Okuma kültürü yaygınlaştıracaklar

DAP İdaresi ve Erzurum Teknik Üniversitesi işbirliğiyle "DAP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında gerçekleştirilecek olan çalıştayların ilki Erzurum'da yapıldı.

Erzurumajans-DAP İdaresi ve Erzurum Teknik Üniversitesi işbirliğiyle "DAP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında gerçekleştirilecek olan çalıştayların ilki Erzurum'da yapıldı.

DAP İdaresi'ne ait Konferans Salonunda gerçekleşen "Erzurum İli Okuma Kültürü Araştırması Çalıştayı"na Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı, Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi temsilcileri, Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, ilçelerden gelen kütüphane temsilcileri ve davetliler katıldı.

Demir: "Okuma kültürünü ekosistem mantığıyla geliştirmek istiyoruz"

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bir kalkınma kuruluşu olarak, kalkınmanın temelinin okuma kültürüne dayandığını belirterek, "Dünyada var olan örnekler buna işaret etmektedir" dedi. Demir, "ABD, Çin, Japonya, Almanya, Kanada gibi ülkeler buna en iyi örnekler. Biz de, bu tespitten yola çıkararak bir yandan bölgedeki fiziki ve ekonomik yatırımlarımızı sürdürürken diğer yandan okuma kültürünü geliştirerek kalkınmayı sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptırdığı bir araştırmada bölgede okuma oranlarının hiç iç açıcı olmadığını ileri süren Başkan Demir, İdare olarak okuma kültürünü tek başına bir faaliyet veya etkinlikle değil, bir ekosistem mantığıyla geliştirmek istediklerini söyledi. Bölgedeki diğer 14 ilde de önümüzdeki 3 yıl içerisinde bu araştırmayı yapmayı planladıklarını ve bununla ilgili iki farklı çalışma başlattıklarını ifade eden Demir, şunları kaydetti:

"DAP Bölgesi Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi kapsamında 2016 yılı sonuna kadar 14 ilimizde 86 adet semt kütüphanesi kurmuş olacağız. Müftülüklere, belediyelere, il özel idarelerine ve kaymakamlıklara sağladığımız finansman desteği ile sürekli yaşayan, çocuk oyun alanından mutfağına kadar, anneler için bebek emzirme ve uyutma odasından, bilgisayar sınıfına kadar birçok üniteyi barındıran, sürekli yaşayan canlı kütüphaneler oluşturuyoruz. İkincisi ise, Erzurum, Van ve Malatya illerinde önümüzdeki 3 yıl içerisinde 1 adet Kent Kütüphanesi kurma gayretimiz var. Şehrin kalbinde, yani en işlek yerinde, mimarisi ve içerisindeki ünitelerle sürekli yaşayan, herkesin gitmeye ve içeride kalmaya heves edeceği İslam medeniyetinin de temel öğelerinden olarak Kent Kütüphanelerini yeniden hayata geçireceğiz. Erzurum ili için tam 1 yıl önce Valiliğimiz ile protokol imzaladık, ancak yer tespiti konusundaki çalışmalar henüz sonuçlanmadığı için projeye başlayamadık. Sayın Valimiz, yeniden süreci hızlandırma gayretinde. 2017 yılı içerisinde bu projeyi başlatmayı çok istiyoruz."

Çocuk kütüphanesi kurulacak, okuma eylem planı hazırlanacak

2017 veya 2018'de başlamak üzere çocuk kütüphaneleri kurulmasını kendilerine hedef koyduklarını belirten Demir, "Okumanın sosyolojik düzeyine ilişkin araştırma ve somut çözüm adımlarını içeren il bazlı okuma eylem planları hazırlanmasını arzuluyoruz. Amacımız, DAP Bölgesini Türkiye'nin en çok okuyan Bölgesi yapmak" dedi.

Yaylalı: "Üniversiteler bu işin lokomotifi olması gerekiyor"

Okuma alışkanlığının öğretim görevlilerinin bir parçası olduğunu söyleyen Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Muammer Yaylalı, "Binayı siz kuracaksınız, daha sonra bunu uygulayacaksınız" dedi. Üniversitelerin bu işin lokomotifi olması gerektiğine vurgu yapan Yaylalı, insana yapılan yatırımın mutlaka geri dönüşünün olacağını söyledi.

Güler: "Pasif olmayan yenilikçi, aktif bir model istiyoruz"

Çalıştaya ilişkin bilgilendirme konuşmasını DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler yaptı. Okuma Eylem Planını neden çıkarmak istedikleri üzerinde duran Güler, eğitim sektörüne yapılan yatırım yıllara göre on kat büyümesine rağmen beklenen sonucun alınamadığından söz ederek, "Merkezi hükümet nezdinde kaynakları ne kadar artırırsak artıralım bölgesel kalkınmayı sağlamamız için ana sıkıntımız para değil. Paradan çok farklı problemlerimiz var. Fikir üremiyor, artı kurumsal kapasite yok. Yani insan kaynağı niteliğini iyileştirmemiz lazım. Pasif olmayan yenilikçi aktif bir model istiyoruz. Kitap koyup, çocukları bekleyen bir yerden ziyade, çocukların ruhunu okşayacak, onları cezbedecek bir yapı ortaya koymak lazım. DAP İdaresi olarak yenilikçi projelere hazırız" dedi.

Konuşmaların ardından ETÜ Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Daştan, 'DAP Bölgesi Okuma Eylem Plan Projesi Erzurum İli Okuma Kültürü Araştırması' sonuçları hakkında sunum yaptı.

Sunumun ardından çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarına, 'İlimizdeki okuma kültürüyle ilgili mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?', 'Sizce ana sorun nedir? Ana sorun ve alt sorunlarının çözümü için önerileriniz nelerdir?' ve 'Okuma oranlarının artırılmasıyla ilgili somut 3 proje fikri önerebilir misiniz?' soruları sorularak yanıtlamaları istendi.

13.11.2016 16:48:33