Nasıl felaket olmamış hayret ettik!

Palandöken'in omurgası olarak nitelendirilen gondol liftin 15 yıllık bakımı nihayet yapıldı.

Erzurumajans-Palandöken'in omurgası olarak nitelendirilen gondol liftin 15 yıllık bakımı nihayet yapıldı. Özelleştirme İdaresi Daire Başkanı Kemalettin Işık, "Gondola son iki yılda Allah'a emanet binilmiş. Nasıl bir kaza, felaket olmamış hayret ettik. Allah saklamış" dedi.



2013 yılında Özelleştirme İdaresi bünyesine alınan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri'nde altyapı sorunu önemli ölçüde çözüme kavuşturuldu. Palandöken'de 2011 Kış Oyunları için yaptırılan ancak bugüne kadar 'sızdırma' problemi nedeniyle kullanılamayan suni gölet yenilenirken, pistlerin genişlik, eğim ve drenajları tamamlandı. Mevcut binalarda revize edilirken, Grand Erzurum adı verilen otelin tüm odaları yeniden elden geçirildi. Tüm bu alt yapı çalışmalarıyla birlikte büyük tartışmalara konu olan gondol liftin de 15 yıllık bakım ve onarımı nihayet tamamlandı.


En geç 15 Ocak'ta hizmete girecek


1996 yılında kurulan ve Palandöken'in omurgası olarak nitelendirilen gondol liftin 2012 yılında yapılması gereken 15 yıllık bakımının yapılmaması nedeniyle tesis durdurulmuştu.Geçtiğimiz yıl yapılan ihale sonrasında yurt dışından bir firma tarafından bakımı gerçekleştirilen gondol lift test çalışmasına başladı. 10 Ocak'ta Erzurum'a gelecek olan uluslararası akrediteye sahip Schafer firmasının 'çalıştırılabilir' raporu vermesinden sonra tesisin yeniden kayak severlerin hizmetine açılacağını belirten Özelleştirme İdaresi Daire Başkanı Kemalettin Işık, gondolun en geç 15 Ocak'ta dönmeye başlayacağını dile getirdi.



6 milyon liraya mal oldu


Gondol liftin bakım ve onarımına 6 milyon lira harcandığını kaydeden Daire Başkanı Işık, alt yapı çalışmaları sonrasında Palandöken'in Türkiye'nin en güvenli kayak merkezi haline geldiğini vurguladı. Başkan Işık, "Yıllardır yapılamayan işler yapıldı. Palandöken ve Konaklı tamamen güvenli bir hale getirildi.Schafer firmasının vereceği rapordan sonra tüm kayak severler güven içinde tesisi yeniden kullanabilecek. Ne yazık ki son iki yılda gondol lifte Allah'a emanet binilmiş. Nasıl bir kaza, felaket olmamış hayret ettik. Allah saklamış. Yurt içinde ve yurt dışında piyasa araştırmasını yaptık. Çok korkunç rakamlar ortaya çıktı. Bu tesisin sıfırı 50 milyon lira ve biz 6 milyon liraya A'dan Z'ye her şeyini değiştirdik. Ana firma Doppelmayr bir lira inmedi. Türkiye'de de bu işi yapabilen kimse yok. Bunu dünyada yapabilen sadece birkaç firma var. Nihayetinde sorunsuz bir duruma kavuşturduk"diye konuştu.



Büyükşehir'e kaldı!


Öte yandan geçen yıl iki kez ihaleye çıkarılan ancak alıcısı bulunmayan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri Büyükşehir Belediyesi'ne kaldı. Kayak merkezlerinin devri için işlemlerin devam ettiğini anlatan Daire Başkanı Işık, prosedürlerin kış bitmeden sonlandırılacağını ifade etti. Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tüm tesis ve taşınmazların Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceğini belirten Başkan Işık, şöyle devam etti: Palandöken, Konaklı kâr eden bir dağ değil. Bu nedenle kaynak çok önemli. Tabi ekibinde tartışılmaz bir önemi var.  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Palandöken ve Konaklı için KPSS ile 20 personel 3 idareci işe başlattı. Şu anda Türkiye'de ki kayak merkezleri içinde en profesyonel ekibe sahibiz ve danışmanlık yapılabilecek bir durumdayız. Uluslararası tecrübeye sahip firmalarla çalışarak yetiştiler. Çok ciddi ve işini bilen bir teknik ekibimiz oluştu. Belli bir alt yapı oluşturduğumuz için belediyeye geçtiğinde bu ivmenin devam edeceğine inanıyorum. Ama dediğim gibi kaynak şart hem de çok ciddi kaynak lazım."


Onur SAĞSÖZ/Pusula


05.01.2016 14:55:45