"Uyanık olmak gerekir!"
Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan sosyal medya kullancılarına uyarılarda bulundu. Çalınan gerçek hesaplardan gelen mesajların inandırıcılığının arttığını dile getiren Demircan, "Anketimize katılmak ister misin? Sesimizi daha çok duyurmak istiyoruz’ diye gelen bu linkler tıklandığında sizi bir bağış ekranına yönlendiriyor ve küçük miktarda bağış yapmanız isteniyor. Siz de rakam küçük diye kredi kartı ya da banka bilgilerini verirseniz tüm hesabınız boşaltılabiliyor. Onun dışında yine sosyal medya hesabınız hacklenebiliyor ve bu tarz saldırıları sizin üzerinizden hesabınız ele geçirilerek yapmaya başlıyorlar. Bu noktada çok uyanık olmak gerekiyor” diye konuştu
Güncel konular üzerinden inandırıcılık kazanarak güven sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Uzman Demircan, son günlerin en trend konusunun elektrik faturaları olduğunu belirtti. Demircan, "Mesaj tanımadığınız kişilerden geliyorsa ve içerisinde link varsa kesinlikle o linki tıklamamak gerek. Burada kim olduğunuzun bir önemi yok, bu mesajlar herkese gönderiliyor. Avukatlar, tanınmış kişiler, siber güvenlik uzmanlarına bile gelebiliyor. Kimi tuzaklarına düşürebilirlerse, linke tıkladığınızda ya sosyal medya hesabınızı ya da banka hesap bilgilerinizi kaybedebiliyorsunuz” dedi.
"Bu tuzağın ikinci aşaması olacak!"
Elektrik faturalarının düşmesinin ardından muhtemel yeni bir tuzağında olacağına dikkat çeken Demircan “Bunun ikinci aşaması da büyük ihtimalle elektrik faturalarının düşmesinden sonra farkların hesabınıza yatırılmasıyla alakalı bir saldırı olacak. Elektrik faturalarınızın farkını linki tıklayarak ödeyebilirsiniz şeklinde hem Cumhurbaşkanlığının adını hem de Enerji Bakanlığı’nın adını kullanarak çok büyük ihtimalle bir sosyal medya saldırısı daha yapacaklar” şeklinde konuştu.
"Sosyal medya basit bilgilendirmeler içindir"
Herhangi bir ödeme yapılacaksa bunlar ya e-devlette yayınlanır ya da basın yoluyla bildirileceğini açıklayan Demircan, bu tarz bilgilerin daha legal yollardan duyuyor olmamız gerektiğini belirtti.Sosyal medyanın devletin sadece basit bilgilendirme için kullandığı bir platform olduğunu hatırlatan Demircan, Bu tarz geri ödemeler ya da benzeri bilgilendirmeler için sosyal medyayı ne bankalar ne de devlet kurumları kullanır” diye konuştu.
"Şikayet edin!"
Bu tarz mesajların bir oltalama saldırısı olduğunu vurgulayan Demircan, “Doğrudan mesajı aldığınız sosyal medya kurumuna şikayette bulunabilirsiniz. ‘Mesajı şikayet et’ çok açıkta görünen bir düğmedir ve siz tıklayarak mesajın bir spam ya da dolandırıcılık içerikli mesaj olduğunu bildirebilirsiniz. Toplu olarak herkes aynı duyarlılığı gösterirse bu hesaplar çok hızlı bir şekilde kapatılabilecek ve sonrasında da daha fazla insanın dolandırılmasına engel olunabilecek” dedi.