Kurtulmuş'tan 'derin devlet' açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Eski derin devlet sisteminin cıvataları söküldü, gevşetildi ama eski sistemin bütünüyle sökülüp milletin istediği yeni bir sistemin kurulması lazım" dedi.

Erzurumajans-Elazığ Sultan Sarayı'nda düzenlenen toplantıya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Şuay Alpay, Faruk Septioğlu, Sermin Balık ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Toplantına bir konuşma yapan Numan Kurtulmuş, "Eski derin devlet sistemin cıvataları söküldü, gevşetildi ama eski sistemin bütünüyle sökülüp milletin istediği yeni bir sistemin kurulması lazım. Önümüzdeki 20 ve 30 yılların en önemli siyasal malzemesi budur. Milletin istediği şekilde bir siyasal sistemin kurulması, sözün kararın milletten başka hiçbir gücün elinde olmadığı bir siyasal mekanizmanın kurulması, tam manasıyla demokrasinin oturması, hem bizim hem de de siz sivil toplum örgütlerinin en temel sorumluluklarının burası olduğunu düşünüyorum. Millet bizden bunu bekliyor. Siyasal sistemin değişmesini bu millet bekliyor" diye konuştu.

Türkiye de vesayet sistemi düzeneklerinin tam manasıyla ortadan kaldırıldığının söylenemeyeceğini ifade eden Kurtulmuş, "2010 referandumu, bu konuda atılmış önemli bir adımdır. Balyoz, Ergenekon gibi bir takım şeylerde önemli mesafeler alınmıştır. Hepimiz biliyoruz ki askeri darbelerin arkasında uluslararası güçler vardır. 28 şubat da öyledir, 12 Eylül de öyledir. Bunların hepsinin dış desteği vardır. Televizyonda gördünüz; adam diyor ki, 'darbe için dış destek alamayız'. Zaten dış destek verseydi, balyoz milletin tepesine inecekti. Türkiye'de büyük mesafe alınmıştır vesayet sisteminin düzeltilmesi konusunda. Ama çok açık söylüyorum hâlâ anayasal sistemden kaynaklanan bir takım problemler ortada durmaktadır. Darbe ile ilgili şartları namüsait hale getirmek gerekir" dedi.

"Askeri vesayeti oluşturan unsurlar ortada görünmüyor ama MGK hâlâ anayasal bir kuruluştur" diye devam eden Kurtulmuş, "Yani MGK anayasal bir kuruluş olmaktan çıkartılır, ya da MGK'nın istişari mahiyetleri anayasaya yazılır. Bunu yazmadığınız sürece yarın birileri gelir, şartlar değişir,MGK yeniden hükümetle paralel çalışabilir. Mesela Yüksek Askeri Şura, hâlâ anayasal bir kuruluştur. Mesela asker ve sivil yargıdaki çift başlılık hâlâ devam etmektedir. Türkiye de askeri darbeleri zeminin oluşturan 35. madde hâlâ düzenlenmemiştir. Şu an şartlar müsait olmadığı için balyozu bir tarafa köşeye bırakmışlar ama bir daha kimsenin eline balyoz alamayacağı bir Türkiye'yi inşa etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. 

04.01.2013 22:56:05