Erzurum Ajans-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili adayı Oktay Öztürk, partilerinin iktidarında devlet idaresinin milletinin bir emaneti olarak görüleceğini, yolsuzluklara, rüşvete, yağmacılığa ve kayırmacılığa meydan verilmeyeceğini, bunun için özerk bir ‘Yolsuzlukla Mücadele Kurulu’ oluşturulacağını söyledi.
12 Haziran’daki genel seçimlere kısa bir süre kala seçim çalışmalarını sürdüren MHP birinci sıra milletvekili adayı Oktay Öztürk, temiz siyaset ve temiz yönetimi tesis etmek için yola çıktıklarını belirtti. Toplum hayatını, demokratik rejimi ve ahlaki değerleri tahrip eden yolsuzluklarla ve yolsuzluk yapanlarla amansız bir şekilde mücadele edileceklerini kaydeden Öztürk, toplumsal barışı ve demokratik sistemin varlığını tehdit eden, devlet kurumlarına olan güveni sarsan ahlaki kirlilik ve yolsuzluklar önlenerek temiz siyaset ve temiz yönetimin süratle tesis edileceğini ifade etti. Türk siyasi ve bürokratik hayatına ilkeli, seviyeli ve temiz bir yönetim anlayışı yerleştirileceklerini vurgulayan Öztürk, “Dürüstlük kültürü yerleştirilerek, dürüstlüğü teşvik eden ahlaki ve idari davranış kuralları oluşturulacak. Eğitimin her kademesinde, insanımıza dürüstlük ve sorumluluk gibi erdemlerin kazandırılmasına önem verilecek. Medya ve sivil toplum kuruluşlarının da desteğinden yararlanılarak dürüstlük kültürünün bir hayat tarzı olarak benimsenmesi sağlanacak” diye konuştu.
Bağımsız ve etkin bir denetim yapısı oluşturucağını, yolsuzlukların önlenmesinde etkinliği sağlamak amacıyla denetim sisteminin, yapısal ve işlevsel olarak yeniden düzenleneceğini dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:
“Denetim bulgularının, sonuç ve önerilerinin örtbas edilmesini önlemek amacıyla, uygun teminatlar verilmek suretiyle denetim birimlerinin faaliyetlerini bağımsızlık ilkesi çerçevesinde yürütmesi sağlanacak. Bütün kamu kurum ve kuruluşları denetim kapsamına alınarak ve etkin bir hukuka uygunluk denetimi yanında, performans denetiminin yapılmasının yolu açılacak. Kamu kaynağını kullanan hiç bir kuruluş, denetim dışında bırakılmayacak. Siyaset, bürokrasi, sivil toplum ve medya tarafından işbirliği içinde yapılan ve karşılıklı koruma ve kollama anlayışıyla örtbas edilen her türlü yolsuzluk ortaya çıkartılarak ilgililerin bağımsız Türk adaleti önünde hesap vermesi sağlanacak. Yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları konusunda ivedilikle gerekli soruşturmalar açılarak sonuçları adli ve idari mercilere intikal ettirilecek, kul hakkı yiyenlerden, soygunculardan ve hortumculardan hesap sorulacak. Yolsuzluk yoluyla elde edildiği hukuki olarak tespit edilen her türlü varlığa el konulması ve suçluların bu varlıktan mahrum bırakılması amacıyla, yolsuzluktan suçlu görülen kişilerin servetlerinin nerede ve kimin adına kayıtlı olursa olsun, zaman aşımı gözetilmeksizin el konulmasına imkân sağlayacak hukuki düzenlemeler yapılacak. Yolsuzlukla mücadeleden sorumlu olan kurumların görevlerini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli idari, mali teknik ve hukuki alt yapı oluşturulacak ve insan gücü kapasiteleri geliştirilecektir. Bu doğrultuda, yolsuzlukları önlemek, yolsuzluklarla mücadelede etkin ve kalıcı politikalar üretmek ve ilgili kuruluşlar arasında eşgüdüm sağlamak üzere, özerk bir ‘Yolsuzlukla Mücadele Kurulu’ oluşturulacak. Rüşvet ve yolsuzluğa zemin hazırlayan gereksiz bürokratik formaliteler ortadan kaldırılacaktır. Kamu yönetiminde şeffafık ve hesap verme sorumluluğu etkili kılınacaktır. Kamu görevinden ayrılanların yapamayacakları işler yeniden belirlenerek, kamu kaynaklarının kaybına neden olacak çıkar ilişkilerine girmeleri önlenecek” diye konuştu.
07.05.2011 01:05:00