Erzurum Ajans-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili adayı Prof. Dr. Kamil Aydın, “Herkesin insanca yaşayabileceği bir konutunun bulunması, insan haklarının bir gereğidir. Dar ve sabit gelirli vatandaşların konut edinebilmesi için uygun yöntemler ve finansman modellerini uygulayacak, muhtaç ve kimsesizler için devlet eliyle sosyal konutlar üreteceğiz. Herkesin artık insanca yaşayabileceği konutu olacak” dedi.
12 Haziran’daki Milletvekili Genel Seçimleri’ne sayılı günler kala seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren MHP ikinci sıra milletvekili adayı Kamil Aydın, kent merkezinde esnafı ve vatandaşları ziyaret etti. Sağlıklı, yaşanabilir kentler kurmak için projelerinin hazır olduğunu belirten MHP Milletvekili adayı Aydın, yerel kalkınmanın sağlanıp vatandaşın hayat kalitesinin artırılacağını, su kaynaklarının ve çevrenin korunarak Erzurum’un ‘havası, suyu temiz’ günlere döndürüleceğini söyledi.
Afete duyarlı, doğal, tarihi ve kültürel varlıkları koruyarak yaşatacak yerleşme ve kentlilik kültürü oluşturulacağını ifade eden Aydın, “Eğitim, sağlık, sosyal hizmet, kültür, ulaşım ve kentsel altyapı hizmetlerinin; hızlı, güvenli, zamanında, ucuz ve erişilebilir bir şekilde sunulması diğer politikalarla birlikte sağlıklı kentleşmenin bir gereği olacak. Üst ölçekli planların tamamlanması suretiyle konut, sanayi, turizm, tarım ve benzeri amaçlarla yer seçiminde yaşanan karmaşa giderilerek düzenli kentleşmenin alt yapısı oluşturulacak. Yaşanabilir kentlerin oluşturulabilmesi için, çağdaş donanımlı konut alanları yanında gerekli altyapıya sahip, endüstri, teknoloji ve sanayi bölgeleri ile mali ve ticari merkezler oluşturulacak. Kent yönetim bilgi sistemi oluşturularak, kentin coğrafi, beşeri ve fiziki yapısı ile ulaşım, haberleşme ve diğer hizmet ihtiyaçlarına yönelik planlamaların yapılması, afetlere karşı duyarlı olunması sağlanacaktır. Herkesin insanca yaşayabileceği bir konutunun bulunmasının, insan haklarının bir gereği olduğuna inanıyorum. Dar ve sabit gelirli vatandaşların konut edinebilmesi için uygun yöntemler ve finansman modelleri uygulamaya konulacak, muhtaç ve kimsesizler için devlet eliyle sosyal konutlar üretilecek. Devlete ait araziler arsa haline dönüştürülerek arsa spekülasyonu önlenecek ve bu suretle konut maliyetleri düşürülecek. Vatandaşlarımızın hayat tarzları ve özgün nitelikleri ile yerleşimlerin özellikleri dikkate alınarak ihtiyaçlar doğrultusunda farklı sosyal konut üretimi gerçekleştirilecek. Konut ve her türlü bina üretiminde ısı yalıtımını ve depreme dayanıklılığı esas alan teknoloji ve standart malzeme kullanımı sağlanacak, sağlıklı, güvenli, kaliteli ve ekonomik konut üretimine önem verilecek, zemin etüdü aşamasından iskan ruhsatı aşamasına kadar etkin denetim yapılacaktır. Yapı denetimi ve sigorta sistemi yaygınlaştırılacak. Ülkemizin gayrimenkul envanteri çıkartılarak mevcut yapılar nitelik ve nicelik boyutu itibariyle tanımlanacak ve bu doğrultuda kentleşme ve konut politikalarına yön verilecek. Mevcut konut stokuna ilişkin nitelikler yükseltilecek. Gecekondu bölgeleri ıslah edilerek, bu bölgelerin kent merkezleriyle sosyal ve ekonomik açıdan bütünleşmesi sağlanacak” diye konuştu.
AFETİN ETKİSİNİ EN AZA İNDİRECEK TEDBİRLER ALINACAK
Her türlü yapılaşmanın, coğrafi ve jeolojik etütleri tamamlanmış, başta deprem olmak üzere sel, heyelan ve diğer doğal afetlere karşı güvenli alanlarda kurulmasının sağlanacağını dile getiren Aydın, “Mevcut yerleşimlerde ise bu doğrultuda kentsel dönüşüm projeleri uygulanacak. Kırsal kesimde afete maruz bölgelerdeki yerleşimlerin afet açısından daha güvenli alanlara taşınması sağlanacak. Afete maruz kalmadan önce hukuki, fiziki ve beşeri tüm alanlarda hazır durumda olunarak doğal afetlerin zararlarının en aza indirebilmesi temin edilecek. Arazi kullanımı ve imar planlarında risk önceliğine göre alanlar belirlenerek riskli bölgelerde yapılaşmayı önleyecek düzenlemeler yapılacak. Bina üretiminde depreme dayanıklılığı esas alan teknoloji ve standart malzeme kullanımı sağlanacak. Afet öncesinde, anında ve sonrasında uygulanması zorunlu olan afete hazırlık, acil müdahale yöntemleri ve davranış şekilleri eğitim kurumları ve kitle iletişim araçları vasıtasıyla vatandaşlara anlatılacak” diye konuştu.
29.05.2011 12:07:00