Kış Olimpiyatları Erzurum'da yapılabilir!..

FISU Yönetim Kurulu ikinci başkanı Fransız Claude Louis Gallien, Erzurum'un gerek tesis gerek konum olarak bir olimpiyat şehri olduğunu belirterek, "Türkiye Kış Olimpiyatları'nı pek ala Erzurum'da gerçekleştirebilir" dedi

Erzurum Ajans-FISU Yönetim Kurulu ikinci başkanı Fransız Claude Louis Gallien, Erzurum'un gerek tesis gerek konum olarak bir olimpiyat şehri olduğunu belirterek, "Türkiye Kış Olimpiyatları'nı pek ala Erzurum'da gerçekleştirebilir" dedi.

FISU Yönetim Kurulu'nun toplantısı için Erzurum'a gelen ikinci başkan Claude Louis Gallien, 2011 öncesi önemli açıklamalarda bulundu. 2011 yılında Erzurum'da yapılacak Üniversite Kış Oyunları ile ilgili olarak sitemize çarpıcı tespitlerde bulunan Gallien, "FISU yönetimi çok doğru bir karar vermiş" dedi.

Hayatında ilk defa Erzurum'a geldiğini ve edindiği iki izlenimini, "Erzurum şehir olarak çok güzel bir yer. Ayrıca Erzurum sanki kış oyunları için dizayn edilmiş" şeklinde değerlendiren Fransız yönetici, 'Türkiye'nin Kış Olimpiyatları'na talip olması asla hayal değil" diye konuştu.

SIRA HEM YAZ HEM DE KIŞ OLİMPİYATLARINDA

Olimpiyat gibi dünyanın en büyük spor organizasyonlarını düzenlemek için ilk önce Üniversiade gibi daha küçük çaplı organizasyonların düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Gallien, "Buna en güzel örnek Çin'dir. Zira Çin olimpiyatlardan önce ilk olarak ülkesinde 2001 yılında Üniversite Oyunları'nı tertipledi. Ardından ise Pekin Olimpiyatları'nı. Şimdi sıra Türkiye'de. Zira sizler de 2005'te çok başarılı bir şekilde yaz oyunlarını organize ettiniz. 2011'de ise Kış Oyunları'nı düzenleyeceksiniz. Şimdi sıra hem yaz hem de kış olimpiyatlarının düzenlenmesine geldi" şeklinde konuştu.

Üniversiad'ı düzenlemek için ülkelerin birbiriyle adeta savaştığına dikkat çeken Claude Louis Gallien, "Üniversiad spor organizasyonunun yanı sıra aynı zamanda da bir kültür şenliği. Bu bakımdan ülkeler genç insanların ülkelerine gelerek yarışmalarından büyük mutluluk duyuyor' dedi. Gallien, Üniversıade oyunlarında yarışan genç isimlerin olimpiyatların alt yapısını da oluşturduğuna dikkat çekerek, 'Bu gençler daha sonra değişik branşlarda dünyanı en yıldız sporcuları olacak" dedi.

Erzurum'un konum olarak ta çok önemli bir yerde bulunduğunu ifade eden Gallien, "Mesela size şöyle bir örnek vereyim. Bir önceki Üniversite Kış Oyunları 2007 yılında Çin'in Harbin şehrinde yapıldı. Oradaki bazı spor organizasyonları için 200 kilometre yol kat ettik. Gidiş geliş 400 kilometre. Birçok ülke oyunlardan çekilmek istedi. Yani oyunlar için şehrin konumu çok önemli. Erzurum bu bakımdan çok ideal bir yer. Zira oyunlarda en uzak mesafe yarım saat bile değil. Biz bu tür özellikleri çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Gallien ayrıca Erzurum'un coğrafya olarak da çok ilginç bir yerde bulunduğunu da belirterek şöyle konuştu; "Erzurum Türkiye'nin doğusunda bir şehir. Avrupa kültürüne uzak bir yer. Daha doğru bir ifadeyle farklı kültürlere açılan bir kapı konumunda. Bundan dolayı hem FISU yönetim kurulu olarak bizler hem de bu şehre gelecek olan binlerce sporcu Erzurum'u bu özelliğine hayran kalacak"

TÜRKİYE 2020 OLİMPİYATLARINI ALABİLİR

Erzurum'da yaptığı temaslardan çok olumlu izlenimler edindiğini belirten FISU Yönetim Kurulu İkinci Başkanı, "Tek olumsuz yanı; Erzurum halkının biraz içe dönük olması. Oysa daha dışa dönük ve sosyal olmalı. Ve oyunlarla ilgili olarak organizasyonların içine daha çok katılmalı" dedi.

Gallien, Türkiye'nin son dönemlerde gerçekleştirdiği başarılı spor organizasyonları sonrası 2020 yılında İstanbul Olimpiyatları'nı düzenleyebileceğini de sözlerine ekledi.

HÜKÜMET DESTEĞİ ÇOK FAZLA

Ülkelerin bu tür büyük spor organizasyonlarından başarıyla çıkması için politik desteğin önemine de vurgu yapan Gallien, "Ben Türkiye'de gerek hükümet gerek spor bakanlığının Erzurum için yaptığı olumlu katkıya şahit oldum. Bu tür oyunlarda her zaman problem olabilir. Ancak bu problemler zamanla hep aşılmıştır. Hele Erzurum'a verilen bu politik destek kış oyunlarının sorunsuz bir şekilde yapılacağını gösteriyor" şeklinde konuştu.

HEYECAN ÜST NOKTADA

Özellikle Erzurum 2011 projesinde yer alan gönüllü gençlerin heyecanının kendisini de heyecanlandırdığını dile getiren Gallien, "Ben ülkem Fransa'da profesör olarak görev yapıyorum. Yani eğiticiyim ve eğitimi iyi bilirim. Bu anlamda organizasyondaki gönüllülerin heyecanı bir organizasyonun başarısıyla orantılı Erzurum'daki heyecan ve aksiyon Erzurum 2011 Üniversite Kış Oyunları'nın çok başarılı geçeceğinin bir başka işareti" diye konuştu.

Erzurum'daki üniversitede 40 bin öğrencinin eğitim görüyor olmasının FISU için büyük önem arz ettiğini de kaydeden Gallien, bu durumun turizme de olumlu anlamda katkı yapacağını da sözlerine ekledi.

ŞEHİR'E ÖZ GÜVEN GELECEK

Uluslar arası büyük spor organizasyonları düzenleyen şehirlerin oyunlar sonrasında hayata bakış açılarının daha olumlu yöne doğru gittiğine dair birçok izlenim edindiklerini belirten FISU İkinci Başkanı Gallien, "Bundan dolayı halk bu oyunların içine girmeli. Erzurum halkı Üniversıade sonrası kendi şehirlerinde daha büyük bir spor organizasyonunun yapılması için çok daha istekli olacak. Kendilerine daha çok güvenecekler. Ve Erzurum 2011 hem bu şehir hem de Türkiye için çok büyük önem arz edecek" şeklinde konuştu.

Fransız yönetici, Türk kebabının tüm dünyada çok meşhur olduğunu ancak arkadaşlarının kendisine söylediği Erzurum'a yönelik cağ kebabının ise henüz tatmadığını belirterek, "Umarım daha önce tattığım kebaplar kadar lezzetlidir" dedi. Gallien, 2013 Üniversite Kış Oyunları'nın Slovenya'nın Maribor kentinde, 2015 oyunlarının ise İspanya'nın Grenade şehrinde düzenleneceğini söyledi.


15.11.2009 00:49:00