Erzurumajans-Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş bugünkü köşesinde SGK borç yapılandırmadan faydalanmak isteyenler için çok önemli uyarılarda bulundu...
İşte İsa Karakaş`ın yazısının tamamı...
Kamuoyunda SGK ve Maliye borçlarını yapılandıran kanun olarak bilinen "Torba Kanun" ile sadece SGK borç affı ve yapılandırması yapılmıyor. Aynı zamanda birçok fırsat daha bulunmaktadır.
Bu fırsatlardan faydalanmak için 1 hafta kaldı. Son müracaat tarihi 31 Temmuz 2018. Treni kaçırmamak için acele edin. Keza bir daha SGK affı ve bu cazip fırsatlar gelmeyebilir
31 Temmuz 2018 son
SGK borç yapılandırmadan faydalanmak için 31 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuruda bulunmak ve yapılandırılan tutarın peşin veya ilk taksiti 2018/Ağustos ayında başlamak üzere, ikişer aylık dönemlerde en fazla 18 eşit taksitte ödenmesi gerekmektedir.
SGK prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFEnin %10unun en son 31/8/2018 tarihinde peşin ödenmesi hâlinde, kalan Yİ-ÜFE tutarının %90ı silinecektir.
Taksitli ödeme seçeneğini tercih edenlerin, borçlarını 2 taksitte ödemeleri hâlinde, prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFEnin %50sinin en son 31/10/2018 tarihine kadar ödenmesi hâlinde, kalan Yİ-ÜFE tutarı %50si silinecektir.
Hacizlerden kurtulma avantajı
SGK genel olarak borç taksitlendirme ve tecilinde teminat öngörmesine karşın Torba Kanun ile öngörülen yapılandırma için herhangi bir teminat istememektedir. Ayrıca yapılandırma kapsamında yapılacak ödemeler nispetinde, tatbik edilen hacizler kaldırılacaktır.
Tatbik edilen hacizlere konu mallar borçlunun talebi hâlinde satılabilecektir. Borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır.
SGK teşviklerinden faydalanma avantajı
SGK üzerinden 10dan fazla istihdam teşviki ve desteği uygulanmaktadır. Bu teşviklerden faydalanmak için aranan şartlardan biri de SGKya prim borcunun olmamasıdır.
Torba Kanun ile öngörülen yapılandırma yoluna giden işverenler, yapılandırmaya devam ettikleri sürece yapılandırma dışındaki borçlarının süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanabilecektir.
Yapılandırmanın bozulması hâlinde yararlanılan teşvikler geriye yönelik iptal edilmeyecektir.
Borçlulara SGK sağlık yardımlarından faydalanma imkânı
Bağ-Kurlular ile genel sağlık sigortası yükümlüleri 60 günden fazla prim borçlarının bulunması hâlinde SGK sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadır.
Bu kapsamda borcunu yapılandıranlar; ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borcunun olmaması şartı ile sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.
İhalelere katılma ve teminatını geri alma fırsatı
Kamu İhale Kanunu Türkiyenin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu bulunan isteklilerin ihale dışında bırakılacağı hükme bağlanmıştır. Torba Kanun ile yapılandırma yapanlar ihalelere katılma fırsatına kavuşacaktır. Taksitlendirmede ilk taksitin ödenmesi durumunda "borcu yoktur" yazısı alınabilecektir. Borçlarının tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik belgesi/teminat iadesi yazısı verilecektir. Tüm borçları karşılayacak tutarda teminat verilmesi hâlinde, yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik belgesi/teminat iade yazısı verilebilecektir.
Gelir testi borcunu silme fırsatı
Zorunlu SSK, Bağ-Kur, isteğe bağlı sigorta, tarım sigorta ya da Emekli Sandığı sigortası olmayanların tamamını ilgilendiren genel sağlık sigortası gelir testi borcu 01.01.2012 tarihi itibarıyla başlamaktadır.
2018 Nisan ayı ve öncesine ait bu kapsamdaki genel sağlık sigortası prim borcu aslının, 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi hâlinde gecikme cezası ve zammının tahsilinden vazgeçilecektir
Gelir testine hiç gitmeyen genel sağlık sigortalılarının, 30/11/2018 tarihine kadar gelir testine gitmeleri ve gelirlerinin düşük olduğunun belirlenmesi hâlinde tüm borçları silinip devlet tarafından karşılanacaktır.
25.07.2018 11:48:00