Erzurumajans-Türkiye Sakatlar Derneği Trabzon Şube Başkanı bedensel engelli Tayfun Serdar, engellilerin sorunlarını duyurabilmek ve yerinde görebilmek amacıyla motosikletiyle Türkiye turuna çıktı.
56'ncı kent olarak Erzurum'a uğrayan Serdar, gezisini Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve Artvin'e giderek 61 ille sonlandıracak.
Engellilerin yerelde hangi sorunlarla karşılaştığını ve belediyelerin engellilere sağladığı hizmeti yerinde gözlemlemek için 6 Haziran'da Trabzon'dan yola çıkan Tayfun Serdar'ın hedefi 10 bin kilometrede Trabzon'un plakası olan 61 ili gezmek. Erzurum'a gelerek Sakatlar Derneği Başkanı Sadullah Efe'den bilgi alan Serdar, bu projeden sonra yine motoskletiyle 40 ülkeyi kapsayan dünya turu çıkmayı hedefliyor. 2011 yılından beri motor sporları ile uğraştığını ve bir farkındalık yaratmak için böyle bir projeye imza attığını belirten Tayfun Serdar, şöyle konuştu:
"Yaptığım araştırmada hiçbir ortopedik engellinin normal bir motosikletle böyle bir şeye kalkışmadığını gördüm. Bu proje kapsamında 61 il gezmek ve 10 bin kilometre yol yapmayı hedefledim. Gittiğimiz illerde varsa şubelerimiz yoksa da o ilde Valilik ve Belediyeyi gibi yerleri ziyaret ediyorum. Engellilerin yerelden kaynaklı sorunlarını ve engelli turizminde hangi noktadayız bunların tespitini yapıyorum. Şimdiye kadar Erzurum dahil 56'ıncı ili dolaştım. Yaklaşık 8 bin 500 kilometre yol yaptım. Bu projeyi başarıyla sonuçlandırabilirsem elde edeceğimiz engelli turizmindeki verileri derleyip toparlayıp 1-2 yıl içerisinde destek te bulabilirsem 40 ülke ile birlikte dünya turu hedefliyorum."
Gezi sırasında elde ettiği bilgilere göre, ciddi gelişmeler ve adımlar atılmasına rağmen sahip oldukları haklara erişim sıkıntısı çektiklerini vurgulayan Tayfun Serdar gezi sırasında yaşadıklarıyla sorunları şöyle anlattı:
"En büyük problem hala kanayan bir yara haline gelen erişebilirlik. 2004'te çıkan bir erişebilirlik yasası var. 'Bütün sosyal alanlar her yer engelli erişimine uygun olacak' diye. 7 yıl bitti, tekrar süre uzatıldı. Sonuçta en büyük problemimiz bu. Kamusal alanlar tam anlamıyla engelli erişimine uygun değil. Haliyle bir engellinin sosyalleşmesi noktasında ciddi anlamda sorun teşkil ediyor. Yolculuğu sırasında birçok ilginç olayla karşılaştım. Mesela motosikletin üzerindeyken engelli olduğum anlaşılmıyor. Motordan indiğimde aksadığımı görenler garip garip bakıyor. Gece vakti Birecik'e giderken elektirk tesisatım yandı. Bir anda zifiri karanlıkta kaldım. Uzun farları yakmak zorunda kaldım. Şanlıurfa'ya 70 kilometre kala motor sorunu yaşadım. Canımı Şanlıurfa'ya zor attım. Motoru komple yenilemek zorunda kaldım. Zevkli ve heyecanlı geçen bu yolculukta bana her zaman sevgi göserisinde bulunan Türk halkına teşekkür ediyorum."
02.07.2016 15:30:03