Palandöken Belediyesi bir ilke imza attı!..

Palandöken Belediyesi Erzurum Türbeleri ve Ziyaret Yerleri kültür serisinin ardından Türkiye ve Erzurum tarihinde bir ilke imza atarak bir şehir takvimi ile Erzurum kültür ve sosyal hayatına bir kapı daha açtı.

Erzurum Ajans-Palandöken Belediyesi “Erzurum Türbeleri ve Ziyaret Yerleri” kültür serisinin ardından Türkiye ve Erzurum tarihinde bir ilke imza atarak bir şehir takvimi ile Erzurum kültür ve sosyal hayatına bir kapı daha açtı.

Tarihçi ve yazar Muzaffer Taşyürek tarafından uzun bir araştırma sonucu hazırlanan Erzurum tarihini her yönüyle nakış nakış işlenerek oluşturulan 2011 Yılı Takviminin şehri halkı ile buluşturan Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, böyle bir takvimin neden hazırlandığının anlattı.

Belediye Başkan Bulutlar,”Erzurum sınırları içerisin de ve dışarısın da yaşayan hemşerilerime yeni yılda sadece bir takvim değil bir eser hediye etmek istedik. Evlerimizin, odalarımız, ofislerimizin duvarlarının süsleyecek bu takvim unutulan Erzurum tarihini, geleneklerimizi, göreneklerimizi, yaşanmış olaylarımız, manilerimizi, türkülerimizi, şiirlerimizi, ninnilerimizi ve yemeklerimizle buluşturacak.

Hafızalarımızı tazeleyecek, unuttuğumuz duygularımızı harekete geçirecek. Erzurumluluk bilincinin uyanmasına vesile olacak. Hangi badirelerden geçerek bugüne kavuştuğumuzu bize hatırlatacak. İsminin unuttuğumuz Erzurumlu büyüklerimizi, şahsiyetlerini rahmet minnetle anılmasına ve vefa duygularımızın ifade edilmesine vesile olacak küçük bir hazine. Bu takvim naçizane görüşüm Erzurum kültür tarihi için düşünülmüş en güzel hizmet. Bu hizmete sahip çıkarak sizlerle buluşturmak ise başka güzellik. Erzurumlu hizmetlerin en güzeline layıktır.

Bu çalışmayı sizlerin de takdir edeceğini umuyorum. Erzurum için atılmış bu güzel adımı alkışlıyor sizlere takdim ediyorum. Dostum Tarihçi Muzaffer Taşyürek hocama ve takvimin şekillenerek sizin elinize ulaşmasın da emeği geçen herkese sizlerin adına teşekkür ediyorum. 2011 Yılı hepinize saadet, sağlık ve hayır getirsin. Erzurum’umuza, Türkiye’mize ve dünyamız için barış ve esenlikler yılı olsun” diye konuştu.

TAŞYÜREK, EKSİKLERİMİZ MUTLAKA OLACAKTIR

Erzurum takviminin 2006 yılından beri yapılan bir çalışma sonucu ortaya çıktığının söyleyen Tarihçi Yazar Muzaffer Taşyürek,” Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu eser sadece duvarı süsleyen bir takvim değil küçük bir Erzurum ansiklopedisi gibidir. Alanı da yapılan ilk çalışmadı. Bu nedenle bir takım küçük eksiklerimiz mutlaka olacaktır. Takvimin her sayfasın da günü anlam ve önemine uygun Erzurum fotoğrafı ve o gün vefat eden Erzurum ve Türk tarihin de iz bırakan büyük değerlerimiz gün, ay ve yıl olarak takvim yapraklarına işlenmiştir. Fakat bazı iz bırakan değerlerimizin vefatlarının tam olarak gün, ay ve yılı ve fotoğraflarına tam ulaşamadığımızdan dolayı eksiklerimiz oldu.

Bu eksiklerimizin giderilmesi için (mtasyurek-25@hotmail.com) adresine ulaştırılırsa ileriki çalışmalar da mutlaka değerlendirilecektir. Bu eksiklerimizi görerek ileriki yılarlıda daha güzel eserler ortaya çıkacaktır. Bu eserin Erzurumluyla buluşturmasın da hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan başta Palandöken Belediye Başkanımız Sayın Orhan Bulutlara, takvimin hazırlanmasın da bana destek olan Salih Saydam ve Adem Balcıoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.


27.12.2010 14:57:00