13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Başlatılan soruşturma kapsamında İmar İşleri Daire Başkanı Ufuk Deveci ile birlikte ‘yolsuzluğun başı’ olarak gösterilen ve Başkan Küçükler’in bizzat hakkında suç duyurusunda bulunduğu Kamulaştırma Şube Müdürlüğü çalışanlarından İhsan A.’nın da aralarında bulunduğu 13 kişi, gözaltına alındı. İmar İşleri Daire Başkanı Ufuk Deveci, savcılık ifadesinin ardından tutuklanmak istemiyle sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Serbest kalan İmar İşleri Daire Başkanı Deveci, Başkan Ahmet Küçükler tarafından ‘soruşturma bitene kadar’ açığa alındı.
Gözaltına alınan Kıymet Takdir Komisyonu’nda görevli Ş.A.A., B.S., Y.Ç., Ö.K., A.S’nın ise Erzurum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde (KOM) sorguları devam ediyor. Haklarında ek gözaltına kararı alınan zanlıların muhtemelen bugün ya da yarın adliyeye sevk edilerek, soruşturma savcısına ifade vermeleri bekleniyor. Zanlıların, İmar Daire Başkanlığı Kıymet Takdir Komisyonu ile ödemelerin yapıldığı çalışma ofisleri, savcı talimatıyla KOM tarafından mühürlenirken, soruşturma tamamlanıncaya kadar bu odalara girişler de yasaklandı. Çalışanların son iki yıllık tüm cep telefonu konuşmalarının tespiti için de savcılık tarafından BİK’e resmi yazı yazıldı. Ayrıca çalışanların ev ve işyerlerindeki bilgisayarların da imajları alındı.
İHSAN A., SUSMA HAKKINI KULLANDI
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in hakkında suç duyurusunda bulunduğu Kamulaştırma Şube Müdürlüğü çalışanlarından İhsan A., KOM’daki ifadesinde, “Borçlarım vardı, bu yüzden yaptım. Susma hakkımı kullanmak istiyorum” dediği öne sürüldü. İhsan A.’nun da KOM’da sorgusuna devam ediliyor. İmar Daire Başkanı Ufuk Deveci’nin ise savcılık ifadesinde “Görevimi ihmal etmiş olabilirim. Yapılan kamulaştırmalar, banka ödemelerinde birden fazla yetki imzası bulunmaktadır. Benim devleti dolandırmam söz konusu değildir. İmar İşleri Daire Başkanı olarak benim görevim önüme gelen evrakları imzalamaktır. Ben de bu görevimi yaptım” dediği iddia edildi.
1.8 MİLYON ÖDENMİŞ
Savcılık soruşturmasıyla birlikte yolsuzluğun boyutu da netleşmeye başladı. Hayali tapular düzenlenerek yapılan vurgunda 1 milyon 800 bin liranın belediyenin kasasından, hayali hak sahiplerine ödendiği tespit edildi. Yine aynı yöntemlerle ödeme emri çıkarılan 650 milyon lira da savcılık emriyle bloke edildi.
YAKLAŞIK 30 KİŞİ NEMALANMIŞ
‘Hayali kamulaştırma’ Büyükşehir Belediyesi’nin Gavurboğan semtinde yaptığı istimlak çalışmalarında yaşanmış. Söz konusu bölgede ortalama kamulaştırma bedelinin 60 bin lira olduğu ve belediyenin hesaplarından yaklaşık 30-35 kişiye ‘usulsüz ödeme’ yapıldığı tahmin ediliyor. Bu kişilerin kimler olduğu şimdilik belirsiz. Ancak savcılığın soruşturmanın yönünü bu yöne doğru kaydırdığı ve bu kişilerin de kısa bir süre içerisinde gözaltına alınacakları ifade edildi. Bu kişilerin verecekleri bilgiler doğrultusunda soruşturmanın daha da genişletilmesi bekleniyor. (Palandöken)
BELEDİYELERDE KAMULAŞTIRMA NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Belediye öncelikle kamulaştırılacak alanın tespitini yapıp, sonrasında belirlenen yerler ilan yoluyla kamuoyuna duyuruluyor. İlanla arsaları veya ev ile işyerlerinin kamulaştırılacağı duyurulan vatandaşlar ‘anlaşma’ için belediyeye davet ediliyor. Anlaşma sağlanan vatandaş ile ‘mutabakat metni’ imzalanıyor. Sonrasında ise ‘yetkili kişi’ ve ‘vatandaş’ Tapu Müdürlüğü’ne giderek, tapu devrini gerçekleştiriyor. (“Yetkili kişi” için belediyenin resmi yazı ve imza sirküsü vermesi zorunlu kılınıyor.)
Tapu devri yapıldıktan sonra belediyenin imar şubesinde evraklar düzenleniyor ve ilgili kişiye ödemenin yapılabilmesi için muhasebeye gönderiliyor. Bu uygulamada muhasebe için “son kontrol noktası’ tanımlaması yapılıyor. Muhasebe, evrakları tepeden tırnağa inceleyerek, eksik evrak olup olmadığını kontrol ediyor ve sonrasında ödeme gerçekleşiyor. Ödeme şahsın banka hesabına yapılıyor ve asla elden ödeme yapılamıyor. Ödemenin ardından binanın yıkılması için ilgili birime talimat veriliyor ve yıkım gerçekleşiyor.