­lır ve bu asfalt üre­ti­lir. Bir çok yer­den as­falt için ara­yan­lar ol­du. Ar­da­han’dan ara­dı­lar. Erzurum’da çe­şit­li yer­ler­den ara­dı­lar”de­di.


11.12.2012 18:30:56