DOZ SAYILARI GÜNCELLENMİŞTİ
Pfizer'a ise, sağlık çalışanlarındaki kafa karışıklığını önlemek amacıyla aşı şişelerindeki etiketlerde yer alan doz sayısını beşten altıya güncellemelerine izin verildi. Ancak, hali hazırda beş dozluk şişeler için Pfizer’la anlaşma yapan ülkeler, bu yeni dozlar için ücret ödemek zorunda kalacaklarını hesaba katmamıştı.
Bu ülkelerden biri olan İsveç, flakon başına yalnızca beş doz ödemeyi kabul ettiğini ve altıncı dozu çıkarmak için yeterli donanıma sahip olmadığını duyurdu.
"TEDARİK TAAHÜTLERİMİZİ O ÜLKEDE GEÇERLİ OLAN ETİKETE UYGUN OLARAK YERİNE GETİRECEĞİZ"
İsveç'in aşı koordinatörü Richard Bergstrom Dagens Nyheter'e verdiği demeçte, "Bu kabul edilemez. Bir ülke yalnızca beş doz alabiliyorsa, aynı fiyata daha az doz almış demektir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, EMA'ya göre, altıncı dozu çıkarmak için "düşük hacimli şırıngalar ve / veya iğneler gerekiyor. İsveç'in baş epidemiyoloğu Anders Tegnelli İsveç'in bu tür şırıngalara sahip olmadığı şirkete ödeme yapmayı kesmenin"doğru" olduğunu söyledi.
Pfizer da Dagens Nyheter'e İsveç'in flakon başına altı doz ile ücretlendirildiğini doğruyarak, “Ölümcül Covid-19 salgını esnasında, mevcut tüm aşı kaynaklarını kullanmamız ve mümkün olduğunca çok insanı aşılamamız kritik önem taşıyor. Her flakonda kullanılabilecek ek bir doz bırakmak trajedi olur. Tedarik taahhütlerimizi dozların teslimatına dayanan mevcut anlaşmalarımıza ve o ülkede geçerli olan etikete uygun olarak yerine getireceğiz” açıklamasını yaptı.
BİRÇOK BÖLGEDE MİLİLİTRELİK ŞIRINGA SAYISI OLDUKÇA AZ
The Local gazetesinin haberine göre, Salı günü itibariyla İsveç'te en az 192 bin 700 doz aşı uygulandı. Pandeminin ilk aşamalarında, İsveç, sürü bağışıklığı stratejisi izleme kararı alarak dünyanın odak noktası haline geldi. Ancak, bu kış ikinci bir dalgayı takiben kişi başına yüksek bir ölüm oranına maruz kaldıktan sonra, hükümet virüsün daha fazla yayılmasını engellemek için restoranları, barları, mağazaları ve toplu taşıma araçlarını kapattı.
Diğer taraftan, Fransız yetkililer de Pfizer/BioNTech şişelerinden 5 dozdan fazlasının çıktığını kabul etti, ancak aşının dozunu artırmayı sağlayan bir mililitrelik şırıngalara sahip olmadıklarını açıkladı. Almanya’daki uzmanlar ise, ülkenin bazı bölgelerinde bu şırıngaların olduğunu, ancak ülkedeki birçok sağlık kuruluşunda mevcut olmadığını ifade etti.
"AŞI ÇOK YOĞUN VE KONTROL ETMESİ ZOR"
İsviçre’deki denetleyici kuruluş Swissmedic, Pfizer/ BioNTech aşısından sadece uygun şırınga ve dikkatli müdahale ile 6’ncı dozun çıkarıldığını belirterek, “Kullanabildiğimiz doz sayısı ortalama olarak 6’nın altında. Eğer imkan varsa altı doz aşı çıkarılıyor. Aşı çok yoğun ve kontrol etmesi zor” açıklamasını yaptı.