Erzurumajans-Soma'da yaşanan maden faciası sonrası işçiler bir araya gelerek ortak basın açıklaması düzenledi.
Toplantıda olay anını anlatan bazı işçiler gözyaşlarına hakim olamadı.301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından maden işçileri, yaşadıkları sıkıntıları ve aksaklıkları duyurmak amacıyla Kütahyalılar Derneği önünde ortak basın toplantısı yaptı. Sorunlarını ve yaşadıkları travmayı dile getirirken gözyaşlarına hakim olamayan bazı işçiler konuşmasını tamamlayamadı. Resmi olarak açıklanan ölen sayısının gerçek olmadığını iddia eden maden işçilerinden Fatih Yılmaz, şöyle konuştu: "Biz yetkililerden olayın bir gün sonrası akşam 19:00'a kadar 270 cenaze olduğunu öğrendik. Bunların haricinde resmi asılmayan cenazeler var. Soma Devlet Hastanesi'ne giden var. Savaştepe'ye gönderilenler var. Birçok ilçeye gönderilen cenazeler var. Neden 301 söylüyorlar. Cenaze olayında bir yanlışlık var. 450'den fazla belki 500."
Kendilerine verilen gaz maskelerinin bakımının yapılmadığını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: "Gaz maskeleri veriliyor. Bakımı yapılmıyor. İçleri küflenmiş belki çalışmıyor. Burada amirler iş olsun gerekirse işçi ölü çıksın diyor."
Kazanın yaşandığı madende çalışan Yasin Cafcav da olay sonrası kurtarma anını şöyle anlattı: "1. gün saat 4 buçukta arkadaşlarla baraj oluşturmaya girdik. Yaklaşık 150 kişiye ulaştığımızda yüzde 50'sinin maske kullanamadığını gördük. Çoğu kaçmaya çalışamamış bile. Olay olduğu an neden onlara haber verilmedi. Maskelerini kimse kullanmadı. Maskeleri kullanmamalarının sebebi belki de işçilerin maaşından kesinti yapılacağı korkusu. Maske bende 5 senedir duruyor. Devlet denetlemeleri yapanları da tutuklasın. Şehitlerimizin kanı yerde kalmasın."
"MASKEMİZİ AÇIP BAKAMIYORUZ"
Madende çalışan Ahmet Yıldız da, çok zor şartlarda çalıştıklarını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu şartlarda bize diyorlar ki 'iki kasa atamayan arkadaş çıkmasın' İki kasa atamayan arkadaşı ifadeye çağırıyorlar. Maskemizi açıp bakamıyoruz. Ya 100 TL para kesiyor ya da maskeyi açan adam 'niye açtın diye suçlu gösteriliyor. 5 senedir maskeme bakım olmadı. Belki o an bende içeride olsaydım ölebilirdim."
"BİZE İKAZ FALAN GELMEDİ TESADÜFEN ÖĞRENDİK"
Olay anında baca bölgesinde çalıştığını anlatan ikinci sınıf usta Cemil Yılmaz da, sözlerine şöyle devam etti: "Biz zaten normal işimizi yapmıştık. Vardiya amiri bize 'şu işi de yapmadan çıkmayacaksınız' demişti. O işte aynada kasa atacaktı. Biz bununla uğraşırken havalar gitmiş bizim hiç birşeyden haberimiz yok. Kimsede gelip de 'arkadaşlar patlama olmuş, ocak ana baba günü gibi olmuş. Kimse gelip bize birşey demedi. Bacadaki havalar gidince bizim kendi kendimize haberimiz oldu. Bize ikaz falan gelmedi. Tesadüfen öğrendik.
Emniyetçi amirlerimiz maskeleri takmamızı söyledi. Maskelerimizin ömrü 45 dakika. Biz maskeleri takıp dışarı çıkacağımızı zannediyorduk. Maskeleri taktık. Saat 16:00'da dışarı çıkmamız gerekiyordu çıkamayınca maskelerimiz bitti. Akşam 19.00 olunca, arkadaşlarla toplandık. Hadi arkadaşlar haklarınızı helal edin. Bilmeyerek kalbinizi kırdıysak özür dileriz dedik. Kelime-i şahadetler getirdik. 140 kişiydik. Demirleri ağzımıza tutup oksijen almaya çalıştık. Tabi daha sonra biz tamamen bayılmışız. Oradan geçen başka bir tanıdık arkadaş beni görmüş. Beni tokatlamış, sonra öldü diye beni bırakmış." Konuşması sırasında duygulanan Yılmaz, gözyaşlarına hakim olamayınca sözlerine devam edemedi.Maden işçileri taşeron ve sendikayı istemediklerini belirterek, yetkililerden bu konuda biran önce çalışma yapılmasını istedi.
20.05.2014 19:02:49
O işçiler dehşet dolu dakikaları anlattı
Soma'da yaşanan maden faciası sonrası işçiler bir araya gelerek ortak basın açıklaması düzenledi.