Erzurum Ajans-Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından “Erzurum-Erzincan-Bayburt (TRA1) Ön Bölgesel Gelişme Planı” ile ilgili konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak üzere, “Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Ön Bölgesel Gelişme Planı Çalıştayı’nın ilki Erzurum’ da düzenlendi.
Sürdürülebilir bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanında yaşanan yapısal dönüşümün en önemli kurumları arasında yer alacak olan Kalkınma Ajansları, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda faaliyet göstermeye başladı.
Çalıştay’a Yıldız Teknik Üniversitesi Bölge Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr Ayşenur Ökten, Prof. Dr. Betül Şengezer, Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KUDAKA Genel Sekreteri Fırat Altan; “Vizyonumuz Anadolu’nun zirvesinde kalkınmanın köprüsü olmaktır” dedi.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nca yapılan açıklamada, “Bölgesel gelişme uygulamalarımız ile bölge planlarımızın etkinliğinin ve başarısının yükseltilmesini; bölgelerin ülkemizin genel büyümesine, gelişmesine, refahına ve istikrarına katkısının artırılmasını; sosyal uyum ve adaletin güçlendirilmesini ve değişen küresel rekabet şartlarına adaptasyonun hızlandırılmasını sağlayacaktır. Yüksek nitelikli personeli, esnek kaynak ve istihdam yapısı ile kurum, kuruluş ve şahıslara sağladığı idari, mali, teknik desteklerle başta girişimciler olmak üzere bütün yerel aktörlerin kalkınma çabalarına katılımını teşvik edecektir. Sağlayacağı proje ve faaliyet desteklerinde kişi, kurum ve kuruluşların eş finansmana dayalı ortak proje üretme ve yönetme kültürü ile yeteneğini geliştirecek; sahiplenme ve işbirliği duygusunu güçlendirecek; bölgenin girişimcilik potansiyelini harekete geçirecek ve sürekli olarak yükseltecek; yerel potansiyeli, dinamikleri, özgünlükleri, kaynak ve imkânları ortaya çıkararak harekete geçirecek ve ulusal, uluslar arası pazarlarda ekonomik, sosyal, kültürel birer değer haline dönüştürecektir. Sonuç olarak, hem ulusal, hem de bölgesel-yerel düzeyde başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve dolayısıyla ülkenin genel refahının artırılması ve istikrarının pekiştirilmesine olumlu katkılar sağlayacaktır” denildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Bölge Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr Ayşenur Ökten ise çalıştayda yaptığı sunumda şunları söyledi; “Bölgesel kalkınma ajanslarının temel amacı bölgelerin birbiriyle yaraşma haline getirilmesidir. Yöresel yeteneklerimizi bilgi birikimlerimizi çağdaş bir süreç içerisinde değerlendirmeliyiz. Sabır, dürüstlük, güvenirlik, ve dayanışma içerisinde örgütlenmeliyiz”
KUDAKAHAKKINDA
Kalkınma Ajansları, ulusal düzeyde DPT koordinasyonunda, kendine özgü teknik ve finansman (bütçe) mekanizmasına sahip, kâr amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulayabilen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve STK’ları bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz, 5449 sayılı Kanunla düzenlenmemiş işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi, bölgeler (düzey 2 bölgeleri) esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan teknik kapasitesi yüksek, uygulamacı olmayan, fakat destekleyici, koordinatör ve katalizör olarak faaliyet gösteren kalkınma birimleridir.
16.03.2010 00:52:00