Palandöken Belediyesi, son ustaya sahip çıktı

Palandöken Belediyesi, Erzurum kültür mirasını korumak adına bir ilke daha imza attı.

Erzurumajans-Palandöken Belediyesi, Erzurum kültür mirasını korumak adına bir ilke daha imza attı. 

Yunusemre Mahallesi'nde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi'nde oluşturulan Geleneksek Giysiler Sanat Atölyesi ile Erzurum'un geleneksel kültürel eserleri, yok olmaya yüz tutmuş aba ve yöresel halk oyunları giysi üretilerek gelecek nesillere aktarılıyor.

Palandöken Belediyesi, Erzurum kültürünü korumak amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi'nde sanat atölyesi açtı. İçerisinde kaybolmayı yüz tutmuş mesleklerden biri olan aba ve geleneksel halk oyunları kostümünü diken son usta ve 15 kursiyeriyle yok olan mesleği canlandırılmayı amaçlıyor. Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Erzurum'un kültür mirasını ayakta tutmak, yok olan eserleri tekrar gün yüzüne çıkarmak için Yunusemre Mahallesi'nde bulunan Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi'nde bir sanat atölyesi açtıklarını dile getirdi. Bu atölyede dikilen kostümlerin tamamına yakının Erzurum'un geçmiş kültürünü yansıttığını aktaran Bulutlar, Bu sayede Erzurum'un son ustasına sahip çıkarak gelecek nesillere geçmişin izlerini canlı olarak aktarma imkanı yakalayacaklarını kaydetti. Erzurum'un sahip olduğu bu kültür mirasını daha iyi değerlendirmek için her türlü imkanı ve çalışmayı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Başkan Bulutlar, "Erzurum'un kaybolmaya yüz tutmuş kültür mirasını hayatta tutmak, gelecek nesillere aktarmak ve bu eserlerin tanıtımı amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi'nde bir sanat atölyesi açtık. Bu atölye içerisindeki tüm eserlerle Erzurum'a hitap ediyor. Kaybolmaya yüz tutmuş aba ve yöresel halk oyunları giysiler Sanat Atölyemiz 'de dikilerek ham satışını yapıyoruz hem de bir mesleği yok olmaktan kurtarıyoruz" dedi.

ATÖLYEDE KURSLAR VERİLİYOR

Geleneksek Giysiler Sanat Atölyesi'nde sanata dair kursların verildiğine dikkat çeken Bulutlar, "Geleneksel Giysiler Atölyesi adı altında maddi ve manevi tüm destekleri esirgemeden bir atölye açtık. Daha çok yeni olmasına rağmen gayet ilgi ve takdir toplayan atölyemizde yeni nesille bu işi bu sevdayı aktarmaya çalışıyoruz. Düzenlenen kurslar ve sipariş alarak atölyeyi dinamik tutup geleneksel giysilerimizi layığı ile bir sonraki nesillere aktaracağız. Bu atölyede başta Erzurum halk oyunları olmak üzere diğer yörelerinden Bayburt, Gümüşhane, Ağrı ve Erzincan halk oyunları giysilerini yapma yolunda projelerimiz bulunmaktadır. Folklorik bebek yapımı, masa üstü biblolar gibi daha birçok projemiz bulunmaktadır. Burada verilecek olan kurslarda gençlere tarihimizi tanıma ve anlama fırsatı sağlayacağız" dedi.

SANAT ATÖLYESİNDE BİR USTA

Öte yandan Geleneksek Giysiler Sanat Atölyesi'nde Aba ve halk oyunları giysileri diken 56 yaşındaki aba ustası Yusuf Yurttaş eğitim verecek. Bir ömrü geleneksel giysi dikimine harcayan Aba Ustası Yurttaş, kendisine burada verilen destekten dolayı Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar'a teşekkür ettiğini belirtti. Aba ve geleneksel halk oyunları kostümü dikme ustalığının kaybolmaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Yurttaş, açılan atölye sayesinde bu mesleğin tekrar canlanacağına vurgu yaptı. Gençlere burada meslek hakkında eğitimler vereceğini anlatan Yurttaş, "Yöresel giysilerin çeşit çeşit motifleri var. O motifleri yerine oturtacaksın, beğeniye sunacaksın. Eğer tutarsa, beğenirlerse devam edersin, yoksa bir daha değiştirmeye kalkarsın, çünkü bunların çoğu Selçuklu, Osmanlı esintileri barındıran başka bir deyişle motifleri işlemek zorundasınız. Diktiğimiz bu kıyafetlerle bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Allah'a şükür, ince eleyip sık dokuya dokuya bölgede kısa sürede kendimizi tanıttık. Kültürün ve bu sanatın ölmemesi için Palandöken Belediye Başkanımız Sayın Orhan Bulutlar harekete geçti ve himayelerinde sanat atölyesi kuruldu. Bu atölye ile inşallah mesleğimiz ve aynı zamanda hem kültürel, hem de sanat sal değerimiz tekrar canlanacak" diye konuştu.

24.02.2016 17:32:34