Erzurum Ajans-Erzurum'da Rüstempaşa Çarşı'sındaki Oltu taşı esnafı, kentte 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak "2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (Winter UNIVERSIADE)" kapsamında Oltu taşını dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
Kente gelen misafirlere hem Oltu taşı satmak hem de tanıtımını yapmak isteyen Rüstempaşa esnafı, içerisinde 85 dükkanın bulunduğu çarşıyı güzel bir görünüme kavuşturmak için çalışmalara başladı.
2011 UNIVERSIADE için çarşının içerisini farklı ışıklarla donatarak, otantik bir mekan haline getirmeyi planlayan esnaf, yabancı ülkelerden gelen misafirlerine Oltu taşı satabilmek için de bir yandan İngilizce öğrenmeye çalışıyor.
Rüstempaşa Çarşısı (Taşhan) Başkanı Hakan Çelik, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında kente gelecek misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için Oltu taşı esnafı olarak hazırlarını sürdürdüklerini söyledi.
2011 UNIVERSIADE'den beklentilenin fazla olduğunu vurgulayan Çelik, "Esnaf olarak 2011'den çok şey bekliyoruz. Tabii ilk beklentimiz para, bunun için de umudumuz var. Büyük şeyler yapmak itiyoruz ama bunu gerçekleştirecek kadar sermayemiz yok. İmkanlarımız dahilinde çarşımızı güzelleştirmeye çalışıyoruz" dedi.
Taş mağazasını güzel bir görünüme kavuşturacaklarını anlatan Çelik, esnaftan toplanan parayla boya alıp, çarşının duvarlarını boyayacaklarını, ışıklandırma çalışmasıyla da otantik bir mekana kavuşturacaklarını ifade etti.
-HER ÜRÜNÜN ÜZERİNE FİYATI YAZILACAK-
Müşterilerine en iyi hizmeti sunabilmek için her türlü çalışmayı yapacaklarını belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Oltu taşından yapılan her çeşit takımız mevcut. Takı çeşitlerinin yanında tespih çeşitlerimiz de var. Çarşımıza gelen misafirler çeşit bulmakta zorlanmayacak. Onlara en iyi hizmeti sunmaya çalışacağız. Yabancı ülkeden gelen misafirlere hem Oltu taşını tanıtmak hem de satabilmek için belediye tarafından açılan İngilizce kursuna gittik. Yaşımız ilerlediği için tam olmadı ama 'Yes, 'No' gibi kelimeler öğrendik. Satış yapabilecek kadar çat pat İngilizce konuşacağız."
Turistlerin etiketli ürünleri tercih ettiğini de ifade eden Çelik, "Satacağımız takımların üzerine fiyatını yazmamızda yarar var. Turistler etikete önem veriyormuş. Her takının üzerine fiyatını belirten etiketler yapıştıracağız. Aynı zamanda İngilizce'yi tam bilmediğimiz için bu uygulama satışlarda da faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
Takı çeşitlerinin çok fazla olduğunu ve gelen bütün misafirleri en iyi şekilde ağırlayabileceklerini kaydeden Çelik, çarşının içerisinde 85 dükkanının bulunduğunu ve herkesin dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı.
Oltu taşının artık yurt dışında da tanınmaya başladığına dikkati çeken Çelik, "Oltu taşının tanıtımını en iyi şekilde yapmaya çalışacağız. 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında kente gelen misafirlerimize Oltu taşını anlatacağız. Onların da ülkelerinde, yakınlarına anlatacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.
-OLTU TAŞININ FAYDALARI-
Oltu Taşı'nın dünyada sadece Erzurum'da çıkartıldığını belirten Çelik, şöyle devam etti:
"Oltu taşı dünyada sadece Erzurum'un Oltu ilçesinin 7-8 köyünden çıkartılır. Ardıç ağacının toprak altında kalıp, bu kö kün fosilleşmesinden meydana gelen ürüne Oltu taşı diyoruz. Önceki adı 'Siyah Kehribar'dı. Gürcistan'dan, 'Rus taşı' diye bir ürün getirmeye başladılar. Oltu Taşı, Gürcistan Cinova'da çıkartılan taşa benziyor ama kesinlikle aynısı değildir. O taş daha dayanaksızdır."
Oltu taşının insan sağlığı açısından bir çok faydasının da olduğunu ifade eden Çelik, "Oltu taşı, kan dolaşımını hızlandırır. Strese iyi gelir. Her türlü takı olarak, tespih olarak da kullanılabiliyor" dedi.
Çelik, vatandaşın Oltu Taşı'nı diğer benzer taşlardan ayırt edebilmesi için, Oltu taşına cila vurulduğu zaman tozunun kahverengiye dönmesine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
31.12.2010 16:29:00