Kuleden atlayan sporcular caddeye düşer mi?

11 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (UNIVERSIADE) kapsamında yapılan atlama kuleleri vatandaşların kafasında soru işareti oluşturuyor.

Erzurum Ajans-Erzurum'da  yapılacak olan 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (UNIVERSIADE) kapsamında yapılan atlama kuleleri vatandaşların kafasında soru işareti oluşturuyor. Kulelerin caddeye çok yakın olduğunu gören Erzurumlular, atlama yapan sporcuların caddeye düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Erzurum'u ziyareti sırasında tesisleri incelerken aynı soruyu yönelttiği öğrenildi.

Erzurum'da 2011'de yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında yapılan atlama kulelerinin Refik Saydam Caddesi'ne yakınlığı, buradan geçenlerin aklına, sporcuların caddeye düşüp düşmeyeceği sorusunu getiriyor. 22 Temmuz tarihinde Erzurum'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 2011 tesislerini incelediği sırada; buradan atlayacak sporcuların söz konusu caddenin üzerine düşüp düşmeyeceğini merak ettiği belirtildi.

Birçok vatandaşın kafasına aynı sorunun takıldığı dile getirilirken, vatandaşların bu şüphesi, atlama kuleleri dolaştırılarak gideriliyor. Vatandaşlara tesislerde atlamanın nasıl yapılacağı, en uzun atlama rekorunun kaç metre olduğu ve bu atlamaların sanılanın aksine paraşüt veya benzeri bir araçla olmayacağı ifade ediliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, kulelere karşıdan dikey bakıldığı zaman mesafenin çok kısa gibi gözüktüğünü dile getirdi. Birçok vatandaş gibi üst düzey bürokratın da bu konuyu merak ettiğini dile getiren Çintimar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de aynı soruyu sorduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün, konuyla ilgili bilgilendirildiğini ifade eden Çintimar, aynı sorunun çok sayıda vatandaşın aklına geldiğine dikkat çekerek, telefonla arayan meraklılara atlamaların nasıl gerçekleştirileceği hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Mesafenin kısa gözükmesinin bir göz yanılması olduğunu ifade eden Çintimar, kuleler ile yol arasındaki mesafenin 470 metre olduğunu belirtti. Dünyada hiç kimsenin bu uzunlukta bir mesafeyi atlayamadığının altını çizen Çintimar, hatta bu mesafenin yarısının bile atlanabilecek bir uzunluk olmadığını dile getirdi. Bir sporcunun gerçekten bu mesafeyi atlayıp caddeye düşmesinin Erzurum için çok büyük bir tanıtım olacağını söyleyen Çintimar, "Keşke biri gerçekten yolun üzerine kadar düşebilse de Erzurum aynı saniyede tüm dünyada tanınsa. Böyle birşey mümkün değil, bu kuleler olimpiyatlara uygun yapılmış ve büyük olimpiyatları da kaldıracak seviyededir. Kulelerin yapımı tamamen bunların kontrolörleri, dünyada bu işin sahibi olan Kayakla Atlama Federasyonu'dur. Bu federasyon, kulelerin yapımının ve yerinin çok mükemmel olduğunu belirtti." dedi.

Atlama kulelerinden özel bir kayakla atlanacağını ifade eden Çintimar, kayma yol uzunlukları 95 ve 125 metre olan iki yarış ve 20, 40, 60 antrenman olmak üzere toplam beş kule olduğunu belirtti. Sporcuların yarış kulelerinden kayıp kopma noktasından uçtukları mesafelerle derecelendirileceklerini ifade eden Çintimar, "Kulelere dikey bakıldığından mesafe kısa gibi gözüküyor. Oysa ki burada ciddi bir mesafe var. Bizim kulelerin benzeri yerlerden en fazla atlama uzunluğu yaklaşık 142 metre civarındadır." ifadelerini kullandı.


01.12.2009 00:40:00