Erzurum’da meydana gelen olayda İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin dikkati iki vatandaşı dolandırılmaktan kurtardı.
Erzurum’da yaşayan V.E. isimli şahıs kullanmış olduğu aracını 1 milyon 875 bin TL fiyatla bir çevrimiçi ilan ve alışveriş sitesinde ilana koydu. Kendisini A.S. olarak tanıtan bir şahıs telefonla araç sahibi V.E.’ye ulaştı. A.S. isimli şahıs kendisinin Niğde’de olduğunu, aracı Antalya’dan bir yakınının almaya geleceğini, gelecek olan şahsa fiyattan bahsetmemesini ve ilanı kaldırmasını söyledi. Araç sahibine ise B.Y.G. adına kayıtlı bir hesaptan 2 bin TL kaparo gönderdiğini belirtti.
Şüpheli hesap radarlarına takıldı
Araç sahibi V.E., durumdan şüphelenince Erzurum Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği’ne başvurdu. Ekipler, yaptıkları incelemelerde araç sahibine kaparo gönderilen banka hesabının, 24 Eylül günü Gaziantep’te yapılan Sazan Sarmalı Dolandırıcılığı operasyonunda ‘şüpheli hesap’ olarak kaydının yapıldığı tespit etti.
Kirli oyun
Polisler, araç almak için Antalya’dan gelecek olan şahsa ulaştı. Söz konusu şahıs ise alışveriş sitesinde aynı araca ait görsellerin kullanıldığı, 1 milyon 520 bin TL fiyatlı ilan için farklı bir cep telefonu numarasını aradığını söyledi. A. isimli bir kişiyle görüştüğünü ve aracı almak için anlaştığını anlattı.
Polis ekipleri konuyla ilgili her iki tarafla da görüşerek, olayın Sazan Sarmalı Dolandırıcılığı olduğunu anladı. Dolandırıcıların bu yöntemle iki tarafla da farklı görüşmeler yaparak vatandaşları mağdur etmeye çalıştığı belirlendi.
İki şahsa da bilgilendirme yapan Erzurum Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, herhangi bir mağduriyet yaşanmadan dolandırıcıları engelledi.
Dolandırıcılığı önleyecek sistem devreye giriyor
Öte yandan Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan Güvenli Ödeme Sistemi, buna benzer dolandırıcılıkları önlemek için faaliyete geçiyor. Yarından (27 Eylül) itibaren hizmete sokulacak olan sistem nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen tüm ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımlarından zorunlu hale gelecek. Taşıt bedeli Güvenli Ödeme Sistemi’nde kayıtlı hesap numarasına transfer edilmeden noterliklerce taşıt devir işlemi yapılmayacağından, noterliklerde yoğunluk yaşanmaması ve mağduriyet oluşmamasını teminen, notere gidilmeden önce, anlaşmalı banka, elektronik para kuruluşu veya ödeme kuruluşunun internet ya da mobil sitesindeki güvenli ödeme sistemi menüsü devreye girecek. Buna göre söz konusu menüden satıcının, sisteme giriş yaparak kendisine, alıcıya ve taşıya ilişkin bilgileri sisteme kaydetmesi, alıcının SMS veya e-posta yoluyla kendisine gönderilen referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapması ve satıcı tarafından girilen bilgileri onaylaması, sistemde kayıtlı hesap numarasına taşıt bedelini transfer etmesi gerekecek. Kaynak: Pusula