Erzurumajans-Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin, Yakutiye Medresesi'nde teravih namazı sonrası düzenlediği Ramazan İkliminde Müzakereler programı her akşam farklı bir konuk ve konuyla devam ediyor.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özden, Erzurum'da Ramazan'ı ve Yahya Kemal'in Ramazanla ilgili değerlendirmelerini anlattı. Prof. Dr. Ömer Özden, "Erzurum'da Ramazan konusunda biraz geçmişe doğru yolculuk yapacağız. Edebiyatımızda Ramazan konusu çokça işlenmiş. Çok sayıda yazarımız ve şairimiz konuyla ilgili yazılar yazmış, şiirler irşat etmiş. Ben bir Yahya Kemal çalışanı olduğum için istedim ki evvela 'Yahya Kemal Ramazan'ı nasıl değerlendirmiş, Yahya Kemal'in Ramazan'la ilgili neleri var' kısaca ondan söz edeyim. Yahya Kemal'in Ramazan'la ilgili üç tane yazısı var. Bu üç yazı da Milli Mücadelenin hemen öncesi yani Mütareke yıllarında yazılmış. Mütareke yıllarında İstanbul'da nasıl bir durum söz konusuydu, cephede durum neydi, cephedeki askerin ve cephe gerisindeki şehirlerde yaşayanların duyguları nelerdi? Yahya Kemal yazılarında bunları anlatıyor" diyerek bu yazılardan örnekler aktardı.
"RAMAZAN'IN ASIL GÜZEL TARAFI ÇOCUKLAR İÇİNDİR"
Prof. Dr. Özden, Ramazan ayının çocuklara da manevi duygular yaşattığını bildirdi. Prof. Dr. Özden, şöyle dedi: "Çocuklara tam oruç tutturmazlar. Onlara tekne orucu tutturulur. Buna acaba şehrimizde niye tekne orucu denilmiş? Malum eskiden ekmekler tandırda pişirilirdi. Ekmek pişirilirken bir hamurun konulduğu tekne bir de pişirilen ekmeklerin konulduğu boş tekne olur. Tandırda pişen ekmek alınıp boş tekneye konulur. Malum sıcak ekmeğin kokusu, tadı çok lezzetlidir. Çocuklar taze pişmiş ekmeklerin konulduğu teknenin başında bekliyorlar. Annesi taze pişen sıcak ekmeği bölüp, 'Al yavrum bunu ye' diyor. Çocuk, 'Anne ben orucum' diyor, fakat annesi , 'Al bu sıcacık ekmeği ye. Sen tekne orucu tuttun' diyor. Yani çocuklar o gün tandırda ekmek pişip tekneye konulana kadar oruç tutmuş oluyor. Tekne orucu işte buradan geliyor. Çocuklar iftarı beklerken gün boyu yaptıkları birtakım işler vardı. Babaları otobüslerle veya başka vasıtalarla şehri gezdirir, tarihi camilere götürülerek mukabele veya önemli hoca efendilerin vaazları dinletilir, çocukların hoşça vakit geçirmesi sağlanırdı. İlk defa orucunu tutmuşsa büyükleri ona iftarlıklar alır. Diğer oruç tutuğu zamanlarda da cebinde iftariyelik haçlığı vardır. İftardan önce bir bakarsınız ki mahalleye, sokağa bir satıcı gelmiş. Satıcı, 'İftariye horoz şekeri' diye bir bağırır ve bütün çocuklar onun başına toplanır ve iftariyelik horoz şekerlerini alırlardı."
BÜYÜKŞEHİR'İN KARDEŞLİK SOFRASI PASİNLER'DE
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ilçelerde kurduğu Kardeşlik Sofrasını bu kez Pasinler'de kurdu. İlçe sakinleri iftarlarını Büyükşehir'in gerçekleştirdiği birlik ve beraberlik temalı kardeşlik sofrasında açtı. Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Tuncay Atasever, ilçe protokolü, belediye meclis üyeleri ve muhtarların katıldığı iftar programına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Pasinlerli Teyo Pehlivan tiplemesiyle tanınan tiyatrocu Cumhur Seval'in gerçekleştirdiği birbirinden güzel gösteriler Pasinler halkının büyük beğenisini kazandı. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları da, sahneledikleri Meddah, Pişekâr, Kavuklu, Hacivat ve Karagöz gibi Geleneksel Türk Tiyatrosu oyunlarıyla ilçe halkına, özellikle de çocuklara unutulmaz bir Ramazan akşamı yaşattı.
16.06.2016 18:36:20