Erzurum Ajans-ÖSYM'nin yaptığı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) başta olmak üzere birçok sınavda kopya çektiği belirlenen çete çökertildi. Ankara merkezli 12 ilde yapılan operasyonlarda toplam 58 kişi yakalanırken; bu şahısların 19'u adliyeye sevk edildi. Emniyetin, halen olayla ilgili 13 kişiyi aradığı bildirildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 'ÖSYM tarafından gerçekleştirilen çeşitli sınavlarda organize şekilde kopya çekildiği'ne dair alınan ihbar üzerine harekete geçti.
Emniyetin, Bilişim Suçları Büro Amirliği'nden de destek alarak yaptığı 6 aylık telefon ve teknik takip sonucu, örgütün, "Sınavlara girecek uzman kişiler ile gözetmenlik yapacak ve sınavda kopyadan faydalanacak kişileri tespit ettikleri, bu tespitler doğrultusunda yine sınavda kullanılacak olan teknik malzemeleri (normal telefon ve kolye tipi telefon, sim kart, bluetooth kulaklık, küpe tipi kulaklık) tedarik ettikleri, sınav öncesinde sınavda kopya çekecek kişilere bunların dağıtıldığı, sınava giren uzman kişilerden alınan sınav cevap bilgilerinin dağıtılan küpe tipi bluetooth kulaklıklar ile sınava giren kişilere ulaştırılması yolu ile kopya çekildiği daha sonra başka sınavlarda da kullanılmak üzere dağıtılan bu malzemelerin toplatıldığı tespit edildi.
Gerekli delillendirme çalışmalarının yapılmasının ardından şüphelilerin yakalanması için Ankara, Adana, Bolu, Bursa, Elazığ, Erzurum, İstanbul, Konya, Malatya, Sakarya, Uşak ve Karaman'da operasyon yapıldı. 12 ilde gerçekleşen operasyonlarda 58 kişi yakalandı. Şüphelilerin yapılan üst, ev ve iş yeri aramalarında ise 1 adet glock gme 712 marka 9 milimetre çapında tabanca ve tabancaya ait 3 adet şarjör ile 30 adet MKE 9 milimetre fişek ve 8 adet 7.65 milimetre fişek; kulağa takılabilir elektronik cihazlar; kırmızı beyaz renkli kısa kollu, üzerine Nokia marka bluetooth kulaklık monte edilmiş t-short; 1 adet kolye şeklinde cep telefonu; flash bellekler; cep telefonu kulaklıkları; 3 adet kulak içine yerleştirildiği düşünülen ses algılama aparatı; 6 adet laptop bilgisayar; hafıza ve sim kartlar; elektronik cihazlara ait değişik ebatlarda piller; başka kişilere ait kimlik fotokopileri ele geçirildi.
EMNİYETTE SUSMA HAKLARINI KULLANDILAR
Gözaltına alınanlar arasında O.A. adında Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan bir çete liderinin yanı sıra Elazığ, Malatya ve Sakarya'daki üniversitelerde çalışan öğretim elemanları da yer alıyor.
Emniyet yetkililerinin bir delillendirme yapamamasına karşın çeteye sınavda gözetmenlik yapanların da yardım ettiği dile getiriliyor. Glock marka tabanca ise çete lideri O.A.'dan ele geçirildi. Şahısların emniyette susma hakkını kullandıkları, bazı şahısların da kopya çekme işlemini anlattıkları belirtiliyor. Çete elemanlarının sim kart alabilmek için de başkalarına ait kimlik fotokopilerini kullandıkları ifade ediliyor.
Öğrenilen bilgilere göre, çetenin sınava gözetmen ve öğrenci olarak müfredata hakim kopya gönderecek elemanlar soktukları, sınav sorularını sızdırmak için ise örgüt adına ÖSYM'nin sınavlarına girip kopya şebekesine sınav sorularını sızdırdıkları kaydediliyor. Sınavda soruları ve cevaplarını sızdıracak örgüt elemanlar ile mini kulaklıklar, saat ve kolye görünümlü cep telefonları ile sınav yerinden soruları kopya şebekesinin belirlediği bir eve veya kafeterya gibi yerlere sızdırıldığı, buralarda soruları derleyen örgüt mensuplarının cevapları yine küpe ismi verilen, mini kulaklık takmış örgüt mensuplarına sızdırdığı ifade ediliyor. Kopya ücretlendirmesinin ise 10-20 bin TL arasında olduğu, fakat çeteye yakınlık durumuna göre de fiyatların değişiklik gösterdiği ileri sürülüyor.
Çete üyelerinin bu yöntemlerle Mart 2010 ÜDS, Nisan 2010 YGS, Mayıs 2010 KPDS, Mayıs 2010 ALES, Haziran 2010 LYS, Temmuz 2010 KPSS sınavlarında kopya çektikleri belirlendi.
Operasyonlarda yakalanan 58 kişiden 39'u, emniyette verdikleri ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Geri kalan 19 kişi ise ifadelerinin ardından sağlık kontrolünden geçirildi.
Şahıslar, "TCK'nın 220. Maddesi kapsamında kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurdukları ve yönettikleri, örgütün faaliyetleri kapsamında adı geçen şüphelilerin resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik ve 6136 SKM suçlarından Ankara Adliyesi'ne sevk edildiler. Şahısların, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden çıkarılırken yüzlerini kapatmaları ise dikkat çekti.
20.09.2010 00:07:00