Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen Palandöken Anestezi Günleri'nin birincisi Palandöken Kayak Merkezi'ndeki Polat Erzurum Resort Hotel'de gerçekleştirildi. Türkiye'nin dört bir yanından anestezi uzmanlarının katıldığı programda konuşan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, 'Hekimin dava edilme korkusu ve bu durumun mesleki uygulamaları etkisi'ni anlattı. İnsanların artık neredeyse boş vakitlerini hastanelerde geçirdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, "Bugün artık hekime ulaşılabilirlik öyle arttı ki insanlar neredeyse boş vakitlerinde 'Hastanaye bir uğrayıp da şu tetkikim yaptıttırayım' diye geliyor. Bu süreç içerisinde elinde bir sürü ilaçlı dolaşan insanlar, internet başında hastalığını araştıran ya da tanı konulması için 'Hangi tetkiki doktora yazdırayım' diyen tipler çoğaldı. 'Hasta güvenliği' dediğimiz şeyi biliyor muyuz? Özellikle ameliyathanelerde hasta güvenliği ile ilgili kurulan o enfeksiyon komiteleri gerçekten çalışıyor mu? Yoksa dosya üzerinde toplanıp kararlar mı alıyorlar?" dedi.
KANITA DAYALI TIPI BİLİYOR MUYUZ?
Hastaya değdikçe problemler çıktığını, doktorların bu konuda tereddüt içinde kaldığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, şunları söyledi:
"Acaba hastaya değmesem, hasta ile uğraşmasam, bunu sevk etsem acaba beni kurtarır mı? Defansif tıbba gittiğinizde hiç mi sorumluluğunuz yok acaba? Daha da önemlisi kanıta dayalı tıp diye bir şey biliyor muyuz? Yani nedir 'kanıta dayalı tıp'? 'Ben yaptığım davranışları eğer bir gerekçeye bağlamazsam yarın bir gün acaba bu yapmadığım veya yaptığım davranışlar nedeniyle yargınalabilir miyim? Bunun için bir kanıt bulmalı mıyım?' diyor musunuz yaptığınız işlemlerde? 'Uygulama yaparken bana biraz da hukuk lazım, onu da bilmem gerekir' mi diyorsun? Mesela hasta hakları yönetmeliğini okuduk mu? Mesela insan hakları biyotıp sözleşmesini okudunuz mu, hatta duydunuz mu? Kendi kafanızdan kendiniz değerlendirin."
ELİNİZDE SAATLİ BİR BOMBA TAŞIYORSUNUZ
2014'te yürürlüğe giren 'İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi'nin okunup okunmadığını soran Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, "Eğer insan hakları ve biyo tıp sözleşmesini bugüne kadar okumadıysanız her an yargı, hasta ve idare ile başınız derde girebilir. 2014 yılında hasta hakları yönetmeliğimiz çok ama çok önemli hale geldi. Eğer 2014'ten beri bu hasta hakları yönetmeliğide nedir diye kendinize sorup okumadıysanız elinizde saatli bir bomba taşıyorsunuz demektir" diye konuştu.
DHA
27.11.2016 18:02:08