"AK PARTİ YÜKSELİYOR, CHP DÜŞÜYOR"
Son yapılan anketle siyasi partilerin oy oranlarında bir değişim olduğunu belirten Şen, "CHP 'de 1 buçuk puanlık bir düşüş var. Tabi bu kongre öncesi bir durum. AK Parti ise seçim öncesine göre 1 puandan fazla yükseliş göstermiş. Yüzde 51 gibi bir durumda. Buna mukabil CHP düşüş gösteriyor" dedi.
GÜRSEL TEKİN FAKTÖRÜ
CHP'nin düşüşünü Gürsel Tekin'in partideki görevlerinden ayrılmasına bağlayan Mustafa Şen, "Bu Gürsel Tekin etkisi olabilir. Ama aynı zamanda onun öncesinde tüzük kurultayları yapılmıştı. O kurultaylarda bir takım küskünlükler olmuştu. Bütün bunları topladığımızda 1 buçuk puanlık olumsuz etki var. CHP şimdi kongre yapıyor. Bir sonraki araştırmalarda geri toparlayamazsa bu kongre de olumsuz puanlar hanesine yazılamış olacak. Bunu çok iyi hesaplamalılar" şeklinde konuştu.
NUMAN KURTULMUŞ'UN AK PARTİ'YE KATILMASI
Son dönemlerde siyaset arenasında gündemin ilk sırasında olan Numan Kurtulmuş ve HAS Parti'nin AK Parti'ye katılmasını da değerlendiren Şen şu ifadelere yer verdi: "HAS Parti'yle birleşme AK Parti'ye olumlu etki yapar. AK Parti bu rüzgarı devam ettirecek; katılımları ve büyümeyi. Bir partiyi bünyesine alma cesaretini gösteriyor. AK Parti eğer bunu devam ettirirse -ki buna ihtiyacı var- eğer Sayın Başbakan cumhurbaşkanlığı gibi bir şey düşünüyorsa en azından referandumda yüzde 58-60'larda oy alması lazım. Bunun için de daha geniş bir yelpazede bir bütünleşmeye ihtiyacı var diye düşünüyorum Numan Kurtulmuş'la başlayan bu yeni yolculuğun başka isimlerle de devam edeceğini düşünebiliriz."
"TOPLUM MHP'NİN TAVRINI TASVİP ETMİYOR"
Şen, MHP'nin durumunu da şöyle değerlendirdi: "MHP 'nin şöyle bir sıkıntısı var. Toplumsal nehir şu tarafa doğru akıyor; MHP illa o nehrin içerisine tersine bir nehir akıtmaya çalışıyor. MHP'nin tavrı toplumun birçoğu tarafından tasvip edilmiyor."
"MHP'YE SERT GÖNDERME"
Kürt sorununun çözümüne karşı çıkan MHP'ye kardeşini şehit vermiş biri olarak seslendiğini ifade eden Şen: "Kardeşimin askerlik yaparken ki çocuğu şimdi 20 yaşında. O da askere gidecek. Oğlunuda mı vursunlar. Bu çözümlere karşı çıkanlar gitsin Diyarbakır'ın dağında ya da Tunceli'de vurulsun gelsin konuşalım. Karşı çıkmakla olmuyor. MHP'ye bir araştırmacı olarak değil yeğeninin vurulmasını istemeyen bir amca olarak sesleniyorum" dedi.
BDP TÜRKİYE PARTİSİ OLMAK ZORUNDA"
Son yapılan anketle BDP'nin, oyunu 1 küsür puan kadar yükselttiğini ifade eden Mustafa Şen BDP'nin Kürt partisi sıfatından kurtulması gerektiğini söyledi. BDP'nin inişli çıkışlı bir grafik izlediğini belirten Şen: "BDP bazen 1 buçuk-2 puanlık bir aralıkta aşağı yukarı gidiyor olsa da o buna bakmamalı, o şuna bakmalı: Ben bütün Kürtlerin temsilcisi olduğumu düşünüyorum. Tüm Kürtler Türkiye nüfusunun yüzde 15 'ini teşkil ediyor ve Kürt nüfusu içerisinde en fazla oy alan parti AK Parti; BDP nerede? BDP eğer Kürt ulusalcılığı üzerinden bir söylem geliştiriyor ve seçime bununla giriyorsa meşrutiyetini kaybetti demektir. Yani ikinci parti konumuna düşüyorsanız bunu sorgulamanız gerekir. O zaman BDP Kürt ulusalcılığının sözcüsü olmak yerine Türkiye'nin bir partisi olmak gibi bir yol seçmek zorunda. Leyla Zana bunu gördü mesela. 'Başbakan bunu çözer' derken şunu söylüyor aslında; Türkiye Sayın Başbakan 'ın öncülüğünde Kürt sorunu çözer. Leyla Zana bunu söyleyince susturmaya çalışıyorlar. Bu çok yanlış bir şey." dedi.
18.07.2012 10:30:11