Erzurumajans-Asgari ücretin net 1300 liraya çıkarılması ve oluşan 274 liralık ek yükün 110 lirasının Hazine tarafından karşılanacağının açıklanmasından sonra, bu kez de asgari ücretliler için kıdem tazminatı hesabı konusunda iş dünyasından sürpriz bir öneri geldi. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'ın şubat sonunda teklifi Meclis'e getireceklerini belirttiği kıdem tazminatı konusunda yeni modelin ne olacağı merakla beklenirken, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, 2016 için geçerli olan 110 liralık destek sürecinde asgari ücretlilerde kıdem tazminatı hesaplanırken, 1300 lira net değil rutin artış gibi 1120 liradan brüt ücretin dikkate alınmasını talep etti.
'EN AZINDAN 2016 YILI İÇİN'
Bu kıdem hesabında brüt ücretin 1647 lira yerine 1.426 lira olarak dikkate alınması demek. TOBB başkan vekili Halim Mete de en azından 2016 için bu söz konusu olursa kıdem yükü konusunda kademeli bir geçiş yapılmış olacağını ifade etti. Bu öneriye sendikalardan tepki geldi. Türk-İş adına komisyonda görüşmelere katılan Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, henüz öneri gelmediğini belirterek, "Olmaz öyle şey" dedi. DİSK Başkanı Kani Beko ise "Açlık sınırı bile 1400 liranın üzerine çıktı. Bu ortamda yeni önerilerle gelmek doğru değil" dedi.
10 YILLIK BİR İŞÇİ İÇİN 2.210 LİRA FARK EDİYOR
Ücretli çalışanlara, çalıştıkları her yıl için brüt bir aylık ücret karşılığı olmak üzere kıdem tazminatı ödeniyor. Asgari ücretli bir işçiye işveren 2015'in ikinci yarısında her yıl için bin 273.50 lira kıdem tazminatı öderken, net bin 300 liraya çıkması nedeniyle 1 Ocak'tan itibaren emekli olanlar için çalıştıkları her yıl başına bin 647 lira kıdem tazminatı ödeyecek. Eğer asgari ücret yüzde 30 değil de yüzde 12 oranında artmış olsaydı işverenin her yıl için ödeyeceği kıdem tazminatı tutarı bin 426 lirada kalacaktı. Bu da, 10 yıl hizmeti bulunan bir işçi için işverenin 2 bin 210 lira daha fazla kıdem tazminatı ödeyeceği anlamına geliyor.
'BARİ KIDEM TAZMİNATI ESKİ SİSTEMLE OLSUN'
Zaten asgari ücrette özel sektörü ilgilendiren alana siyasiler tecavüz etmiş oldu. Daha ziyade tereddüdümüz kıdem tazminatı... Bunu etkilemeyecek şekilde net 1.120 liraya çıkmış gibi hesap yapılması. Bununla ilgili bir kanun teklifi bekliyoruz. Ocak ayında olmalı. Bir üyemiz 6 milyon liralık kıdem tazminatı yükünün ocakta 8 milyon liraya çıktığını söyledi. Artık olana yapacak bir şey yok. Bari kıdem tazminatı yükünü eski sisteme göre devam ettirsinler.
'2016 YILI KIDEM İÇİN KADEMELİ GEÇİŞ OLSUN'
1300 lira asgari ücreti destekliyoruz. İşverene maliyetinin devlet tarafından paylaşılması gerekti. Neticede yüzde 40 yapıldı. Kıdem tazminatının 1.120 liradan hesaplanması talebi doğru. Beklenti şu: Yüzde 30 artış olduğuna göre yüzde 30 yansıtmayın işletmeler bununla çöker. 2016 için bile bu yapılsa kademeli bir geçiş sağlanmış olur. Komisyonun kararı ile hükümetin kararı birleşti a ma altyapısını tamamlayabilirler.
'SIKINTILI DÖNEMLERDE KIDEM STRES KAYNAĞI'
Asgari ücret açıklanmadan önce bizim beklentimiz desteğin yarı yarıya olmasıydı. Yüzde 40 daha az ancak sonuçta baktığınızda yüzde 25'ten fazladır.Üzerimizdeki yük arttı. Ne kadar az olursa o kadar iyi. Uzun vadede önemli bir stres kaynağı elbette. Özellikle sıkıntılı dönemlerde kriz dönemlerinde karşımıza stres kaynağı olarak çıkacaktır. Özellikle verimsiz olduğu hissedilen işletmelerin kapanmasına yol açacaktır.
'ŞU ANA KADAR ÖNERİ GELMEDİ AMA OLMAZ'
1300 lira asgari ücret kesinleşti, gerçekleşti bu şekliyle yürürlüğe girecek. İşverene oluşacak yükün 110 lirasını devletin karşılayacağını da Çalışma Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Bunun dışında herhangi bir şey yapılamaz. Kıdem tazminatının 1.120 liraya çıkarılmış gibi dikkate alınması söz konusu olamaz. Öyle şey olabilir mi? Bu konuda zaten bize şu ana kadar iletilen bir öneri yok. Toplantılarda da gündeme gelmedi. Gelse elbette karşı çıkardık.
'ZATEN ŞARTLAR ORTADA YENİ ÖNERİ DOĞRU DEĞİL'
Böyle bir şeyi duymadım, teklif gelmedi. 1300 lira yoksulluğu yenmekten uzak. Açlık sınırı 1400 liranın üzerine çıktı. Bir hanede 3 kişi çalışsa bile yoksulluk sınırı aşılamıyor. Büyümeden işçiler pay alamıyor. Asgari ücret artışıyla ilgili kara propaganda yapılırken çalışma süresinin en uzun olduğu, işçi ölümlerinin olduğu bir ülke. En yüksek asgari ücretin Türkiye'de olduğu da hayal ürünü. Zaten şartlar böyle iken kıdem tazminatı ile ilgili yeni önerilerle gelmeleri doğru değil. İşverenler buna rağmen yükün paylaşılmasından bahsediyorlar.
HT Gazete
02.01.2016 16:11:00