Rektör Koçak'tan Albayrak savunması!..

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, üniversite tarafından basılan 1919-1921 yıllarında Erzurum'da çıkan Albayrak Gazetesi'nin tıpkı basımına yönelik Gazeteci Murat Bardakçı'nın eleştirilerine cevap verdi.

TARİHİN ARKA ODASI PROGRAMI TIKLA İZLE! VİDEO(1)

Erzurum Ajans-
G
azeteci Murat Bardakçı'nın haftasonu Haber Türk Televizyonu’nda Albayrak Gazetesi'nin tıpkı basımında Osmanlıca Türkçesi'nden günümüz Türkçesi'ne çeviri yapılırken ciddi tashih hataları yapıldığını, hazırlayanları ağır ifadelerle eleştirmesi üzerine Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, rektör yardımcıları ile birlikte bugün basın açıklaması yaptı. Tashih hatalarını kabul eden Rektör Hikmet Koçak, Bardakçı'nın konuşmasını dinlemediğini, ancak kendisine gelen bilgilere göre ağır eleştirilerde bulunduğunu söyledi.

EKSİKLERİ VE HATALARI KABULEDİYORUZ

Eserin ilk basımının hızlandırılmış baskı olduğunu belirten Koçak, "Bu basımda eksikler var, kabul ediyoruz. Eskilerin bir deyimi var; ‘bir şeyi tamamıyla elde edemiyorsanız da hepten de terk etmek doğru değildir.’ Biz bu eseri eksiğiyle birlikte yaptırdık ve ilgili yerlere gönderdik. 'Tarihçilerimiz de incelesin, eksikler olabilir, düşüncelerini bize yansıtsınlar biz de onların tenkitleri doğrultusunda 2. ve 3. basımlarını yaparız' düşüncesi vardı. Sadece Osmanlıcası yerine bugünün Türkçesini koysaydık, ne siz hataları bilirdiniz ne biz bilirdik. Osmanlıcasını da koyduk ki bilim insanlarına kaynak eseri olarak kalsın. Eksiği ile beraber çok büyük eserdir. İnşallah düzeltilmiş şekliyle sizlere sunacağız." dedi.

TENKİT YAPARKEN YAPICI OLMAK LAZIM

Rektör Koçak, "Eksikler, yanlışlar olabilir ama bunu eleştirirken seviye önemlidir. Eskilerin bir sözü vardır: İnsan sözünün altında gizlidir. Eğer siz birini tanımıyorsanız onun konuşmasından karakterini ortaya çıkarabilirsiniz. Tenkit yaparken de yapıcı tenkit yapmak her zaman şart olmasa da üslubu önemlidir. Napolyon'un bir sözü vardır: 'Kavili tevil olmayan öyle bir cümle söyle ki seni onunla idam edeyim.' Yani terse çekmeyeceğim cümle söyle. İyi niyetimizin abartılı bir şekle dönüşmesi ve üniversitemizin hedef alınması bizi üzmüştür." diye konuştu.

KUTLAMALARA YETİŞTİRMEYE ÇALIŞTIK

Gazetenin eski nüshalarına ve neden hızlı hazırlandığına da açıklık getiren Rektör Koçak, şunları söyledi: "Erzurum Kongresi'nin 90. yılı kutlamaları vesilesiyle ilimizde kurulan bir komisyon kutlamaları organize ederken 1919-1921 yılları arasında Erzurum'da basılan Albayrak Gazetesi'nin tıpkı basımına karar vermiştir. Albayrak Gazetesi o dönemde hem Erzurum Kongresi'ni hem de kültür hayatını yansıtan en önemli gazeteydi. Üniversite olarak öğretim üyesi arkadaşlarımızın çalışmalarına destek verdik ve Albayrak Gazetesi'nin basımını üstlendik. Kutlamalara yetiştirmeye çalıştık. Biz bu eserin basılmasını, kaynak eser olarak bilim dünyasına, tarihçilerimize ve basın mensuplarına ışık tutmasını düşündük. Sadece üniversite eseri olmadığı için basım sayısını ilk planda 2 bin civarında tuttuk. Eseri hazırlayan bilim insanları arasında değilim. Sıkıştırılmış bir zaman içerisinde hazırlanmış eserdir. Gazetenin bütün nüshaları elimizde değil. Bir kısmı bizde vardı bir kısmını Ankara Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü'nden temin ettik. Şu anda elimizde olmayan 40'a yakın nüsha bulunmaktadır. O dönemde Erzurum işgalinde Ruslar ve Amerikalı diplomatlar tarafından Rusya'ya, Amerika'ya ve Venedik'e götürülmüştür."

TARİHİN ARKA ODASI PROGRAMI TIKLA İZLE! VİDEO(1)



12.11.2009 00:38:00