Slajlık mısır ekimi yaygınlaşıyor!..

Erzurum'da Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin yürüttüğü projeyle Erzurum'da silaj ekimi yaygınlaştırılıyor.

Erzurum Ajans-Erzurum'da Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin yürüttüğü projeyle Erzurum'da silaj ekimi yaygınlaştırılıyor.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin başlattığı 'Erzurum ovasında silaj tekniğinin yaygınlaştırılması' ile hayvan yemi açısından önemli bir açığın kapatılması bekleniyor. Merkez Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçelerindeki 21 köyde başlatılan projenin 182 bin liralık bedelini KUDAKA karşıladı. Önce 750 çiftçiye eğitim verildi, Mayıs ayında 340 dönüm araziye silaj mısırı ekildi.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Tan, Erzurum'un soğuk bir iklime sahip olması nedeniyle Mısır tarımının yaygınlaşmadığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Tan, “Bölgemizin genelinde geçim kaynağı hayvancılığa dayanıyor. Ancak hayvancılık yapan çiftçilerin, bu işin maliyetin fazla olmasından dolayı çok kazandığı söylenemez. Bu yüzden Erzurum'da silaj tekniğinin duyulmasını sağlayacağız. Mısırın karasal iklime sahip bölgelerde yetiştirilmesi risklidir. Ancak günümüzde Erzurum gibi bölgelerde de yetiştirilebileceğini göstereceğiz. Proje kapsamında tarlalara mısırı ekiyoruz, sulamasını ve hasadını yapıp ürünü çiftçiye veriyoruz. Çalışmalarımız sonucu gördük ki bir dönüm araziden 10 ton ürün alabileceğiz. " dedi.

Proje kapsamında tohum temini ve ekiminin, projeyi yürüten Atatürk Üniversitesi ve ortak kuruluşlar tarafından sağlandığına işaret eden Prof. Dr. Tan, "Ekimlerin ardından çiftçilere 13 ton ücretsiz gübre temininin yanında, ilaç desteği de sağlandı. Tüm masrafları devlet tarafından karşılanan silajlık mısır ekimi yapılan tarlalarda işçiliği de köylümüz yapıyor" diye konuştu.

İlk kez tarlasına silaj ekimi yapan çiftçilerden Zafer Karadaş, verimin iyi olması halinde gelecek yıllarda da silajlık mısır ekimi yapacağını söyledi. Proje kapsamında, tarlasının 10 dönümüne silaj ekimi yapıldığını belirten Karadaş, "Hayvancılık yapıyoruz. Hayvancılık yaparken gideri azaltmak için sılaj iyi bir bitki olursa, bundan sonraki yıllarda sürekli ekmeye devam ederim" dedi.


14.08.2011 14:20:00