Erzurum Ajans-Türkiye’nin değişik bölgelerindeki 5 Kalkınma Ajansı’nın uzman ve uzman yardımcılarının katıldığı “UNIVERSİADE 2011 Konulu Plan-Program-Proje Paneli" Polat Renaıssance Otel’de yapıldı. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Kuzey Ege Kalkınma Ajansı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan 110 uzmanın katıldığı DPT Modül 2 Eğitim toplantısına 2011 Universiade Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz ile kalkınma ajanslarının genel sekreterleri, 2011 Koordinatörlüğü komite başkanları ve çok sayıda yönetici katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın Erzurum ve Türkiye için önemli organizasyon olduğunu hatırlattı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkan Ayan da konuşmasında Erzurum’da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
Toplantıda daha sonra 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın tanıtımıyla ilgili bir sunum yapıldı.
UZMANLARA UNIVERSIADE DERSİ2011 Universiade Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz panel de yaptığı konuşmada, Universiade’nin başlangıcından günümüze kadar geçen süreçte yapılan çalışmaları anlattı. Uluslar arası oyunların Türkiye’de iki şekilde yapıldığına dikkat çeken Korkmaz, bunun ya 2005’te İzmir’de yapılan Yaz Oyunları’nda olduğu gibi özel bir kanun, ya da Gençlik ve Spor Teşkilatı içerisinde özel bir yapılanmayla sağlandığına dikkat çekti. Oyunların Uluslar arası Üniversite Sporları Federasyonu FISU’ya yapılan bir başvuru ve yapılan değerlendirme sonrasında alındığını bildiren Korkmaz, 5-6 yıl öncesinden verilen oyunların daha sonra Spordan Sorumlu Bakan başkanlığında oluşturulan Hazırlık Düzenleme Kurulu(HDK) , daha sonra icracı konumundaki genel koordinatörlük tarafından yürütüldüğünü ifade etti.
FISU’nun oyunların verilmesinden sonuçlanıncaya kadar her dönemde belirli aralıklarla denetimlerde bulunduğuna işaret eden Korkmaz, “İşi yaparken strese kapılmamak için, başından beri işi sıkı tutuyoruz. Oyunlarda akreditasyon, açılış ve organizasyon süreci ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
Akreditasyon sürecinde şu ana kadar 48 ülkenin başvurusu geldi. Bugüne kadar yapılan oyunlarda en çok 51 ülkenin katılımıyla oyunlar yapılmış. Bizim bu rakamı geçeceğimizi düşünüyorum. 55 ülke talepte bulunsa, 3 bin sporcuyu ağırlarız. Bunun için gerekli hazırlıklarımız tamamlanıyor. Böyle olursa şimdiye kadar yapılmış en çok katılımlı kış oyunlarını yapmış olacağız. Oyunlar köyümüz, bunun için yeterli kapasiteye sahip. Gönüllüler konusunda çalışmalar devam ediyor. Ulaşım, seyahat, güvenlik, biletleme, tanıtım-reklam,halkla ilişkiler, pazarlama, sigorta, açılış ve kapanış törenleri, suni kar üretme sistemleri, tesisler konusunda çalışmalarımız belirlenen takvime göre aksamadan yürütülüyor. “dedi.
Erzurum’un Kış Oyunları’na her şeye sıfırdan başladığını ve oyunlarla ilgili tesislerin yeniden kurulduğunu ifade eden Korkmaz, organizasyon ile birlikte 550-600 milyon TL civarında yatırım yapıldığını, Erzurum’un bu oyunlarla önemli kazanımlar elde edeceğini bildirdi. Korkmaz, konuşmasının son bölümünde ise Çin’in Shenzen kentinde düzenlenen FISU Yönetim Kurulu Toplantısında sunduğu 7.İlerleme raporunu sunumla anlattı.
Panelin ardından gondol lift ile Palandöken kayak Merkezi’ne çıkan katılımcılar, ayrıca UNIVERSIADE 2011 tesislerini de ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
02.06.2010 08:43:00