Pasinler'de hayvan pazarı kapatıldı

Afrika Hastalığı'nın kendi ilçelerinde görülmemesine rağmen tedbir amaçlı olmak üzere Pasinler Hayvan Pazarının geçici süreyle kapatıldığını duyurdu.

Erzurumajans-Pasinler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Erzurum'da merkezde vern diğer ilçelerde büyükbaş hayvanlarda görülen Afrika Hastalığı'nın kendirn ilçelerinde görülmemesine rağmen tedbir amaçlı olmak üzere Pasinler rnHayvan Pazarının geçici süreyle kapatıldığını duyurdu.

Erzurum rnİlinde son aylarda Büyük Baş hayvanlarda görünen halk tarafından rnAfrika Hastalığı adı verilen Hastalık hakkında bilgi veren Pasinler İlçern Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Murat Çetin, ''Bu hastalığın adının rnSığırların Nodüler Ekzantemi , (LSD-Lumpy Skin Discase) olduğunu rnhastalığın sığırlarda klinik bulgularının; ateş, deri, mukoz membranlar rnve iç organlarda ortaya çıkan nodüller (yumrular),lenf yumrularında rnbüyüme, deride ödem ve bazen de ölüm ile karakterizedir. Hastalık, süt rnverim kaybı, derinin kalıcı zarar görmesi ve ikincil bakteriyel rnenfeksiyonlar sonucu ölüme sebebiyet vermesi ile ciddi ekonomik kayba rnneden olmaktadır. Hastalığın yayılma oranı %3-85 arasında, ölüm oranı rnise %1-3 ancak bazen %40'a ulaşabilmektedir. Hastalığın sığırlar rnarasında kan, burun ve göz akıntısı, semen ve salya ile rnyayılabilmektedir. Sinek ve sivrisinek sokması hastalığın yayılmasında rnen büyük role sahiptir. Direk temasın ise yayılımda küçük rolü olduğu rngörülmektedir" dedi.

Çetin, ilçede henüz görülmeyen bu hastalıktan rnkorunma yollarının aşılama, sinek-sivrisinek mücadelesi, hayvan rnnakillerinin kontrollünün yapılması, işletmelerde temizlik ve rndezenfeksiyon gibi tedbirlerin hassasiyetle alınması olduğunu rnbelirterek, "Zoonoz bir hastalık olması nedeniyle hasta hayvanların rnyaraları ve akıntılarından sakınmak gerekmekte ve hastalık görülmesi rndurumunda ise sığırlar yönetmelik gereğince tazminatlı olarak itlaf rnedilmektedir. İlçenin sınır mahallerinde aşılama başlatıldığını, kurbanarn gidecek hayvanlarında aşılama çalışmasının yapıldığını ancak rnhalkımızında bu konu ile ilgili duyarlı bir şekilde hareket etmesi rngerekir" diye konuştu.

Çetin, ayrıca Erzurum İl Hayvan Sağlığı rnZabıtası Komisyonunun 13.08.2014 tarihinde almış olduğu karar rnneticesinde Eylül ayı başlangıcında hayvanların meralardan dönüşünde vern kurban bayramı öncesi il dışına yoğun hayvan sevkleri olacağından bu rndönemde LSD kaynaklı daha büyük olumsuzlar yaşanmaması için Erzurum ili rngenelinde hayvan hareketleri ve hayvan satış yerleri faaliyetlerinin 25 rnAğustos 2014 tarihine kadar durdurulması kararının verildiğini ifade rnetti. 

22.08.2014 13:30:00