Erzurumajans-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın, akademik yıl açılış töreninde yaptığı Bazı üniversitelerimiz hâlâ kendinden beklediğimiz yere ulaşamamış durumda. Rektör atama kriterlerini çok daha yükseğe çıkararak adayları akademik ve idari bakımdan çok sıkı bir inceleme sürecinden geçireceğiz sözlerinin ardından, incelemenin nasıl gerçekleşeceğinin detayları belli oldu.
Cumhurbaşkanlığı, rektörlerin performansını ölçmek için bir sistem kurdu. Sistemde yükseköğretime geçiş yapacak öğrencilerin tercihlerine rehberlik eden Üni-Ver sonuçları ile tüm kamu çalışanlarının çalıştıkları kuruma dair memnuniyetlerini değerlendiren Kamu-Ver sonuçları yer alıyor. Kamu-Ver ile ölçülen 56 bin 488i devlet, 9 bin 884ü vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 66 bin 372 çalışanın memnuniyeti de kurulan sistem üzerinden rektörlerle paylaşılacak.
GÖRÜŞ ALINACAK
Asistanlardan idari personele, yönetimden öğrencilere kadar pek çok kişinin memnuniyeti, piyasanın mezun değerlendirmesi de sistemde yer alacak. Sistem üzerinden rektörlerin hedeflediklerinin ne kadarını gerçekleştirdiklerin de tespit edilecek. Rektörler, 1 yılın sonunda performanslarını kendine ait bir şifre ile sistem üzerinden görebilecek. Değerlendirmelerin sonucu olumlu ise kendilerine teşekkür edilecek, eğer kötüyse uyarılacak ve kendisini düzeltmesi için fırsat tanınacak.
RAPORLAR SUNULACAK
Memnuniyete göre de üniversiteye kaynak ayrılacak. Bütün bu değerlendirme raporları Cumhurbaşkanlığına da sunulacak. Şu an sistem rektörlerin büyük bir kısmına ulaşmaya başladı. Kısa zamanda bütün rektörlere ulaşması öngörülüyor.
"NE DEMEK ARENA, ÇOĞUNU DEĞİŞTİRDİK"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresine katıldı. Kongrede konuşan Erdoğan Daha Amerika keşfedilmemişken, Paris ve Londranın esamesi bile okunmazken İstanbul her alanda dünya merkeziydi. Avrupada insanlar içlerinde şeytan var diye cayır cayır yakılırken, İstanbulda bırakınız insanları güvercinler, köpek, kediler bile şefkatle bağırlara basılıyordu dedi.
Statlara ve kapalı spor salonlarına arena adı verilmesini eleştiren Erdoğan Bazı dostlara öyle söyledim Kapalı spor salonuna arena adını veriyorsunuz. Hiç düşünüyor muyuz bu ismi verirken. Ne demek arena. Bir çoğunu değiştirdik. Romayı biz arenalarıyla tanıyoruz ama bizim ecdadımız böyle şey inşa etmedi şeklinden konuştu. Şehirlerin ortak bir ruhu ve şuuru olduğunu vurgulayan Erdoğan Dikey mimari değil yatay mimari diyoruz. Toprağa yakın olmanın faziletini anlatıyoruz. Yaşanabilir marka şehirler mutlaka kuracağız. Bu dikey olursa kurulur diye bir mantık yok. Yatay mimari ile de bunu inşa etmemiz mümkün. Hem medeniyet izlerin koruyacak, hem modern döneme uyum sağlayacak şehirler kuracağız. Geleceğin dünyasında şehirlerini yenilerken şehir kültürünü şuurunu ve ruhunu korumuş devletlerin arasında yer alacağız diye konuştu.
Damla Peker/Türkiye
21.09.2019 12:15:00