Öğrencilere tüketici hakları dersi!..

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi'nce, Tüketici Bilincinin Artırılmasına Yönelik Çalışmaları Çerçevesinde Okullarda Tüketiciyi Bilinçlendirme Semineri Düzenleniyor.

Erzurum Ajans-Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Erzurum Şubesi'nce, Tüketici Bilincinin Artırılmasına Yönelik Çalışmaları Çerçevesinde Okullarda Tüketiciyi Bilinçlendirme Semineri Düzenleniyor. Köy okullarını da kapsayan çalışmada, kapıdan satışlar konusunda önemli bilgiler veriliyor.

Kamu yararına çalışan dernek statüsünde olan TÜKODER’in okul yönetimlerinden gelen talepler doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten TÜKODER Yönetim Kurulu Başkanı Gamze ispirli, köylerde kapıdan satış mağdurlarının yoğunluklu olduğunu belirterek, toplumun her kesimine hitap etmenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Eğitimlerde öğrencilerden gelen tüketici haklarıyla ilgili soruları da cevapladıklarının altını çizen İspirli, “Onlarında konu ile ilgili bilgi ve düşüncelerini dinledik. Bu tür etkinliklerimize diğer okullarda da devam edeceğiz. Duyarlı öğretmen ve idareciler bize ulaştığı takdirde memnuniyetle okullarında Tüketici Hakları hakkında okullarında eğitim verebiliriz” dedi.

ÖĞRENCİLER İLGİLİ

Erzurum’da en çok karşılaştıkları tüketici sorunları ve çözüm önerileri konusunda 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanun çerçevesinde bilgiler veren Başkan İspirli, öğrencilerden gelen ilginç soruları cevaplandırıyor. Soru cevap şeklinde sunum yapan İspirli, öğrencilerin konuya oldukça duyarlı olduğunu ve tüketici bilincinin okul sıralarında gelişeceğini kaydetti. Köylerde kapıdan satışların tüketiciyi mağdur ettiğini belirten İspirli, konuyla ilgili duyarlı olunmasını mümkün olduğunca kapıdan satış yönteminin tercih edilmemesini istedi. AB’ye giriş sürecinde tüketici haklarının önemli bir yere sahip olduğunu belirten İspirli, bilinçli tüketimin, kaliteli üretimi artıracağını ifade etti. Alışverişlerde mutlaka fiş ve fatura alınmasının önemine değinen İspirli, öğrencilerden bilinçli alışveriş yapmalarını istedi. Ayıplı mal ve hizmetler konusuna da değinen İspirli, “Ayıplı mal alımlarında bir aylık süre içerisinde malın iade edilmesi hakkı var. Yine hizmet alımlarında da bir aylık sürede hizmetin yeniden yapılması istenebilir. Bu konuda ayrıca hizmetin yapıldığının anlaşılması için sözleşme imzalanması gerekiyor.” dedi.

GARANTİ BELGESİ UYGULAMASINA DİKKAT

Garanti belgesi uygulaması kapsamında da tüketicinin önemli hakları olduğunu belirten İspirli, “ Garanti belgesi asgari iki yıldır. Bu süre içersinde arızalanan mal ücretsiz olarak onarılma hakkına sahiptir. Maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi durumunda da mal yenisiyle değiştirilebilir. Garanti kapsamından yararlanmak için malın kullanım kılavuzuna uygun kullanılması gerekiyor. Tüketici her türlü uyuşmazlık konusunda derneğimize başvurabilir ” diye konuştu.


22.11.2010 13:50:00